«Βιώνουμε μια εποχή που πρέπει να γίνουν υπερβάσεις, να παρθούν αποφάσεις για το συμφέρον του Ροδιακού λαού, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ρήξη με το αναχρονιστικό και αρτηριοσκληρωτικό μοντέλο του πολιτεύεσθαι της δεκαετίας του 80. Αυτό που διαπιστώνεται όμως, είναι η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, ενός master plan με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, που να αφορά στο σύνολο του νησιού».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Αντώνης Γιαννικουρής και προσθέτει ότι πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για να έρθουν καλύτερες μέρες, χωρίς προσπάθεια και δημιουργική σκέψη.
«Σχεδόν συμπληρώθηκε ένας χρόνος δημοτικής θητείας. Οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και φαίνεται να μας ξεπερνούν. Πολλές φορές γίνονται προσπάθειες οι οποίες αποτιμώνται με θετικό πρόσημο και άλλες φορές διαπιστώνεται αναποτελεσματικότητα και ευθυνοφοβία», δηλώνει ο κ. Γιαννικουρής.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Γιαννικουρής δήλωσε πως το ειδικό καθεστώς θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτο.
«Σε αυτή τη οικονομική κατάσταση, που έχει έντονα χαρακτηριστικά αβεβαιότητας, ο ρόλος του Δήμου είναι να θωρακίσει την τοπική οικονομία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών. Πρέπει επίσης , να διεκδικήσει δυναμικά, να επιστρέφει μέρος της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσει, αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω», τονίζει ο κ. Γιαννικουρής.
Η συνέντευξη του κ. Αντώνη Γιαννικουρή, αναλυτικά:
• Πώς αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής αρχής καθώς τυπικά συμπληρώνεται ένας χρόνος θητείας;
Η χώρα μας έχει υποστεί ένα τεράστιο σοκ, μέσα στην τουριστική περίοδο, αποτέλεσμα μιας άστοχης κυβερνητικής στρατηγικής. Με κοινωνικές επιπτώσεις και επιχειρηματικά αδιέξοδα. Επιπτώσεις, οι οποίες επηρεάζουν όλες τις βαθμίδες της διοίκησης και σαφέστατα την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.
Σχεδόν συμπληρώθηκε ένας χρόνος δημοτικής θητείας. Οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και φαίνεται να μας ξεπερνούν. Πολλές φορές γίνονται προσπάθειες οι οποίες αποτιμώνται με θετικό πρόσημο και άλλες φορές διαπιστώνεται αναποτελεσματικότητα και ευθυνοφοβία. Βιώνουμε μια εποχή που πρέπει να γίνουν υπερβάσεις, να παρθούν αποφάσεις για το συμφέρον του Ροδιακού λαού, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ρήξη με το αναχρονιστικό και αρτηριοσκληρωτικό μοντέλο του πολιτεύεσθαι της δεκαετίας του ‘80. Αυτό που διαπιστώνεται όμως, είναι η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, ενός master plan με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, που αφορά στο σύνολο του νησιού. Το σχεδιασμό ενός πλαισίου ανάπτυξης, εκσυγχρονισμένου, καινοτόμου, με νέες ιδέες, νέες νοοτροπίες που θα επαναφέρει την ευημερία, θα συμβαδίζει με τον ρεαλισμό και την εποχή μας. Πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για να έρθουν καλύτερες μέρες, χωρίς προσπάθεια και δημιουργική σκέψη.
Παρολ’ αυτά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν ελαφρυντικά. Ναι μεν ένας χρόνος δημοτικής θητείας αλλά όχι πραγματικός αν λάβουμε υπόψιν, τα τραγελαφικά παρατράγουδα των ενστάσεων, που το μόνο που πέτυχαν ήταν καθυστέρηση στη λειτουργία του Δήμου και στο έργο της Δημοτικής αρχής. Να συνυπολογίσουμε επίσης τις σημαντικές ανακατατάξεις στα οικονομικά του Δήμου μας, που δυσχαιρένουν τη θέση του. Τις συνέπειες δηλαδή από την κατάργηση του ΔΗ.ΦΩ.ΔΟ., τον περιορισμό στις επιχορηγήσεις από το κεντρικό κράτος και την αδυναμία εξεύρεσης λύσεων από τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους όλων των κομμάτων.
• Έχουν γίνει βήματα για να αντιμετωπιστούν μεγάλα προβλήματα όπως για παράδειγμα η μεταστέγαση των τσιγγάνων από την περιοχή «Κορακόνερο»;
Σε επίπεδο διαβούλευσης, κατά την διάρκεια των τακτικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, βεβαίως έχουν γίνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των μεγάλων ζητημάτων του νησιού μας και φυσικά με την συνδρομή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, άμεσα. Ειδικά για το θέμα των αθιγγάνων, θεωρώ ότι το σύνολο της κοινωνίας έχει εκφραστεί, για την αναγκαιότητα της επίλυσης του προβλήματος αυτού, σε ένα τμήμα της πόλης, που υλοποιούνται αναπτυξιακά έργα αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος, αναπτύσσονται αθλητικές εγκαταστάσεις και κατοικίες. Εγείρεται όμως το ερώτημα. Που; Η βέλτιστη επιλογή πρέπει να γίνει κατόπιν αξιολόγησης όλων των πιθανών τοποθεσιών μετεγκατάστασης, που θα υποδείξει η Δημοτική αρχή, με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια και επιχειρήματα.
Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες τις πλευρές. Είναι όμως επιβεβλημένο να παρθεί απόφαση, η οποία θα δώσει ένα τέλος σε αυτό το δράμα που ταλανίζει την περιοχή και θα της δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμισθεί.
Τακτικά γίνομαι αποδέκτης παραπόνων από τους κάτοικους, οι οποίοι δηλώνουν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Δεν μπορούμε λοιπόν, να στερήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά τους, να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη, ως πολίτες αυτού του τόπου.
• Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών έχει κλειδώσει και όλα δείχνουν πως οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ θα καταργηθούν. Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του Δήμου στην συγκεκριμένη υπόθεση;
Στο καθεστώς της οικονομικής κρίσης, που έχει περιέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Τους τελευταίους έξι μήνες, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, όταν άρχισε πια να είναι ορατός ο κίνδυνος της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, είχα πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση, μέσα από τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα οποία συμμετέχω. Υπογράμμισε ότι θα έπρεπε, το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, ως θεμελιακό δικαίωμα των νησιωτών, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια ευαίσθητη και απομακρυσμένη περιοχή, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία.Σε αυτή τη οικονομική κατάσταση, που έχει έντονα χαρακτηριστικά αβεβαιότητας, ο ρόλος του Δήμου είναι να θωρακίσει την τοπική οικονομία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα μόνο τρόπο. Με τη βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών, με σκοπό την αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Να παρέχει δηλαδή, υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες αλλά και στους δημότες, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Πρέπει να προχωρήσουμε στη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δήμου μας, με στόχο την εξεύρεση νέων πόρων, αποφεύγοντας την συστηματική επιβάρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, με επιπλέον ανελαστικά κόστη. Τέλος θα πρέπει ο Δήμος, να διεκδικήσει δυναμικά, να επιστρέφει μέρος της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσει, αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
• Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν δυνατότητες προβολής της Ρόδου στο εξωτερικό και που θα πρέπει να εστιάσει την προσπάθεια της η δημοτική αρχή;
Η εξωστρέφεια αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα για μακροπρόθεσμη τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης.
Οι βασικές δράσεις πρέπει να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων εργαλείων και τεχνικών για την προβολή του Τουριστικού Προϊόντος της Ρόδου. Πρέπει να αξιοποιηθεί σαν κυρίαρχο στοιχείο η προβολή της ενιαίας Πολιτισμικής, Τουριστικής και Ιστορικής ταυτότητας.
Η σύγχρονη διαφημιστική προσέγγιση ειδικά για την τουριστική προβολή ενός τόπου, υλοποιείται με την δημιουργία, ενός ισχυρού brand και βασίζεται στην δυνατότητα πολλαπλών επιλογών για κάθε επισκέπτη. Δηλαδή να παρουσιάζεται το νησί μας, σαν ένας ιδανικός προορισμός που συνδυάζει ατέλειωτες δυνατότητες (επιλογές διαμονής, επιλογές διασκέδασης, επιλογές θεματικού τουρισμού – θαλάσσιος, καταδυτικός, θρησκευτικός, εναλλακτικός, πολιτιστικός, αθλητικός, γαστρονομίας κλπ).
• Συμφωνείτε με την επιθετική πολιτική που άρχισε να εφαρμόζει ο Δήμος Ρόδου για την διεκδίκηση των χρημάτων που του οφείλονται;
Σαφέστατα υπάρχουν περιπτώσεις, για τις οποίες πρέπει να εξαντλείται η αυστηρότητα. Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο κάθε δημότης πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να πληρώνει αυτά που του αναλογούν. Ο Δήμος πρέπει να βρίσκει τρόπους να εισπράττει τις οφειλές ώστε να είναι βιώσιμος και να μην καταρρεύσει οικονομικά, μιας και οι πηγές εσόδων έχουν περιοριστεί. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρίσκουμε την χρυσή τομή δηλαδή μια φόρμουλα συνεννόησης ανάμεσα στον Δήμο και τους οφειλέτες προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι δυο πλευρές. Η σχέση είναι αμφίδρομη. Να μπορεί ο πολίτης να πληρώνει και ο Δήμος να εισπράττει. Οι οικονομικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια και οφείλουμε να προσαρμοσθούμε.
https://www.dimokratiki.gr/15-08-2015/den-tha-erthoun-kaliteres-imeres-choris-prospathia-ke-dimiourgiki-skepsi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.