Ταχεία διευθέτηση για χρέη που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτει ο οφειλέτης, η διαδικασία και πότε διαγράφονται οριστικά τα χρέη. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του και πότε χάνει τη «ρύθμιση».
Δίχτυ προστασίας για όσους έχουν μικροοφειλές έως 20.000 ευρώ, αλλά δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία παρέχει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη με βάση την οποία προωθούνται σημαντικές αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη.
Συγκεκριμένα ορίζεται διαδικασία ταχείας διευθέτησης μικροοφειλών βάσει της οποίας προβλέπεται η χορήγηση προσωρινής απαλλαγής του οφειλέτη από τα χρέη του για διάστημα 18 μηνών, ενώ με την πάροδο του διαστήματος αυτού και με βάση τα όσα ορίζονται στην τροπολογία, ο οφειλέτης απαλλάσσεται από το υπόλοιπο των χρεών του.
1. Ειδικότερα οφειλέτης που μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία ταχείας διευθέτησης πρέπει σωρευτικά να πληροί τα εξής κριτήρια:
– Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης δεν διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία και δεν έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης,
– Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του είτε ως δικαιούχου είτε ως συνδικαιούχου, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων του σε πιστωτικά ιδρύματα δεν υπερβαίνουν σε αξία το ποσό των 1.000 ευρώ
– Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην αίτηση του συνιστούν το σύνολο των υποχρεώσεων του
– Το ύψος των οφειλών του δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων, εξόδων και πάσης φύσεως προσαυξήσεων,
– Δεν υπάρχουν εμπράγματοι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές,
– Τα πάσης φύσεως εισοδήματα του οφειλέτη καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημέρα της επικύρωσης είναι μηδενικά και
– Είναι συνεργάσιμος σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας που θεσπίστηκε με Απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος – Ευρωσύστημα Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων.
2. Ο ειρηνοδίκης μπορεί μετά από σχετικό αίτημα του οφειλέτη και εφόσον οι δανειστές που περιλαμβάνονται στην αίτηση δεν αμφισβητούν, τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων, να διατάξει, δικάζοντας κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, την προσωρινή απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη που περιλαμβάνονται στην αίτηση.
3. Η προσωρινή απαλλαγή του οφειλέτη χορηγείται για διάστημα 18 μηνών.
4. Από την έκδοση της δικαστικής απόφασης και για όσο χρόνο διαρκεί η προσωρινή απαλλαγή του οφειλέτη αναστέλλονται τα πάσης φύσεως ατομικά καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του.
5. Εφόσον κατά τη διάρκεια ισχύος της προσωρινής απαλλαγής δεν μεταβληθούν οι προϋποθέσεις αφού παρέλθει διάστημα 18 μηνών, ο οφειλέτης απαλλάσσεται από το υπόλοιπο των χρεών του.
6. Κατά τη διάρκεια του ανωτέρω διαστήματος, ο οφειλέτης υποχρεούται να ενημερώνει οποτεδήποτε καταστεί αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση το αργότερο ανά τρίμηνο, από την ημερομηνία έκδοσης της δικαστικής απόφασης τη γραμματεία του ειρηνοδικείου στην οποία τηρείται ο φάκελος του, για οποιαδήποτε μεταβολή της προσωπικής περιουσιακής του κατάστασης και των πάσης φύσεων εισοδημάτων του ιδίου και της οικογένειας του.
7. Σε περίπτωση υπαίτιας παράβασης αυτής της υποχρέωσης, τότε με αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ο οφειλέτης κηρύσσεται έκπτωτος από το καθεστώς προσωρινής απαλλαγής και αίρεται η αναστολή των ατομικών καταδιωκτικών μέτρων εναντίον του.
8. Σε περίπτωση μεταβολής της περιουσιακής ή εισοδηματικής κατάστασης του κατά τη διάρκεια της προσωρινής απαλλαγής, είναι δυνατόν με αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ο οφειλέτης να κηρυχθεί έκπτωτος από το καθεστώς προσωρινής απαλλαγής και να αρθεί η αναστολή των ατομικών καταδιωκτικών μέτρων εναντίον του, εφόσον αυτό δικαιολογείται από την μεταβολή της περιουσιακής ή εισοδηματικής του κατάστασης.
euro2day.gr