H επονομαζόμενη διεθνώς ομάδα Κ9 της ΕΛ.ΑΣ. αριθμεί σήμερα 183 εν ενεργεία σκυλιά τα οποία σαν πιστοί συνεργάτες προσφέρουν την πιο πολύτιμη βοήθεια στην εξιχνίαση δύσκολων υποθέσεων. Πώς γίνονται η εκπαίδευση και η γνωριμία με τον αστυνομικό συνοδό.
Με αυτά τα λόγια περιγράφει την
καθημερινότητα των αστυνομικών που υπηρετούν στην υπηρεσία με τους αστυνομικούς σκύλους ο Μιχάλης Γιαννέλος, υπαστυνόμος Α’, επόπτης αστυνομικών σκύλων σε όλη την Ελλάδα. Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων ιδρύθηκε το 1986 με 6 σκύλους ναρκωτικών και έδρα την Αθήνα.
Σήμερα η υπηρεσία, που διεθνώς λέγεται Κ9, αριθμεί 183 σκυλιά εν ενεργεία και 27 προς εκπαίδευση, με ράτσες όπως Γερμανικά Ποιμενικά, Retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά).
«Εχουμε τρεις κατηγορίες αστυνομικών σκύλων, των οποίων η συνδρομή είναι πολύ σημαντική. Η πρώτη κατηγορία αφορά την ανεύρεση των ναρκωτικών ουσιών, η δεύτερη τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και η τρίτη την ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Τα 27 νέα σκυλιά εκπαιδεύονται για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών και προορίζονται για τα χερσαία σύνορα του Εβρου», εξήγησε στο «Εθνος» ο Μιχάλης Γιαννέλος, που ασχολείται με τους αστυνομικούς σκύλους εδώ και 25 χρόνια.
Τα καθήκοντα
Κάθε μία κατηγορία έχει τα δικά της συγκεκριμένα καθήκοντα. Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών, όπως άλλωστε σε πολλά κράτη στον κόσμο.
«Τα παίρνουμε μετά τον πρώτο χρόνο τους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα προκύψει κάποια δυσπλασία ή άλλο πρόβλημα. Στη συνέχεια αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις και κλιματολογικές συνθήκες. Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα τρίμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον αστυνομικό συνοδό. Μαζί εκπαιδεύονται και μαζί τελικά επιχειρούν», εξηγεί ο υπαστυνόμος Α’ Μ. Γιαννέλος.
«Η παλιά νοοτροπία στην οποία εκπαιδεύονταν οι σκύλοι ήταν να δαγκώσει τον δράστη. Σήμερα σκοπός μας είναι η ακινητοποίησή του. Θέλουμε ο σκύλος να το κάνει για το παιχνίδι του και όχι για να ικανοποιήσει το επιθετικό του ένστικτο. Σκύλους ήρεμους, κοινωνικούς, που θα επιτίθενται μόνο κατ’ εντολή».
Οι αστυνομικοί σκύλοι είναι ένα συνδρομητικό «εργαλείο». Η παρουσία του εμπνέει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για οποιονδήποτε, αφού οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες. Η εμπιστοσύνη και η αποδοχή του κόσμου πιέζουν στη συνεχή παρουσία σκύλου και έτσι η χρήση τους σήμερα είναι επιβεβλημένη.
Οι αρμοδιότητες του συνοδού-χειριστή είναι η συνεχής περιποίηση, η φροντίδα και η εκπαίδευση του σκύλου του, με τον οποίο καλλιεργείται μια άριστη σχέση μεταξύ τους, κάτι που επιδιώκεται και ως χαρακτηριστικό του εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου.
ΣΑΜΙ – ΗΡΑ – ΜΑΚΟ
Τετράποδοι και τετραπέρατοι επαγγελματίες
Τρεις… αλλιώτικοι αστυνομικοί: τετράποδοι, χωρίς στολή, αλλά με πίστη και διάθεση να προσφέρουν. Η Σάμι, η Ηρα και ο Μάκο είναι αναπόσπαστα μέλη της οικογένειας της ΕΛ.ΑΣ. που εξειδικεύονται στα ναρκωτικά, τα εκρηκτικά και τις περιπολίες αντίστοιχα. Επειτα από 7 χρόνια υπηρεσίας, τα αποτελέσματα της συνεισφοράς τους θα τους απέδιδαν εύφημους μνείες, ακόμη και «αστέρια» στη στολή τους, αλλά οι αστυνομικοί σκύλοι εργάζονται για να ευχαριστήσουν τους «προϊσταμένους» τους, τους συνοδούς τους, με τους οποίους μοιράζονται τη βάρδια, αλλά και… κοινή στέγη.
«Αν δεν αγαπάς τα ζώα και ειδικά τα σκυλιά, δεν μπορείς να κάνεις αυτήν τη δουλειά», δήλωσε στο «Εθνος» η Κέλλυ που συνοδεύει τη Σάμι στις αναζητήσεις για ναρκωτικά. «Είναι σαν να έχεις μαζί σου στην περιπολία έναν επαγγελματία, που έχει όμως μυαλό τρίχρονου παιδιού και δεν πρόκειται να μεγαλώσει…», μας εξηγεί. Οι δυο τους είναι μαζί από τον Σεπτέμβριο του 2010 και η συνεργασία τους είναι άψογη. «Είμαι περήφανη και για κείνη και για μένα. Εχουμε συμμετάσχει σε πολύ μικρές, αλλά και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτή που θα μου μείνει είναι ο εντοπισμός μιας χασισοφυτείας 180 κιλών στην Τρίπολη σε μια αχανή έκταση, που χωρίς τη βοήθεια της Σάμι θα αργούσαμε πολύ», διηγείται.
Υπεύθυνος για την Ηρα είναι ο Γιώργος. Μαζί έχουν εντοπίσει δεκάδες μηχανισμούς, έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες προληπτικές περιπολίες. Μάλιστα, τον Μάιο του 2006, στη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο σπίτι του τότε υπουργού Γ. Βουλγαράκη είχαν κινδυνεύσει μαζί. Δεκάδες περιπολίες έχουν πραγματοποιήσει και ο Μάκο με τον συνοδό του, τον Παναγιώτη βρίσκοντας και εξαφανισμένους γέροντες. Από ήρεμο και κοινωνικό σκυλί, όταν βρίσκεται σε… υπηρεσία, μεταμορφώνεται σε άγριο λύκο…
Εθνος