Ειδήσεις

«Ούτε το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει έρθει για ελέγχους στην Κω – Εξαφανισμένη η κυρία Χριστοδουλοπούλου»

Εκρηκτική είναι η κατάσταση από το πρωί της Τρίτης στην Κω με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομία, αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους μετανάστες να είναι συνεχείς. Μπροστά στο δραματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, στο
οποίο έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με το δήμαρχο, κ. Γιώργο Κυρίτση, «πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες», φαίνεται πως η ανοχή της κοινωνίας, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών που στοιβάζονται περιμένοντας να φύγουν για την Αθήνα, έχει εξαντληθεί.

Η ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών από το 12μελές κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έφτασε στο νησί με αυτό το σκοπό, ξεκίνησε τελικά μόλις το βράδυ της Τρίτης. Οι μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί από το προηγούμενο κιόλας βράδυ στο δημοτικό στάδιο «Ανταγόρας» για τη διεκπεραίωση των εγγράφων τους, όμως ήταν αδύνατον να τηρηθεί η όποια σειρά προτεραιότητας. Ο δύσκολος στόχος του κλιμακίου είναι να καταγράψει τους 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες ως και την Παρασκευή.

«Στην απόγνωσή μας αναζητήσαμε έναν χώρο, όπου θα γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίηση των ανθρώπων με έναν ανθρώπινο τρόπο, με βάσει την ημέρα άφιξης και ανά εθνικότητα, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό. Συγκεντρώθηκαν, 2.000-3.000 άτομα, μπήκαν σε αυλές κι ανέβηκαν ακόμη και σε ταράτσες των γύρω σπιτιών. Οι κάτοικοι έχουν απελπιστεί» περιγράφει μιλώντας στο Βήμα ο δήμαρχος Κω, κ. Κυρίτσης. «Μετανάστες μπήκαν κι έκαναν ζημιές, έσπασαν, κάποιοι έκλεψαν κιόλας πράγματα από τα γραφεία των Αθλητικών Συλλόγων που εδρεύουν στο γήπεδο και η καταγραφή σταμάτησε» συνεχίζει.

Η κατάσταση οξύνθηκε όταν εκατοντάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, κλείνοντας την πιο τουριστική λεωφόρο του νησιού, για να διαμαρτυρηθούν. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο τεταμένη που οι ίδιοι οι αστυνομικοί προχώρησαν το μεσημέρι σε κατάληψη του Αστυνομικού Τμήματος, μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις από την Αθήνα. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, το τμήμα της Κω λειτουργεί ήδη με 50 άτομα λιγότερα από τις ανάγκες, σε μια περίοδο μάλιστα που στους 34.000 κατοίκους, προστίθενται 150.000 τουρίστες. «Η λύση θα πρέπει να είναι μόνιμη ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του νησιού» λέει.

Με σημερινή του επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ο δήμαρχος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, «ως τελευταία προειδοποίηση προς την Πολιτεία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ότι ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός». Εκτιμάται δε ότι με τον ρυθμό που φτάνουν στο νησί τα κύμματα των μεταναστών, ως το Σάββατο θα έχουν πατήσει στην Κω ακόμα 2.000 άτομα.

«Φτάνουν στο νησί με φουσκωτά, ακόμα και με γιότ. Υπάρχουν άνθρωποι πολύ φτωχοί που έρχονται από το Μπαγκλαντές ή τη Μιανμάρ, όμως δεν είναι όλοι, πολλοί είναι ευκατάστατοι, αλλά καλά δασκαλεμένοι από τους διακινητές. Το νησί μας έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή προς την Τουρκία και ίσως είναι πιο φθηνό να φτάσουν εδώ από ό,τι στη Μυτιλήνη, όμως με δυο φουσκωτά κι ένα σκάφος του Λιμενικού δεν γίνεται να αποτραπούν οι διακινητές» επισημαίνει ο κ. Κυρίτσης στο Βήμα.

«Η υφυπουργός κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο τοπικός πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως υπεύθυνοι για την εξέλιξη της κατάστασης. Ήρθε τη Μεγάλη Πέμπτη, επέλεξε ένα ακατάλληλο ξενοδοχείο για να στεγάσει προσωρινά τους μετανάστες, χωρίς νερό και αποχέτευση, κι έφυγε» σχολιάζει ο δήμαρχος. Όσο για τις κατηγορίες ότι ο ίδιος δεν είναι συνεργάσιμος ως προς την επιλογή κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας, απαντά: «Έθεσα μερικά ερωτήματα στην υπουργό. Ποιος θα πληρώσει για τις υποδομές, ποιος θα αναλάβει την σίτιση, την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια του χώρου; Απάντηση δεν πήρα καμία. Εγώ είμαι έτοιμος να κάνω προτάσεις, μόλις απαντηθούν τα ερωτήματά μου».

Την ίδια στιγμή, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει κάνει ποτέ ελέγχους στο νησί, μόνο οι ΜΚΟ φροντίζουν για την υγειονομική περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών. Όπως λέει ο κ. Κυρίτσης χαρακτηριστικά, «μας είπε ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι μετά το Πάσχα θα έστελνε γάντια και γάζες, κι από τότε δεν τον ξανακούσαμε». Σύμφωνα με όσα παρέθεσε μιλώντας στο Βήμα, οι εργαζόμενοι του δήμου ανέλαβαν να καθαρίζουν τρεις φορές καθημερινά το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Κάπτεν Ηλίας, που είχε επιλεγεί ως χώρος φιλοξενίας, γιατί η κατάσταση ήταν ανυπόφορη.

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού βρίσκονται σε απόγνωση. Ο τζίρος των μαγαζιών που βρίσκονται στο πιο τουριστικό μέρος του νησιού έχει πέσει 30-50%, στο πικ της τουριστικής σεζόν, γιατί οι επισκέπτες προτιμούν να μην βγαίνουν από τα ξενοδοχεία. «Οι εργαζόμενοι του δήμου δίνουν καθημερινή μάχη ανακατάληψης ορισμένων νευραλγικών σημείων της πόλης, τα οποία αποτελούν σημεία μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος, για να τονώσουμε και λίγο την ψυχολογία των κατοίκων μας που είναι έτοιμοι να εξεγερθούν» καταλήγει ο κ. Κυρίτσης.

ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • nelbus    12.08.2015 15:54

    οι βουλευτες της συγκυβερνησης που ειναι?….θα φιλοξενησουν σπιτια τους κανενα μεταναστη οπως εκανε ο γερμανος βουλευτης της μερκελ?

Σχολιασμός άρθρου