Ενα πλήρες σχέδιο ανάκαμψης είχε υποβάλει η Τράπεζα Δωδ/σου

Ενα πλήρες σχέδιο ανάκαμψης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου τα έτη 2014 – 2016 αλλα και προγραμματισμού ενεργειών άμεσης αποκατάστασης κεφαλαιακής επάρκειας αγνοήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος που προχώρησε, ως γνωστόν, σε ανάκληση της άδειας της για 5 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο, που υποβλήθηκε από την Συνεταιριστική, στην Τράπεζα της Ελλάδος την 4η Δεκεμβρίου 2013, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η “δ”.
Εισαγωγικά αναφέρονται τα εξής:
“Η Τράπεζα, λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην Ελληνική Οικονομία και κατ’ επέκταση στον Ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ήλθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις που επηρέασαν αναπόφευκτα το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, ανεξαρτήτως μεγέθους και αποτελεσματικότητας. Η μείωση της ρευστότητας (απομόνωση από διεθνή διατραπεζική αγορά, εκροή καταθέσεων, κ.α.), η ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας χαρτοφυλακίων χορηγήσεων, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) για τις τράπεζες (πχ. επενδυτές, καταθέτες), αποτελούν ορισμένες μόνο από τις προκλήσεις, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία έτη.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου μέσα σ’ αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον κατάφερε να διατηρήσει θετική λειτουργική κερδοφορία και ίδια κεφάλαια από την έναρξη της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα (ουσιαστικά το 2009), σε αντίθεση με τις περισσότερες εμπορικές και συστημικές τράπεζες. Όμως η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μείωση της ρευστότητας και η αυξητική τάση εξαργύρωσης των συνεταιριστικών μερίδων είχαν ως αποτέλεσμα η Τράπεζα να εμφανίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της ζημιά (προ φόρων) το 2012 της τάξης των ¤ 500 χιλ. και η κεφαλαιακή της επάρκεια να υποχωρήσει κάτω από το ελάχιστο εποπτικό όριο (λαμβάνοντας υπόψη την ανεπάρκεια των προβλέψεων συνολικού ύψους ¤ 25 εκατ. περίπου σύμφωνα με την Έκθεση Ελέγχου του Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστική), διατηρώντας όμως θετικά ίδια κεφάλαια ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η ανεπάρκεια των προβλέψεων”.
Το σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες με τεκμηρίωση της δυνατότητας λήψης εναλλακτικών μέτρων ισοδυνάμου αποτελέσματος, που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της και στην άμεση ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας από την περαιτέρω αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και τη μείωση του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού κατά τα επόμενα τρία χρόνια συνοπτικές προβλεπόμενες οικονομικές καταστάσεις και την εξέλιξη του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για την περίοδο 2014 – 2016.
Τονίζεται μάλιστα ότι η ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος του συναλλασσομένου κοινού ολόκληρης της Δωδεκανήσου, αφού η Τράπεζα έχει παρουσία σε 11 νησιά, δύναται να επιτευχθεί αποκλειστικά δια της συνεχίσεως λειτουργίας της Τράπεζας.
Κατά την ως τώρα λειτουργία της Τράπεζας και παρά τις απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, αποδεικνύεται η σταθερότητα στην συγκέντρωση των καταθέσεων, η αυστηρή τήρηση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, η αύξηση ιδίων κεφαλαίων, η είσοδος σημαντικού αριθμού νέων συνεταίρων, η δυνατότητα αξιοποιήσεως της σημαντικής ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας η σταθερή ύπαρξη ρευστότητας.
Προγραμματισμός
Ενεργειών Ανάκαμψης 2014 – 2016
Βάσει της ανάλυσης της παρούσης κατάστασης της τράπεζας και των πρόσφατων ενεργειών και εξελίξεων (αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου, ρυθμίσεις δανείων σε καθυστέρηση, κλπ.), είχε προγραμματίσει την άμεση υλοποίηση των κάτωθι ενεργειών που στόχο έχουν την πλήρη αποκατάσταση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας εντός του 2014:
-Περαιτέρω Αύξηση Συνεταιριστικού Κεφαλαίου
-¶μεση Μείωση Κόστους Μισθοδοσίας
-¶μεση Μείωση Διοικητικών Εξόδων
-Απομόχλευση Δανειακού Χαρτοφυλακίου
-Παράλληλες Εναλλακτικές Ενέργειες (η θετική επίδραση των οποίων δεν έχει ληφθεί υπόψη εδώ)
Περαιτέρω Αύξηση
Συνεταιριστικού
Κεφαλαίου
Η Τράπεζα στόχευε στην περαιτέρω αύξηση του συνεταιριστικού της κεφαλαίου κατά τουλάχιστον ¤ 2,5 εκατ. μέσω πώλησης συνεταιριστικών μερίδων με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και δυνατότητες της τοπικής οικονομίας εντός του Α’ εξαμήνου του 2014.
Η διοίκηση της Τράπεζας σκόπευε να επιτύχει την παραπάνω αύξηση με τους εξής τρόπους:
α. Πώληση συνεταιριστικών μερίδων στη τρέχουσα πελατεία της Τράπεζας (καταθέτες δανειολήπτες, κ.ο.κ), η οποία και απολαμβάνει επί χρόνια ωφέλειες από την λειτουργία του Πιστωτικού Ιδρύματος
β. Πώληση συνεταιριστικών μερίδων σε νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νέους στρατηγικούς ή χρηματοοικονομικούς επενδυτές ή ομάδες επενδυτών, αξιοποιώντας τυχόν απελευθέρωση του μέγιστου ποσοστού συμμετοχής στο κεφάλαιο συνεταιριστικής τράπεζας
γ. Πώληση συνεταιριστικών μερίδων σε προμηθευτές με εθελοντική ισόποση εξόφληση υποχρεώσεων πληρωτέων (debt to equity swap) δ. Πώληση συνεταιριστικών μερίδων σε εργαζομένους με εθελοντική εξόφληση των μέσω του 13ου μισθού τους
¶μεση Μείωση Κόστους
Μισθοδοσίας
Η Τράπεζα στόχευε στην μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 10% με εφαρμογή από 1.1.2014 προκειμένου η εν λόγω εξοικονόμηση να επηρεάσει θετικά το σύνολο της 12μηνης χρήσης του 2014. Η μείωση κατά 10% του κόστους μισθοδοσίας, αντιστοιχεί σε ετήσια εξοικονόμηση ¤ 460 χιλ. Περίπου και επρόκειτο να γίνει ως εξής:
α. Απάλειψη του Επιδόματος Ισολογισμού του Προσωπικού, που αντιστοιχεί σε ¤ 157.000 περίπου ή 3,44% της μισθοδοτικής δαπάνης. Για το μέτρο αυτό έχει ήδη συμφωνήσει το Σωματείο Εργαζομένων της Τράπεζας.
β. Λύση στις 31.12.2013 του πρόσθετου συνταξιοδοτικού συμβολαίου που διατηρεί η Τράπεζα με την ασφαλιστική εταιρία ALICO και την επιβαρύνει ετησίως με ¤ 51.000 (έχει ήδη συμφωνήσεί το Σωματείο Εργαζομένων της Τράπεζας).
γ. Διακοπή σύμβασης έργου 4-7 συνταξιούχων τραπεζικών που απασχολούνται στη Τράπεζα. Το όφελος της ενέργειας αυτής θα ανέλθει τουλάχιστον σε ¤ 250.000 ετησίως.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα έχει ήδη από την 1.7.2012 υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση με το προσωπικό της που περιορίζει τις αμοιβές του κατά 11%.
¶μεση Μείωση Διοικητικών Εξόδων
Η Τράπεζα στόχευε στη μείωση των διοικητικών εξόδων κατά 8% με εφαρμογή από 1.1.2014 προκειμένου η εν λόγω εξοικονόμηση να επηρεάσει θετικά το σύνολο της 12μηνης χρήσης του 2014. Πιο συγκεκριμένο η μείωση κατά 8% των διοικητικών εξόδων, που αντιστοιχεί σε ετήσια εξοικονόμηση ¤ 205 χιλ. περίπου, επρόκειτο να γίνει ως εξής:
α. Κλείσιμο τουλάχιστον 1 υπηρεσιακής μονάδας που μπορεί να εξυπηρετηθεί από όμορα καταστήματα
β. Κλείσιμο των περισσοτέρων off-site ATMs
γ. Περαιτέρω μείωση των μισθωμάτων των καταστημάτων (παρότι τα προηγούμενα έτη η Τράπεζα κατάφερε να τα μειώσει κατά 12%
δ. Περιορισμό κάθε κωδικού αναλωσίμων και υπηρεσιών
Το ετήσιο όφελος εξοικονόμησης από τις παραπάνω ενέργειες ανέρχεται συνολικά σε ¤ 700 χιλ. περίπου.
Απομόχλευση Δανειακού Χαρτοφυλακίου
Η Τράπεζα επρόκειτο να προβεί σε μείωση του ύψους των χορηγήσεων (προ προβλέψεων) εντός του 2014 κατά 3%, και τα επόμενα έτη απομόχλευση κατά 1,5% το 2015 και 1% το 2016, με στόχο να περιοριστούν τα σταθμισμένα στο κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού και επομένως οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Επιπλέον, η Τράπεζα επρόκειτο να στοχεύσει σε ένα δείκτη χορηγήσεων (μετά από προβλέψεις) / καταθέσεις κοντά στο 90% περίπου για την όλη την περίοδο 2014 – 2016, με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας της Τράπεζας. Όσον αφορά στο ύψος των επιτοκίων η Τράπεζα στόχευε στη διατήρηση ενός μέσου καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (ΝΙΜ) της τάξης του 3,5%.
Παράλληλες Εναλλακτικές (backup) Ενέργειες
Η Τράπεζα είχε προσδιορίσει εναλλακτικές ενέργειες που θα επιδιώξει να υλοποιήσει παράλληλα με τις ενέργειες που αναφέρθηκαν παραπάνω για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης.
-Αποεπενδύσεις
■ Η Τράπεζα επρόκειτο να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης/μεταβίβασης συμμετοχών και εισηγμένων στο Χ.Α. μετοχών με την προϋπόθεση η πιθανή τιμή ρευστοποίησης τους να είναι κοντά ή πάνω από την αξία αποτίμησης στα βιβλία της Τράπεζας.
■ Η Τράπεζα επρόκειτο να εξετάσει τη δυνατότητα πώλησης ακινήτων της, από πλειστηριασμούς ή και ιδιοχρησιμοποιούμενων, σε τρίτους (π,χ. εταιρία leasing, ιδιώτες, κλπ.).
-Πώληση & Επαναμίσθωση (Sale & Lease bade)
■ Η Τράπεζα επρόκειτο να αξιολογήσει τη δυνατότητα πώλησης και επαναμίσθωσης ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της με την προϋπόθεση ότι η εκτιμώμενη εμπορική αξία του ακινήτου ή η τιμή στην οποία μπορεί να πωληθεί σε εταιρία leasing είναι υψηλότερη από την λογιστική αξία του/ων ακινήτου/ων στα βιβλία της τράπεζας, προκειμένου να επιτευχθεί έκτακτο κέρδος το οποίο θα ενισχύσει άμεσα το ίδια κεφάλαια της τράπεζας.
-Διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) ,
■ Η Τράπεζα είχε δώσει έμφαση στην άμεση και επικεντρωμένη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν κεφάλαια από την εξόφληση τόκων ή/και την αποπληρωμή μέρους των δανείων, αλλά και να απελευθερωθούν οι προβλέψεις (που επιβαρύνουν τελικά τα εποπτικά κεφάλαια) μετά από ρύθμιση αυτών των δανείων.
Εναλλακτικά ή/και συμπληρωματικά, επρόκειτο να εξετάσει και τη δυνατότητα μεταβίβασης ορισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων (για τα οποία έχουν σχηματιστεί προβλέψεις για το σύνολο του ανοίγματος τους) σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή επενδυτική εταιρία χωρίς να προκύψει λογιστική ζημία. Για την αποτελεσματικότερη προετοιμασία και πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου εξετάστηκε μάλιστα η ανάθεση της διαδικασίας σε διεθνή συμβουλευτική εταιρία που εξειδικεύεται σε πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ
Πέραν των ανωτέρω εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αγνοήθηκε και η συμφωνία με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2013 με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
Σε επιστολή που κοινοποιήθηκε στην ΤτΕ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου η οποία απεστάλη από τον Πρόεδρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Γιάννης Λεμπιδάκη, αναφέρονται τα εξής:
“Κύριοι,
Σε συνέχεια των επανειλημμένων συζητήσεων που είχαμε για την συνεργασία-συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας Δωδεκανήσου και Παγκρήτιας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της Ελληνικής Οικονομίας και ιδιαίτερα του Τραπεζικού κλάδου της χώρας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας μας στην με Αρ. Πράξης 13-14/9/2012 συνεδρίαση του, καθόρισε τις αρχές και το πλαίσιο συγχωνεύσεων και επιβεβαίωσε την απόφαση του για την έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης των 3 Τραπεζών, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σχετική μελέτη Αξιολόγησης της Αναδιάρθρωσης του Συνεταιριστικού Τραπεζικού κλάδου της Grand Thornton (επίτευξη οικονομιών κλίμακας, βελτίωση δεικτών, αύξηση ανταγωνιστικότητας, δυνατότητες ανάπτυξης κλπ).
Η διαδικασία συγχώνευσης όπως έχουμε ήδη συμφωνήσει θα υλοποιηθεί υπό τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:
α) Να γίνει οικονομικός έλεγχος στις 3 Τράπεζες έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι αξίες ανταλλαγής των συνεταιριστικών μερίδων στις πραγματικές τους αξίες, β) Το νέο σχήμα που θα προκύψει να έχει την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια για την μακροχρόνια σταθερότητα του.
Αναμένουμε την επιβεβαίωση σας για την άμεση έναρξη των ενεργειών συγχώνευσης.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Μ. Λεμπιδάκης
Πρόεδρος Δ.Σ.”.