Ανθεί στη Ρόδο η «μαύρη εργασία», με τον τομέα της οικοδομής και τον ξενοδοχειακό κλάδο να μοιράζονται από κοινού την πρωτιά.
Βέβαια, από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά, φαίνεται πως έχει μετριαστεί το φαινόμενο, καθώς το πρόστιμο για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο άνω των 25 ετών αγγίζει τα 10.500 ευρώ και για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών τα 9.5000 ευρώ. Γεγονός, το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους εργοδότες για αδήλωτη απασχόληση υπαλλήλων.
Ωστόσο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, ο κλάδος της οικοδομής καλύπτεται από ανασφάλιστο προσωπικό που αγγίζει το 50%, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός της αγοράς εργασίας οι επαγγελματίες του είδους.
Συγκεκριμένα, σε ένα τόπο, όπως η Ρόδος, όπου ο οικοδομικός τομέας συντηρείται κατά κύριο λόγο από ένα μεγάλο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων, που ανακαινίζονται τους «νεκρούς» μήνες του έτους, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της «μαύρης εργασίας» με το μισό προσωπικό να λαμβάνει επίδομα ανεργίας και ταυτόχρονα το συμφωνηθέν μεροκάματο, ενώ αντίθετα, οι πραγματικά έχοντες ανάγκη να μένουν εκτός, διότι απαιτούν την ασφάλισή τους από τους εργοδότες.
Πληροφορίες για το θέμα έδωσαν στη «δ» εκπρόσωποι φορέων και αρμοδίων υπηρεσιών.
Ο πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων Ρόδου, κ. Νικόλαος Τριπολίτης, δήλωσε: “Το Καλοκαίρι ήρθαν κλιμάκια από το ΚΕΤΕΚ Πειραιά και διενήργησαν ελέγχους, όπου διαπιστώθηκαν περίπου 20 παραβάσεις μαύρης εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας. Βέβαια, τώρα θα χρειαστεί να γίνουν επανέλεγχοι, διότι αρκετοί παίρνουν επίδομα ανεργίας και παράλληλα εισχωρούν στο χώρο της οικοδομής, με αποτέλεσμα το κράτος να ζημιώνεται. Ειδικότερα, στις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων χρησιμοποιούνται για τις οικοδομικές εργασίες άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει. Το νησί μας κάθε χρόνο χάνει αρκετά χρήματα από αυτό το γεγονός. Επιπλέον, οι επαγγελματίες οικοδόμοι πλέον έχουν εκτοπιστεί. Σκοπεύουμε να ασκήσουμε πιέσεις, ώστε να έρθει το κλιμάκιο για ελέγχους το συντομότερο. Μας ταλαιπωρεί χρόνια η μαύρη εργασίας στο νησί, η οποία καλύπτει το 50% της οικοδομής. Δυστυχώς, δεν υπάρχει επαρκής ελεγκτικός μηχανισμός”.
Ο αντ/δρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, κ. Τάσος Ψαρομπάς, δήλωσε: “Στον τομέα μας πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας και κλιμάκια από την Αθήνα την καλοκαιρινή σεζόν. Διαπιστώθηκαν αρκετά άτομα που παρείχαν υπηρεσίες, χωρίς να έχουν ασφαλιστεί. Ωστόσο, για να έχουν αποτελεσματικότητα αυτοί οι έλεγχοι, το κλιμάκιο θα πρέπει να είναι πολυμελές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανακαλύψουν οι ελεγκτές τη «μαύρη εργασία». Η Ρόδος σφύζει από ανασφάλιστη εργασία. Τα ξενοδοχεία, ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν υπαλλήλους ανασφάλιστους. Συγκεκριμένα, το 15 % των εργαζομένων στα ξενοδοχεία δεν είναι ασφαλισμένοι. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να παταχθεί το φαινόμενο”.
Ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Γεώργιος Στάθης, δήλωσε: “Κάναμε ελέγχους μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και βρήκαμε έναν ανασφάλιστο εργαζόμενο σε ξενοδοχείο, όπου επιβλήθηκε το πρόστιμο των 10.500 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό της «μαύρης εργασίας» είναι υψηλό, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Πάντως, η αλήθεια είναι πως μετά την επιβολή των υψηλών προστίμων, οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν”.
Η διευθύντρια του ΙΚΑ Ρόδου, κα. Μαρία Κανταζίδου, δήλωσε: “Στους ελέγχους που διενεργούμε βρίσκουμε αρκετούς εργαζομένους μη καταχωρημένους στα ειδικά βιβλία. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από ανασφάλιστους εργαζομένους. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά μαύρης εργασίας, αλλά σίγουρα το φαινόμενο υφίσταται”.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/anthi-ke-sti-rodo-i-mavri-ergasia/