«Μικρό καλάθι» ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κρατούν οι εστιάτορες της χώρας, οι οποίοι δηλώνουν επιφυλακτικοί αναφορικά με την πορεία των πωλήσεών τους το διάστημα αυτό, παρότι και φέτος οι περισσότεροι δεν πρόκειται να χρεώσουν το λεγόμενο table d’hote (ταμπλ ντοτ) στα μενού που θα σερβίρουν αλλά και τις ειδικές προσφορές. Τα αυξημένα φορολογικά βάρη που θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες ημέρες τα νοικοκυριά, δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές δαπάνες εκτός σπιτιού, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τον κλάδο της εστίασης. «Μπορεί το κλίμα φέτος να έχει βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο οι φόροι που έχουν επιβληθεί δεν μας δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε για θεαματική αναθέρμανση της ζήτησης, καθώς θα συρρικνώσουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα», σημειώνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι του χώρου.
Η κατάσταση στον κλάδο της εστίασης παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με την κατανάλωση από τον Σεπτέμβριο και έπειτα να υποχωρεί με ρυθμούς της τάξης του 30% με 40% και περίπου 10.000 καταστήματα να έχουν κατεβάσει ρολά από την αρχή του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί αισθητά τις καθημερινές -με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα όπου η κίνηση παραμένει σε καλά επίπεδα σε σχέση με τα δεδομένα της εποχής- και την πλειονότητα (άνω του 50%) των επιχειρήσεων να χρωστούν τεράστια ποσά σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο και μετά βίας καταφέρνουν να καλύπτουν τα έξοδά τους.
Την ίδια στιγμή, οι παραδοσιακοί εστιάτορες καλούνται να ανταγωνιστούν τα μικρότερα σημεία εστίασης κυρίως σουβλατζίδικα που ανοίγουν με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα, «κλέβοντας» μερίδιο από μια πίτα που διαρκώς συρρικνώνεται. Οι περισσότεροι που επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο είναι νέοι, συνήθως φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν άλλη διέξοδο, αφού οι «πόρτες» των εταιρειών παραμένουν ερμητικά κλειστές. Μόνο ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξέδωσε πάνω από 400 άδειες καφέ και εστιατορίων το 2011 και το 2012 εντός των ορίων του, κυρίως στο ιστορικό κέντρο, με την τάση αυτή να συνεχίζεται αμείωτη και φέτος.
«Oύτε έξι μήνες δεν αντέχουν ανοιχτά τα νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ‘φυτρώνουν εν μια νυκτί’ στις μεγάλες πόλεις. Θεωρούν πως είναι εύκολη δουλειά, ωστόσο κανείς δεν αντιλαμβάνεται τα έξοδα που συνεπάγεται η λειτουργία ενός σουβλατζίδικου, ενός τυροπιτάδικου, ενός ουζερί κρύου πιάτου, είτε ενός καταστήματος που διαθέτει «παγωμένο παγωτό» (frozen yogurt) και ως εκ τούτου σε λιγότερο από έξι μήνες αναγκάζονται να κλείσουν», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣBEE και πρόεδρος των εστιατόρων Eλλάδας, Γιώργος Kαββαθάς.
Ανατιμήσεις
Όσον αφορά στο ζήτημα του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα του 13% και προσθέτουν πως ενδεχόμενη επάνοδό τους στο 23% θα οδηγούσε σε αύξηση της φοροδιαφυγής, ενώ δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξουν και ανατιμήσεις. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από τον περασμένο Αύγουστο έχει συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση περίπου 30.000 με 40.000 θέσεων εργασίας, ενώ έχει δώσει σημαντικές «ανάσες» στις επιχειρήσεις τους, οι οποίες βλέπουν τα έξοδα λειτουργίας από το φυσικό αέριο έως τις πρώτες να αυξάνονται κατακόρυφα.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-estiatores-chamilonoun-ton-pichi-ton-prosdokion-tous/