Κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να υπάρχει συμφωνία στα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα νέα χρηματοδότηση-γέφυρα, στα πρότυπα του Ιουλίου, αυξάνεται. Κυβέρνηση και δανειστές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να κλείσουν τη συμφωνία επί του νέου Μνημονίου, καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, αλλά χθες παρέμειναν ανοιχτά τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της δημιουργίας του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των μέτρων του προγράμματος, αλλά και της οριστικοποίησης των νέων προβλέψεων για τη φετινή ύφεση και το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού.
Πριν από τις 20 Αυγούστου
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στην «Κ», ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και, στο πλαίσιο αυτό, «δεν αποκλείεται να χρειαστεί δάνειο-γέφυρα». Σημείωναν, δε, ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν και να εγκριθούν και «αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα». Ωστόσο, πρόσθεταν ότι «προς το παρόν, η προσπάθεια είναι να κλείσει η συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου».
Ενδεικτικά της δυσκολίας που υπάρχει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι και τα όσα ανέφεραν από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). «Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς πριν από την 20ή Αυγούστου», υποστήριζαν από την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεταν με νόημα ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει «όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου».
Χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι «όλες οι πληροφορίες που λαμβάνω συγκλίνουν στην επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα, κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου», υποστηρίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά «ικανοποιητικό τρόπο» προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση «γέφυρα» προς την Ελλάδα, αναφέροντας ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα, «θα πρέπει να υπάρξει άλλο ένα δάνειο-γέφυρα», σαν αυτό που δόθηκε τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό ορόσημο της 20ής Αυγούστου υπάρχει γιατί εκείνη την Πέμπτη η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ομόλογα αξίας 3,2 δισ. ευρώ.
Για να λάβει την πρώτη δόση του νέου προγράμματος η Ελλάδα έγκαιρα και να μη χρειαστεί χρηματοδότηση-γέφυρα, θα πρέπει μέσα στο Σαββατοκύριακο να γίνουν συζητήσεις επί του κειμένου του νέου Μνημονίου, ώστε αυτό να λάβει την οριστική του μορφή. Στη συνέχεια, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική δράση που θα επιτρέψει στο Eurogroup (πιθανώς να συνεδριάσει στις 14 του μήνα) να εγκρίνει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Αν δεν υλοποιηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, η τελική προθεσμία είναι η ψήφιση του Μνημονίου και του νέου πακέτου προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της πρώτης δόσης στις 18 Αυγούστου.
Ανοιχτά μέτωπα
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών (μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη) πως «έχουμε ακόμα να λύσουμε τρία – τέσσερα ζητήματα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο». Τα ανοιχτά μέτωπα είναι:
1. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, το οποίο είναι συνδεδεμένο και με το περιεχόμενο του νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων που ζητούν οι δανειστές για τον Αύγουστο (τι θα εφαρμοστεί τώρα, τι τον Οκτώβριο κ.λπ.). Για παράδειγμα, στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές αλλαγές, κάποιες ενδεχομένως να εφαρμοστούν άμεσα και κάποιες αργότερα.
2. Αποκρατικοποιήσεις. Ο τρόπος λειτουργίας του νέου Ταμείου, καθώς και η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς (ΤΑΙΠΕΔ) στο νέο. Οι δανειστές, πάντως, επιμένουν να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και να μη μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται στο νέο Ταμείο.
3. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και «κόκκινα» δάνεια. Τα θέματα έχει συμφωνηθεί να αντιμετωπιστούν από κοινού, ενώ και οι δύο πλευρές επιθυμούν να δοθεί συνολική λύση εντός του 2015. Μάλιστα, οι δανειστές δεν επιθυμούν να δουν να επαναλαμβάνεται το μοντέλο της Κύπρου, όπου υπήρξε και «κούρεμα» καταθέσεων.
Πέραν αυτών, υπό διαπραγμάτευση παραμένουν οι στόχοι για την ύφεση φέτος (εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 2,5%-3%) και το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού, που πλέον εκτιμάται ότι θα είναι ελλειμματικό.
Καθημερινή