Σοκ για χιλιάδες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, κολέγια και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης προκαλεί η επικείμενη επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς αναμένεται να εκτοξευθούν τα δίδακτρα.
Σύμφωνα με το “Έθνος” στα ιδιωτικά σχολεία, όπου φοιτούν περίπου 85.000 μαθητές, οι γονείς θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς εάν ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο, εκτιμάται ότι θα πρέπει να δώσουν επιπλέον κατ’ έτος 1.500 με 2.000 ευρώ.
Ηδη όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο ΦΠΑ 23% έχει περάσει στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αλλά και ξένων γλωσσών, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν να υπαχθούν στον ίδιο συντελεστή ιδιωτικά σχολεία, κολέγια αλλά και ΙΕΚ.
Μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων αλλά και εκπαιδευτικών μιλούν για ένα μέτρο το οποίο είναι παράνομο, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση βάσει κοινοτικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Την ίδια στιγμή υποστηρίζουν πως τα ιδιωτικά σχολεία δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τον ΦΠΑ και προειδοποιούν πως εάν ισχύσει το μέτρο, θα κλείσουν αρκετές σχολικές μονάδες και χιλιάδες μαθητές θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και να φοιτήσουν στη δημόσια εκπαίδευση.
Οπως τόνισε στην εφημερίδα ο Θανάσης Ζαχόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, “μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ΦΠΑ στα ιδιωτικά, καθώς υπάρχει σχετική οδηγία της ΕΕ η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο πριν από 15 χρόνια. Η οδηγία αυτή αφορά τις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης που παρέχουν τυπική εκπαίδευση”.
Ο κ. Ζαχόπουλος προαναγγέλλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ σημειώνει πως εάν ισχύσει το μέτρο, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. “Εάν επιβληθεί ΦΠΑ 23%, είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν σχολικές μονάδες, χιλιάδες μαθητές θα εγκαταλείψουν την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ τα δημόσια σχολεία θα αναγκαστούν να εκπαιδεύσουν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, χωρίς να έχουν ούτε τις υποδομές ούτε επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών”.
Έντονη ήταν η αντίδραση και από πλευράς της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) καθώς με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς τονίζεται πως εάν ισχύσει ο συντελεστής 23% του ΦΠΑ, θα έχει ως συνέπεια “είτε την αύξηση των διδάκτρων -με αποτέλεσμα πολλά μικρά σχολεία να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του κλεισίματος και εκατοντάδες συνάδελφοι να βρεθούν άνεργοι- είτε τη μετακύλιση του κόστους στις απολαβές των εργαζομένων”.
Ανατροπές στα δίδακτρα αναμένεται να υπάρξουν όμως και στα κολέγια αλλά και τα ιδιωτικά ΙΕΚ όπου φοιτούν κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα κολέγια το ύψος των διδάκτρων (προ ΦΠΑ 23%) κυμαινόταν για τα προπτυχιακά από 5.500-8.500 ευρώ τον χρόνο για (3ετείς ή 4ετείς σπουδές) και από 9.000-12.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά που ολοκληρώνονται σε 1 έτος, ενώ για αυτά που τελειώνουν σε 2 έτη από 6.000 ευρώ ανά έτος.
Καμπανάκι από κέντρα ξένων γλωσσών και φροντιστήρια
Η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, με τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών στα οποία πηγαίνουν χιλιάδες μαθητές. Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν 6.500 κέντρα ξένων γλωσσών και 2.500 μέσης εκπαίδευσης.
Ηδη οι φροντιστές προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μη μετακυλίσουν όλο τον συντελεστή του ΦΠΑ στις “πλάτες” των γονιών.
Capital.gr