Εκπληκτη, διάβαζα τους τίτλους κάποιων εφημερίδων- των γνωστών «πατριωτικών» και διχαστικών- αλλά και τοπικών sites, στην προσπάθεια να μεταφέρουν την δική τους αρνητική έκπληξη και ανατριχίλα –μετά πολλών ειρωνικών επαίνων- την πρωτοβουλία της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, η οποία μελετά το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν φοιτητές και στα έξι νησιά, όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα, δηλαδή σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Ρόδο, Σύρο και Λήμνο, χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί το μοντέλο, στο πλαίσιο των «αξιών της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.» όπως λέει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.
Και συνεχίζει : «Σταθερός στόχος του ιδρύματος, διαχρονικά, παραμένει η ενίσχυση της διεθνοποίησης της δράσης και της εξωστρέφειάς του. Με ειδικότερη δε αναφορά στο θέμα των σπουδών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει, δύναται να αποτελέσει φορέα εκπαίδευσης που θα απευθύνεται σε όλη τη γειτονική ανατολική και μεσογειακή κοινότητα, υποδεχόμενο φοιτητές και φοιτήτριες από τις περιοχές αυτές, με πολλαπλά και μείζονα οφέλη για την περιοχή του Αιγαίου, για τις κοινωνίες προέλευσης των φοιτητών και φοιτητριών, για την Παιδεία, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. Με δεδομένα τα παραπάνω, αλλά και την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο εν δυνάμει προσφύγων από τη Συρία στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τη μακρά εμπειρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη λειτουργία του σε περιοχή σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δύναται να στηρίξει κοινωνικούς μηχανισμούς που θα συμβάλουν στη δημιουργία πολιτικών και δράσεων για την ευνοϊκότερη υποδοχή, αποδοχή, συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των παραπάνω ομάδων πληθυσμού με την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας παράλληλα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο».
Τόσο απλά και τόσο μέσα στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που βλέπει πέρα από την μύτη του.
Μα καθόλου δεν άρεσε σας λέω η ιδέα της Συγκλήτου.
Η είδηση μεταφέρθηκε ως «Απίστευτο σχέδιο με συναίνεση Τασίας-Μπαλτά». (Γι’ αυτό το «Τασία» όταν αναφέρονται σε υπουργό, με σκοπό να την υποτιμήσουν, είναι για τα κομμωτήρια, αλλά δεν είναι του παρόντος).
Οπου δεν μεταφέρθηκε ως «απίστευτο σχέδιο», μεταφέρθηκε με 3-4 θαυμαστικά και 15 αποσιωπητικά
( Επίσης δεν είναι του παρόντος, αλλά ένα θαυμαστικό βάζουμε στον γραπτό λόγο καθώς και 3 (…) αποσιωπητικά και όχι 15).
Δηλαδή, και μόνο η είδηση της διερεύνησης προϋποθέσεων εγγραφής για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και της συνέχισης των σπουδών (γιατί κάποιοι από αυτούς φοιτούσαν στην πατρίδα τους ) σε τμήματα του Πανεπιστημίου των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, και που πληρούν προϋποθέσεις, που εμπίπτουν στα κριτήρια του άρθρου 1 της Συνθήκης της Γενεύης του 1951, με χρηματοδότηση και από τον ΟΗΕ, κάνει τους… μεταμοντέρνους ξενοφοβικούς συμπατριώτες μας να ανατριχιάζουν.
Να τους θυμίσω πως κάπως έτσι, τα ελληνικά Πανεπιστήμια, δέχθηκαν πρόσφυγες Κύπριους φοιτητές. Και πως επίσης το δικαίωμα όχι μόνον στη ζωή, αλλά και στην γνώση δεν έχει πατρίδα και χρώμα Ελληναράδες μου.
https://www.dimokratiki.gr/08-08-2015/anatrichiles/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.