Γ. Μαχαιρίδης-Στ. Κουσουρνάς κατέθεσαν για τις πλημμύρες

Mε τις καταθέσεις του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη και του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά συνεχίστηκαν χθες οι προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από υπηρεσιακούς παράγοντες και αιρετούς για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ανατολική πλευρά του νησιού από τις πλημμύρες του Ιανουαρίου του 2011 και την απώλεια 4 ανθρώπων και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην δυτική πλευρά του νησιού, τον Νοέμβριο του 2013.
Πιο συγκεκριμένα για τις καταστροφικές πλημμύρες στ’ Αφάντου, στον Αρχάγγελο και στην Λάρδο το έτος 2011, έδωσαν χθες ανωμοτί καταθέσεις, ως ύποπτοι για κατηγορούμενοι, οι κ.κ. Μαχαιρίδης και Κουσουρνάς.
Όπως έγραψε η “δ”, βασικός κατήγορος του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη είναι ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας κ. Γ. Ιατρίδης. Ο κ. Ιατρίδης υποστήριξε εξεταζόμενος, ότι οι καταστροφές που σημειώθηκαν από το Λαδικό έως και την είσοδο του Γκολφ Αφάντου, οφείλονται στην “ανευθυνότητα και την ολιγωρία” τόσο του κ. Μαχαιρίδη όσο και του κ. Κουσουρνά, σε ό,τι αφορά στο έργο της διαπλάτυνσης της εθνικής οδού από το Φαληράκι μέχρι το ύψος των Κολυμπίων, με αποτέλεσμα να γίνει η αφορμή για να συμβούν πολλά τροχαία, να θρηνήσουμε πολλά θύματα και με τις έντονες βροχοπτώσεις, όπως συνέβη και την 28 Ιανουαρίου 2011.
Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι η μελέτη του έργου της Εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου που αφορά στη διαπλάτυνση από το Φαληράκι μέχρι τα Κολύμπια ξεκίνησε το 2004 από την τότε Ν.Α. Δωδ/σου και ότι ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία του έργου, δεν εκτελέστηκαν έργα, με αποτέλεσμα η έντονη βροχόπτωση να σπάσει το διάζωμα (ζέρσεϊ) από τον όγκο των νερών και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, διερχόμενοι την ώρα εκείνη από την περιοχή και να πλημμυρήσουν σπίτια και να καταστραφούν περιουσίες. Επίσης υπέστησαν πολλές ζημιές και δημοτικά έργα.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξεταζόμενος ανωμοτί χθες επανέλαβε ότι το έργο πράγματι εκτελέστηκε με μελέτη που είχε εκπονήσει η Νομαρχία και η οποία είχε εγκριθεί αρμοδίως από το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά το έργο δεν εκτελέστηκε από τον ίδιο αλλά από το Υπουργείο.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2007 υπογράφηκε η σύμβαση του έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με την εταιρεία ΕΡΓΟΝ ΔΙΕΘΝΗΣ Α.Β.Τ.Ε.Ε. Η επίβλεψη του έργου ανατέθηκε σε αποκεντρωμένη στην Ρόδο υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, την ΕΥΔΕ Ρόδου.
Επανέλαβε ότι οι υποδομές που κατασκευάζονται έχουν συγκεκριμένη διασταστολόγιση και χωρητικότητα και ότι οι ποσότητες βροχοπτώσεων ήταν τριπλάσιες του κανονικού.
Σε ό,τι αφορά τις λοιπές περιοχές της Λάρδου και του Αρχαγγέλου, που πλημμύρισαν, τόνισε ότι στις περιοχές αυτές εκτελέστηκαν αντιπλημμυρικά έργα με καθυστέρηση, εξαιτίας των γνωστών γραφειοκρατικών καθυστερήσεων του δημοσίου.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς από την άλλη αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων και του έργου της εθνικής οδού τονίζοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες λειτουργούν αυτοτελώς και ότι ο ίδιος είχε οριστεί κατά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2003 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 αντινομάρχης στον τομέα της Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών και για μια μικρή περίοδο 2003-2004 είχε και την πολιτική ευθύνη της Δ/νσης Πολεοδομίας.
Επανέλαβε εξάλλου ότι η διαπλάτυνση και τα έργα που εκτελούνται στην εθνική οδό Ρόδου – Λίνδου είναι έργα εθνικού ενδιαφέροντος και δεν αποτελούν έργα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και συνεπώς ούτε τα αντιπλημμυρικά έργα, που εντάσσονται σ’ αυτά.
Σε ό,τι αφορά την έτερη κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε θάνατος οι καταθέσεις των κ.κ. Μαχαιρίδη και Κουσουρνά έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι πέραν των εκατοντάδων κατοίκων, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες, νεκροί είναι ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή του ποταμού στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, οι δίοδοι των οποίων δεν έκλεισαν για τους οδηγούς, ενώ έπρεπε, το απόγευμα της 22ας Νοεμβρίου 2013.
Ο κ. Μαχαιρίδης σύμφωνα με τις πληροφορίες στην κατάθεση του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όγκο του νερού που έπεσε μέσα σε 4 ώρες, την αποφράδα μέρα, που υπολογίστηκε στα 80 χιλιοστά, ενώ εξήγησε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει αρμοδιότητα αστυνόμευσης, συντήρησης και σηματοδότητησης του επαρχιακού δικτύου ενώ σε ό,τι αφορά τη γέφυρα Κρεμαστής είχε από το έτος 2003 καταβάλει προσπάθειες για την ένταξη του έργου και την αποκατάσταση του, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Εκανε μια μικρή αναδρομή στην πρώτη ένταξη του έργου και τη χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει μέσω του “σπατόσημου”, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε μετά από παρέμβαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και σε ακόμη δύο περιστάσεις που επιτεύχθηκε η ένταξη του έργου σε προγράμματα χρηματοδότησης αλλά στην πορεία απεντάχθηκε.
Ο κ. Μαχαιρίδης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ισχυρίστηκε ότι το έκτακτο δελτίο τύπου του καιρού που είχε εκδοθεί ήταν παραπλανητικό και μη ακριβές με αποτέλεσμα να έχουν οι αρμόδιοι την πεποίθηση ότι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου τα έντονα καιρικά φαινόμενα επρόκειτο να εξασθενήσουν.
Ο κ. Κουσουρνάς από την άλλη ανέφερε ότι με τα άρθρα 204 και 206 του Καλλικράτη και με το άρθρο1 πράξεως νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο 256Α ΦΕΚ την 31-12-2012 την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ωστόσο θεωρεί ότι με το άρθρο 209 του Καλλικράτη, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν.4071/2012 οι μειονεκτικοί δήμοι είναι υποχρεωμένοι, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες, να εκτελούν τα έργα του καθαρισμού και της αστυνόμευσης των ρεμάτων και των ποταμών. Μάλιστα οι καποδιστριακοί δήμοι της Ρόδου περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα των μειονεκτικών ορεινών δήμων της ΕΟΚ. Η δημοτική αρχή ωστόσο είχε φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που με την υπ’ αριθμ. 842/19-12-2012 απόφασή του, είχε λάβει ομοφώνως την απόφαση να μην ασκεί αρμοδιότητες, όπως τη συγκεκριμένη, αφού για την εκτέλεση του έργου το υπουργείο δεν είχε προβλέψει και αντίστοιχη χρηματοδότηση. Σχετικά είχε ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Ρόδου.
Ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν 104 χιλιοστά νερού σε τέσσερις ώρες και ειδικότερα 553.000 κυβικά ή 79 τόνους νερού ανά στρέμμα.
Επεσήμανε, αναφερόμενος στην ίδια μελέτη, ότι ο όγκος νερού, αφαίρεσε πρόσφατη βλάστηση και παρέσυρε τόνους από φερτά υλικά με αποτέλεσμα να κλείσουν ρέματα και δίοδοι νερού και να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα.