Ryanair και all inclusive απασχόλησαν το δ.σ. του ΕΒΕΔ

Tα αποτελέσματα από τη δράση της τουριστικής προβολής των νησιών της Δωδεκανήσου μέσω του διαδικτυακού τόπου της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ.
Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έκανε ο διευθυντής της Δωδεκανησιακής Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου (Δ.ΕΤ.Α.Π.), κ. Γιώργος Τρουλλάκος. Ως γνωστό η Δ.ΕΤ.Α.Π. στα τέλη του 2012, συνήψε σύμβαση συνεργασίας διάρκειας 2 ετών με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών marketing με την επωνυμία Airport Marketing Services (A.M.S.), που είναι θυγατρική εταιρεία της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, για την τουριστική προβολή της Δωδεκανήσου και ειδικότερα της Ρόδου και της Κω ως τουριστικούς προορισμούς. Η σύμβαση εκτελείται από τις αρχές του 2013 με την Δ.ΕΤ.Α.Π. να πραγματοποιεί τις υποχρεώσεις της προς την εταιρεία A.M.S. για το πρώτο έτος της σύμβασης καταβάλλοντας το ποσό των 250.000 ¤. Οι φορείς που συμμετείχαν στη χρηματοδότηση της δράσης αυτής είναι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) και ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού Κω Νισύρου (Ε.Φ.Τ.Κ.Ν). Παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία του αριθμού των επιβατών που αφίχθησαν και αναχώρησαν ανά μήνα και ανά χώρα καθώς και στοιχεία του αριθμού των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τόσο για τη Ρόδο όσο και για την Κω.
Ειδικότερα για τη Ρόδο στο οκτάμηνο από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο 2013 αφίχθησαν συνολικά 87.328 επιβάτες και αναχώρησαν 86.157. Ο μέσος όρος των επιβατών ανά μήνα ξεπέρασε τις 10.000. Οι επιβάτες που αφίχθησαν προέρχονται από τις χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Λιθουανία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία με τις δύο τελευταίες να έχουν τα πρωτεία.
Πραγματοποιήθηκαν 562 πτήσεις (εισερχόμενες) συνολικά από όλες τις παραπάνω χώρες με μέσο όρο πτήσεων πάνω από 70 ανά μήνα και με πληρότητα θέσεων ανά πτήση πάνω από 150 άτομα.
Για την Κω στο οκτάμηνο από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2013 αφίχθησαν συνολικά 81.112 επιβάτες και αναχώρησαν 79.212. Ο μέσος όρος των επιβατών ανά μήνα ξεπέρασε τις 10.000. Οι επιβάτες που αφίχθησαν προέρχονται από τις χώρες: Λιθουανία, Πολωνία, Γερμανία, Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία με τις δύο τελευταίες να έχουν και εδώ τα πρωτεία.
Πραγματοποιήθηκαν 551 πτήσεις (εισερχόμενες) συνολικά από όλες τις παραπάνω χώρες με μέσο όρο πτήσεων πάνω από 65 ανά μήνα και με πληρότητα θέσεων ανά πτήση πάνω από 140 άτομα.
«Η συνεδρίαση διεξήχθη σε καλό κλίμα αν εξαιρέσουμε μια παρεκτροπή εξαιτίας μιας παρατήρησης που έγινε από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Τόνισα πως δεν θα πρέπει να χάνεται η ουσία εξαιτίας των αντιπαραθέσεων. Είμαστε η τελευταία διοίκηση του ΕΒΕΔ με το υπάρχον καθεστώς που θα είναι σε ισχύ μέχρι το 2015. Μετά θα αλλάξουν πολλά για το θεσμό. Δεν ξέρω αν θα είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Αυτό θα το κρίνει η ιστορία. Φροντίστε να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας με ευπρέπεια και με σεβασμό στο θεσμό και να βάλουμε το λιθαράκι μας για το καλό του τόπου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της συνεργασίας με την εταιρεία Airport Marketing Services (A.M.S) καθώς διακινήθηκαν 190.000 επισκέπτες στα νησιά Ρόδο και Κω. «Οι επισκέπτες αυτοί είναι άκρως απαραίτητοι. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για το θέμα αυτό», δήλωσε ο κ. Πάππου.
«Ήταν σε θετική κατεύθυνση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την συνεργασία με την Ryanair. Οι επισκέπτες αυτοί είναι μια δυναμική για τα νησιά», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κω κ. Π. Βρακίδης. Ένα εξίσου σημαντικό θέμα για τα νησιά που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την εφαρμογή του συστήματος All inclusive, στην τοπική οικονομία. Τονίσθηκε ότι οι ζημιογόνες παρενέργειες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τη λειτουργία αυτής της μεθόδου πρέπει να αφυπνίσουν τους φορείς του τουρισμού και την πολιτεία, ώστε να λάβουν μέτρα για να ανακόψουν την πορεία του φαινομένου και τέθηκαν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να περιορισθούν τα προβλήματα στο τουριστικό μας προϊόν.
«Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το All inclusive ως πρόβλημα γιατί αποτελεί επιλογή των πελατών. Εμείς οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Θα πρέπει να διαμορφώσουμε το τουριστικό προϊόν με τέτοιο τρόπο ώστε να τους δελεάζουμε με δράσεις για να βγαίνουν από τα ξενοδοχεία και να κινούν και την αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ.
Τις απόψεις των ξενοδόχων για το συγκεκριμένο σύστημα εξέφρασε ο κ. Νίκος Γερονικόλας που τόνισε πως δεν βοηθά και τα καταλύματα να είναι συνεχώς κλεισμένοι σε αυτά οι επισκέπτες. «Ακούστηκαν πολλές προτάσεις. Εμείς θα δεχθούμε και τα σχετικά κείμενα που θα τα επεξεργαστούμε σε συνεργασία με την ΕΞΡ. Με τον κ. Καμπουράκη θα είμαστε συνεργάτες σε αυτό το θέμα. Θα είμαστε σε επικοινωνία και με τους αντίστοιχους φορείς στα νησιά. Θα αφουγκραστούμε τα προβλήματα και θα χαράξουμε το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια στους δημάρχους για να κάνουμε δράσεις από κοινού για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για τους επισκέπτες ώστε να μην μένουν στα ξενοδοχεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ.
Επιπλέον, στη προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου εγκρίθηκαν η συμμετοχή στην έκθεση TRIIRIS στο Λονδίνο στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 9 Aegean Cuisine του προγράμματος «Προβολή του Τουριστικού Προϊόντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», ύψους 15.000 ευρώ (συμπερ. ΦΠΑ), καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης και οι όροι διακήρυξης του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την υλοποίηση του υποέργου 1 «Ψηφιακές δράσεις Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Ομοφώνως ψηφίσθηκε η έγκριση Α΄ Τροποποίησης Προϋπολογισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για το τρέχον έτος, και κατά πλειοψηφία η έγκριση του Προϋπολογισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για το 2014.
«O προϋπολογισμός του Eπιμελητηρίου παρουσιάζει ύψος πάσης φύσεως Eσόδων 3.050.900 και Εξόδων και Αποθεματικό 3.410.900 ευρώ. Τα διάφορα κονδύλια των δαπανών του προϋπολογισμού περιορίζονται στα αυστηρώς αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Η προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών εστιάστηκε στις τρέχουσες καταναλωτικές δαπάνες και στις δαπάνες κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Στις επενδυτικές δαπάνες η προσπάθεια επικεντρώθηκε στη μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού αποτελέσματος», αναφέρεται στην έκθεση που συντάχθηκε από το αρμόδιο τμήμα του ΕΒΕΔ.