Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα επιθεώρηση από ελεγκτές κεντρικής τράπεζας του νησιού για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως αξιόποινων πράξεων από διευθυντικό στέλεχος.
Η έρευνα των επιθεωρητών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδος, ενώ η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει θόρυβο στους κόλπους του δικαστικού μεγάρου αλλά και μεταξύ τραπεζικών υπαλλήλων, αφού ο τραπεζικός υπάλληλος είναι υπεράνω πάσης υποψίας και έχει στο παρελθόν συνδράμει σε έρευνες για τον κολασμό συνεργατών του, που είχαν στήσει παρατράπεζα, σε άλλη τράπεζα.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τραπεζικός υπάλληλος χορήγησε σε ηλικιωμένη κυρία, με οικονομική επιφάνεια, ένα αντίγραφο προθεσμιακής κατάθεσης, που προσομοιάζει του γνήσιου, το οποίο χορηγεί η τράπεζα, με το οποίο δήθεν θα της εξασφάλιζε επιτόκιο της τάξεως του 6%, πολύ πάνω δηλαδή από το νομίμως χορηγούμενο από τα επενδυτικά προγράμματα του πιστωτικού ιδρύματος.
Σκοπός του, σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν, ήταν να μην προχωρήσει η ηλικιωμένη σε ρευστοποίηση της προθεσμιακής κατάθεσης και να παραμείνουν τα χρήματα επενδεδυμένα στην τράπεζα, προκειμένου να μην πληγεί η ρευστότητα της.
Η τακτική, που ακολουθήθηκε ωστόσο, φέρεται να γύρισε «μπούμερανγκ». Φέρεται να έχει διαπιστωθεί ότι έγιναν αναλήψεις από προθεσμιακές καταθέσεις για να καλυφθεί η υπόθεση με νομιμοφάνεια και να βρίσκεται πλέον υπό εξέταση για υπεξαίρεση.
Σημειώνεται ότι το τοπίο στην αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχει αλλάξει δραματικά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,81% τον Ιούνιο, καθώς δεν υπήρχε καμία μεταβολή στα προϊόντα των τραπεζών.
Σήμερα ωστόσο καθώς η διάθεση προθεσμιακών καταθέσεων γίνεται υπό ειδικό καθεστώς και το άνοιγμα λογαριασμού υπό προϋποθέσεις, η «οροφή» στα επιτόκια είναι το 1,30% για όλες τις τράπεζες.
Στις προθεσμιακές καταθέσεις που είχαν συμφωνηθεί πριν τα capital controls τα επιτόκια δεν αλλάζουν και ο πιο βασικός περιορισμός έχει να κάνει με την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής, ακόμη κι αν στους όρους της αρχικής σύμβασης αυτό προβλέπεται.
Ως εκ τούτου, ο καταθέτης είναι εγκλωβισμένος στην αρχική διάρκεια που είχε συμφωνήσει, ακόμη κι αν προβλέπεται η αυτόματη ανανέωση της κατάθεσης.
Ο ανταγωνισμός στα επιτόκια έχει εκλείψει.
Στην πλειονότητα των προγραμμάτων το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,75% για ποσά έως 50.000 ευρώ, στο 1% για ποσά έως 100.000 ευρώ και σε 1,30% για μεγαλύτερα ποσά.
Αυτό που μπορεί να επιλέξει ο καταθέτης, δεδομένων των παραπάνω επιτοκίων (με μία απόκλιση το πολύ της τάξης των 5 μονάδων βάσης) είναι ο χρόνος καταβολής των τόκων, αλλά και η σύνδεση της κατάθεσης με πρόγραμμα επιβράβευσης καρτών.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ME E-BANKING
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, της υπεξαίρεσης και της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος προκάλεσε έγκληση, που υπέβαλε ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, ένας κάτοικος Αφάντου, από τον λογαριασμό του οποίου αφαιρέθηκε, με τη χρήση κωδικών του e-banking, σημαντικό χρηματικό ποσό.
Η έγκληση στρέφεται συγκεκριμένα κατά ενός κατοίκου Αθηνών και κάθε νομίμου εκπροσώπου και υπευθύνου της τράπεζας.
Όπως εκθέτει στην αναφορά του, είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού, στο κατάστημα Φαληρακίου της τράπεζας και τα τελευταία 5 χρόνια χρησιμοποιεί συχνά για τραπεζικές συναλλαγές μέσω αυτού του λογαριασμού την υπηρεσία web banking, η οποία συνίσταται στην διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών ηλεκτρονικά, μέσω δικού του ηλεκτρονικού υπολογιστή, λόγω της ευκολίας και της ταχύτητας που προσφέρει.
Τυγχάνει μάλιστα τραπεζικός υπάλληλος από το έτος 1987 και από το έτος 1999 γνωρίζει την χρήση, τη λειτουργία της υπηρεσίας web banking και τους κανόνες ασφαλείας αυτού.
Η διενέργεια συναλλαγών μέσω του συστήματος αυτού, γίνεται μέσω της χρήσης τριών διαφορετικών κωδικών ασφαλείας, η οποία συνίσταται πρώτον στην εισαγωγή ενός πρώτου κωδικού ασφαλείας με την ονομασία «ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ», ενός δεύτερου κωδικού ασφαλείας με την ονομασία «ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ» και τέλος ενός τρίτου ειδικού εξαψήφιου κωδικού ασφαλείας, ο οποίος εξάγεται από μία συσκευή, η οποία ονομάζεται γεννήτρια κωδικών, είναι προσωπική για τον κάθε χρήστη και χωρίς αυτήν δεν είναι δυνατή η διενέργεια οποιασδήποτε κινήσεως στους λογαριασμούς ή στις κάρτες εκτός από απλή ενημέρωση.
Στις 13 Ioυνίου 2015, μπαίνοντας στο σύστημα για να ελέγξει την κίνηση του λογαριασμού του, διαπίστωσε πως αναλήφθηκε και μεταφέρθηκε εν αγνοία του και χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή του, στις 10 Ιουνίου 2015, και με ώρα καταχώρισης 18:18, το ποσό των 1.754 ευρώ σε λογαριασμό της ίδιας τράπεζας, του οποίου δικαιούχος είναι ένας κάτοικος Αθηνών, όπως έμαθε αργότερα από την τράπεζα, στην οποία απευθύνθηκε για να διαμαρτυρηθεί εγγράφως και να αμφισβητήσει τη συναλλαγή. Τον εγκαλούμενο, όπως τονίζει, δεν τον γνωρίζει, ούτε είχε ποτέ επαφή ή συναλλαγή καθ΄ οιονδήποτε τρόπο μαζί του, για οποιοδήποτε λόγο ή αιτία.
Αμέσως, υπέβαλε στις 18 Ιουνίου 2015 στην τράπεζα αίτημα αμφισβητήσεως της παραπάνω συναλλαγής, η οποία μετά από έλεγχο, διαπίστωσε και επιβεβαίωσε, ότι πραγματοποιήθηκε, από τον δικό του λογαριασμό, η μεταφορά του παραπάνω ποσού σε λογαριασμό του Αθηναίου και τον ενημέρωσε για το ονοματεπώνυμο του, το οποίο άλλωστε εμφανίσθηκε και σε αντίγραφο της συναλλαγής αυτής,.
Η τράπεζα, επιπλέον τον πληροφόρησε, ότι επικοινώνησε με τον δικαιούχο του λογαριασμού, στον οποίο μεταφέρθηκε το ποσό των 1.754 ευρώ, προκειμένου να το επιστρέψει. Ωστόσο εκείνος αρνήθηκε, αφού ήδη από την επόμενη ημέρα της μεταφοράς του ποσού αυτού στον λογαριασμό του, ήτοι την 11η Ιουνίου 2015, είχε προβεί σε ανάληψη του σχετικού ποσού τμηματικά την ίδια ημέρα μέσω τεσσάρων αναλήψεων.
Ο εγκαλών επισημαίνει ότι οι κωδικοί πρόσβασης είναι αυστηρά προσωπικοί για λόγους ασφαλείας και είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από κάποιο τρίτο. Για το λόγο αυτό, τους προσωπικούς του κωδικούς δεν τους γνωρίζει κανείς άλλος και ούτε τους έχει κάπου αποθηκεύσει.
Τονίζει ότι δεν ευθύνεται για την παραπάνω ενδεχομένως υποκλοπή ή παραβίαση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του, ενώ αντιθέτως, οι αρμόδιοι υπεύθυνοι ή νόμιμοι εκπρόσωποι της τραπέζης, είναι προφανές, ότι ευθύνονται για το παραπάνω περιστατικό, διότι παραβιάστηκαν οι όροι της συμβάσεως που εγγυάται για την πραγματοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών από τους συνδρομητές της υπηρεσίας, με την πλημμελή λειτουργία των συστημάτων λειτουργίας και ασφαλείας του ως άνω συστήματος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη αφαίρεση – υπεξαίρεση των χρημάτων του, από τον προσωπικό του λογαριασμό, μέσω του προπεριγραφέντος τρόπου.
Διατείνεται ακόμη ότι η πλημμελής συμπεριφορά τους, δεν παρέμεινε μάλιστα σε αυτό το επίπεδο, αφού σε απάντηση της αμφισβητήσεως της συναλλαγής του, αρκέσθηκαν να του απαντήσουν, ότι όλα έγιναν βάσει των κανόνων λειτουργίας του συστήματος, δηλαδή με χρήση των κωδικών, κάτι το οποίο ακόμη κι αν έγινε με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο δεν έγινε από εκείνον, ή από κάποιο εξουσιοδοτημένο από εκείνον πρόσωπο, αλλά διενεργήθηκε με παραβίαση των προσωπικών του κωδικών, από τρίτους.
Για το λόγο αυτό, ζητά μάλιστα να διαταχθεί άμεσα η άρση του κάθε είδους τραπεζικού απορρήτου, ώστε να εξακριβωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, ποιος, πότε και από ποιο ηλεκτρονικό υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο, προέβη στην πληκτρολόγηση είτε των δικών του κωδικών, είτε άλλων με τους οποίους κατέστη δυνατή η παραβίαση των συστημάτων προστασίας και ασφαλείας του λογαριασμού του.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Κική Τάουλα.