Απόφαση-σοκ της ΕΕ για κούρεμα καταθέσεων!

Ούτε οι καταθέτες δεν θα γλιτώσουν από ένα μελλοντικό “κούρεμα¨των καταθέσεών τους, με απόφαση και με τη βούλα των Ευρωπαίων!
Την απόφαση των ιθυνόντων της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών να συμπεριληφθούν οι καταθέτες, σε περιπτώσεις μελλοντικών τραπεζικών καταρρεύσεων, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε πως μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την μεθοδολογία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών. Και προανήγγειλε την “συμμετοχή” καταθετών στις μελλοντικές διασώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων γράφοντας: “Μεγάλο βήμα απόψε – Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών”.
Σύμφωνα με τη συμφωνία οι τράπεζες θα υποχρεώνονται εφεξής να αποταμιεύουν “χρήματα για δύσκολες ημέρες”, δημιουργώντας έτσι ένα είδος ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Στοχος είναι να ενισχυθούν, να “θωρακισθούν” οι τράπεζες, ώστε να κινδυνεύουν λιγότερο στο μέλλον και παράλληλα να μπορέσουν επιτέλους να επιτελέσουν το ρόλο τους, δηλαδή να “δανείζουν την πραγματική οικονομία”. Το βήμα αυτό χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο στο δρόμο για την Τραπεζική Ένωση της Ευρώπης.
Παράλληλα κάθε χώρα μέλος της ΕΕ θα συστήσει ένα δικό της fund για την τραπεζική συνοχή. Στο συγκεκριμένο ταμείο θα συνεισφέρουν κεφάλαια όλες οι τράπεζες της κάθε χώρας με στόχο ως το 2025 να έχουν συγκεντρωθεί στο περί ου ο λόγος fund κεφάλαια ίσα με το 1% του συνόλου των ασφαλισμένων καταθέσεων σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικότερα, το νέο σύστημα θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Με βάση τη συμφωνία το νέο “bail-in” των τραπεζών θα περιλαμβάνει ως πρώτη κίνηση την συμμετοχή στα βάρη διάσωσης της προβληματικής τράπεζας των μετόχων και των κατόχων ομολόγων των τραπεζών. Ως δεύτερο βήμα θα έρχεται η συμμετοχή καταθετών, πλην όμως οι μικροκαταθέτες, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσεις ως 100.000 ευρώ εξαιρούνται αρχικώς από τη διάσωση καθώς τονίζεται πως ΠΡΩΤΑ θα συμμετάσχουν στη διάσωση όλοι όσοι έχουν κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ.
Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr στις 6 Απριλίου σε ρεπορτάζ του Βασίλη Δαλιάνη οι Ευρωπαίοι ετοίμαζαν σχετική ντιρεκτίβα για «κούρεμα» καταθέσεων όπως είχε δηλώσει, τότε,ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν.
Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αυτή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν “δημόσια λεφτά”, δηλαδή κεφάλαια φορολογούμενων, για την διάσωση μιας τράπεζας, πλην όμως αυτό θα επιτρέπεται να συμβεί μόνο σε “εξαιρετικές περιπτώσεις”, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση Μπαρνιέ.
Τη συμφωνία χαιρέτισε ο κ. Gunnar Hoekmark, ο οποίος επέβλεπε τις σχετικές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου, λέγοντας πως : “με τον τρόπο αυτό θωρακίζουμε τη διαδικασία bail-in στέλνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα πως εφεξής οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών θα είναι αυτοί που θα αναλαμβάνουν το ρίσκο για τις τράπεζες και όχι οι απλοί φορολογούμενοι”.
Η συμφωνία τώρα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί στις τεχνικές της λεπτομέρειες και κατόπιν να λάβει την επίσημη έγκρισή της από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ένωσης.
Σταϊκούρας: Το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν υφίσταται στη σκέψη μας
«Το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν υφίσταται στη σκέψη μας» αναφέρει ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε λίγε ώρες μετα την αναστάτωση που προκάλεσε η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μισέλ Μαρνιέ.
Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο περιοδικό «Επίκαιρα» υποστήριξε ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας και την αποτελεσματική κατανομή των οικονομικών πόρων. Πρόσθεσε πως αυτό το σκοπό έχει και η ανακεφαλαιοποίηση «η οποία και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί», ξεκαθάρισε όμως ότι το σενάριο του «κουρέματος» καταθέσεων δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη.
Αλμούνια: Διαψεύδει τα περί κουρέματος ασφαλισμένων καταθέσεων
Νωρίτερα πάντως ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια, δια του εκπροσώπου του Αντουάν Κολομπανί, διέψευδε πως έχει τεθεί θέμα «κουρέματος» των ασφαλισμένων καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ, στην Ε.Ε, απαντώντας με τον τρόπο αυτό τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, ο οποίος σε δελτίο τύπου που διένειμε την Τρίτη άφηνε να εννοηθεί ότι η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ
Σε ελεύθερη πτώση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης
Κατακόρυφη πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) στα χρόνια της κρίσης και των πολιτικών σκληρής λιτότητας καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2012. Ειδικότερα ανήλθε στο 75% του μέσου κοινοτικού όρου, από 88% που ήταν το 2010, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ΕΕ.
Βουτιά σημείωσε και η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ελλάδα, η οποία από το 98% το 2010 υποχώρησε στο 85% το 2012.
Για την καλύτερη αντίληψη των μεγεθών, αλλά και του τεράστιου χάσματος και των επικίνδυνων ανισοτήτων μεταξύ των πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ, αναφέρεται ότι στο Λουξεμβούργο που παραμένει η πλουσιότερη χώρα στην ΕΕ το κατα κεφαλήν ΑΕΠ είναι 263% και στη φτωχότερη της ΕΕ Βουλγαρία 47%.
Σύμφωνα δε με την Eurostat, ο δείκτης αυτός αντανακλά καλύτερα το επίπεδο υλικής ευμάρειας των νοικοκυριών από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Τα στοιχεία
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το Λουξεμβούργο παραμένει η πλουσιότερη χώρα στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών, με την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις, ενώ φτωχότερη όλων είναι η Βουλγαρία.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είπε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως εκφράζεται σε αγοραστική δύναμη, διαμορφώθηκε στο 263 για το Λουξεμβούργο το 2012, αισθητά πάνω από το 100 που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση με 75, πίσω από την Πορτογαλία και την Σλοβακία. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα διέθετε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 88 το 2010, το πρώτο έτος λιτότητας και 80 το 2011.
Σε κατώτερες της Ελλάδας θέσεις βρίσκονται η Λιθουανία, η Εσθονία και η Πολωνία.
Η Τουρκία, που δεν ανήκει στην ΕΕ, έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 54 και η Αλβανία 30.
Η αγοραστική δύναμη (PPS) είναι εικονική νομισματική μονάδα που εξαλείφει τις διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών. Ένα PPS αγοράζει τον ίδιο όγκο αγαθών και υπηρεσιών σε όλες τις χώρες.
Η Αυστρία ήταν η δεύτερη πλουσιότερη χώρα στην ΕΕ το 2012 με 130, έναντι 129 το 2011 και 127 το 2010.
Παραδόξως η Ιρλανδία, που εντάχθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του 2010, παραμένει η τρίτη πλουσιότερη χώρα της ΕΕ.

Γεφύρι της ¶ρτας ο νέος
φόρος ακινήτων: Γιατί
καθυστερεί η κατάθεσή του νομοσχεδίου
Σε γεφύρι της ¶ρτας έχει εξελιχθεί το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Αν και πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, βρισκόμαστε στο παρά πέντε της νέας χρονιάς και νομοσχέδιο ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η κατάθεση στη Βουλή θα γίνει το αργότερο έως αύριο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να κατατεθεί και σήμερα. Οι λόγοι της καθυστέρησης στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων είναι πολλοί.
Πρώτον, το γεγονός ότι επί της ουσίας σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ξαναγράφτηκαν από την αρχή μετά την αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Επανήλθε από το παράθυρο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου δεν υπήρχε και με τα έσοδά τους επιχειρείται να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση για τους έχοντες αγροτεμάχια.
Ο δεύτερος λόγος της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι μαζί με το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων πρέπει να κατατεθούν και μια σειρά από άλλες διατάξεις (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πολυνομοσχέδιο) όπως είναι οι νομοτεχνικές βελτιώσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Ο τρίτος και πολύ σημαντικός λόγος είναι η έγκριση της τρόικας. Για να κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτείται η έγκριση των δανειστών καθώς άλλαξε το κείμενο του νόμου στο οποίο είχαν δώσει το πράσινο φως. Οι τροϊκανοί είχαν συμφωνήσει ο νέος φόρος να φέρνει στο δημόσιο ταμείο ετησίως το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ και η νέα μορφή του φόρου φέρνει το ποσό των 2,65 δις ευρώ δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Αν δεν εξασφαλιστεί η έγκριση της τρόικας κυρίως για το ύψος της εισπραξιμότητας του φόρου, τότε το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή (αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ περιορισμένες).
Ο νέος φόρος ακινήτων πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2014 και να αντικαταστήσει το υφιστάμενο χαράτσι και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Θα είναι ένας συνδυασμός φόρου ανά τετραγωνικό κτίσματος χωρίς αφορολόγητο και ενός συμπληρωματικού φόρου τύπου ΦΑΠ. Η φορολογική βάση διευρύνεται καθώς για πρώτη φορά θα επιβληθεί φόρος με το στρέμμα και στα αγροτεμάχια.