Διίστανται οι απόψεις για την απελευθέρωση των μισθώσεων καταλυμάτων

Την πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων στον Τουρισμό απαιτεί η Τρόικα, προκαλώντας αντιφατικές απόψεις σχετικά με το αν θα επιφέρει θετικές αλλαγές η εφαρμογή του μέτρου ή αν θα πρέπει να μιλάμε για ενδεχόμενο μαρασμό των ξενοδοχειακών μονάδων.
Να σημειωθεί, πως μέχρι στιγμής μπορεί κάποιος να διαθέσει το κατάλυμά του προς ενοικίαση, μόνο, εάν διαθέτει μητρώο για μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων που δεν υπερβαίνουν τις 90 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται πρόστιμα που αγγίζουν τα 50.000 ευρώ.
Απαίτηση της Τρόικας είναι η απλή κατάθεση του μισθωτηρίου στην εφορία, χωρίς κανένα περιορισμό, αναφορικά με το είδος του προσφερόμενου προϊόντος.
Οι απόψεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα διίστανται, καθώς αρκετοί θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα βλάψει ανεπανόρθωτα τον τουριστικό κλάδο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως καμία δυσαρμονία δεν θα προκύψει από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρακτικής.
Σε σχετικές δηλώσεις, προς τη «δ», προέβησαν αρμόδιοι τοπικοί φορείς.
O διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου, κ. Αγαπητός Ξάνθης, δήλωσε: ” Ο ΕΟΤ προσπαθεί τα τελευταία δύο έτη να βάλει μία τάξη στην τουριστική νομοθεσία και τα τουριστικά καταλύματα, συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών καταλυμάτων. Ήδη , ο νόμος 4179/8-8-2013 ανοίγει τη νομιμοποίηση και την τακτοποίηση όλων των επαύλεων. Το γεγονός αυτό σημαίνει, ότι όλα τα σπίτια που υπερβαίνουν τα 100 τ.μ2 με πολύ απλές διαδικασίες αποκτούν ταυτότητα, καταγράφονται ως νόμιμα και μπορούν άνετα να ενοικιάζονται για χρονικό διάστημα μέχρι 90 ημερών. Σε συνέχεια αυτής της φιλοσοφίας, ήδη, ήρθε η εγκύκλιος που ανοίγει ουσιαστικά τη δυνατότητα για ενοικίαση καταλυμάτων που είναι κάτω από 100 τ.μ2. Πρόκειται για τις λεγόμενες τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ( ΤΕΚ ), όπου ο καθένας μπορεί να ενοικιάζει το σπίτι του, υπό συγκεκριμένα νομικά πλαίσια, χωρίς τεράστια πολεοδομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια. Δεν θεωρώ, ότι αυτές οι κατοικίες δρουν ανταγωνιστικά ενάντια στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Η ενοικίαση κατοικιών προτιμάται από μια ειδική μορφή τουρισμού. Συνεπώς, τα ξενοδοχειακά καταλύματα και οι ενοικιαζόμενες κατοικίες λειτουργούν συμπληρωματικά. Είναι κρίμα να αποκλείουμε κάποιες ομάδες πελατών, ελπίζοντας πως θα απευθυνθούν στα ξενοδοχεία. Πιστεύω πως θα είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο στην ήδη καλή τουριστική περίοδο. Το θέμα δεν είναι αμιγώς τουριστικό. Είναι και οικονομικό”.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων Δωδεκανήσου, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, δήλωσε: ” Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο εκ μέρους της Κυβέρνησης. Δεν θα ωφεληθεί οικονομικά η Κυβέρνηση από την εφαρμογή τέτοιων μέτρων. Το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η μείωση του τουριστικού επιπέδου της χώρας που εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε. Δεν θα αποκομισθούν φοροεισπρακτικά οφέλη. Το θέμα αφορά μόνο επιδιώξεις κάποιων ατόμων που, δυστυχώς, θέλουν να διοικήσουν τη χώρα μας. Εμείς, σαν φορείς, είμαστε αντίθετοι και δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε επαφή με το ΞΕΕ και έχουμε κάνει κοινό μέτωπο με τον κ. Γ. Τσακίρη για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν πιστεύω πως θα προχωρήσει το ενδεχόμενο αυτό σε υλοποίηση”.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε: ” Δεν θα πρέπει να μπερδεύει κανένας που διατείνεται ότι επιχειρεί να προτείνει ή να επιβάλλει σωτήριες λύσεις, που θα προχωρήσουν τη χώρα εμπρός, το ελεύθερα επιχειρείν, την πρόοδο και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, με την παρανομία και στην περίπτωσή μας, με την ανομία. Εμείς είμαστε υπέρ του ευγενούς ανταγωνισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, βιωσιμότητα, κερδοφορίες, φοροεισφορές και σε θέσεις εργασίας. Όμως, αυτό απέχει πολλά μίλια από την φημολογούμενη περίπτωση που οι μισοί επιχειρούν με νόμους , προδιαγραφές και κανόνες και οι άλλοι μισοί, έξυπνα, καταστρέφουν τα πάντα”.