«Οι συνεταιριστικές είναι για να στηρίζουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Το θέμα είναι πως θα λείψει ένας θεσμός. Ο μικρός επιχειρηματίας έχασε στην ουσία «το σπίτι του». Να μην ξεχνάμε πως η Συνεταιριστική Τράπεζα ίδρυσε καταστήματα και σε μικρά νησιά για τα οποία δεν ενδιαφέρονταν τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Βασίλης Μηναΐδης εκφράζοντας παράλληλα την βαθύτατη λύπη και απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Τράπεζα Δωδεκανήσου, για την ίδρυση της οποίας διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο, ενώ υπήρξε και πρόεδρός της, δεν υπάρχει πλέον.
«Είμαι τόσο στενοχωρημένος που δεν θέλω να σκεφθώ πως θα πάψει να υπάρχει. Δεν έπρεπε να φερθούν έτσι στη Συνεταιριστική Τράπεζα δηλαδή στο θεσμό που θα πρέπει να επιβιώσει. Δεν ξεριζώνεις ελαφρά τη καρδία ένα ευρωπαϊκό θεσμό. Τους ενοχλούσε ο ανταγωνισμός. Για αυτό είναι, όμως, οι τράπεζες», δηλώνει ο κ. Βασίλης Μηναΐδης.
Σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος περί κεφαλαιακής επάρκειας, ο κ. Μηναΐδης υπογραμμίζει, πως αν οι Δωδεκανήσιοι γνώριζαν τι θα συνέβαινε θα έβαζαν τα χρήματα για να σωθεί η Συνεταιριστική.
«Αυτά είναι αστεία πράγματα. Αν το γνωρίζαμε δεν θα επιτρέπαμε να κλείσει η Τράπεζα. Υπάρχουν άνθρωποι στη Ρόδο που διαθέτουν πόρους και θα μπορούσαν να βάλουν και τέσσερα και πέντε και είκοσι εκατομμύρια για να σωθεί η Συνεταιριστική. Ας τα αφήσουμε αυτά. Ήταν μια παγίδα που μας είχαν στήσει», τονίζει ο κ. Μηναΐδης.
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ αναφέρεται και στην καλή πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν και στα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται για το καλοκαίρι του 2014.
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Μηναΐδη, αναλυτικά:
• Τι προκάλεσε σε σας που υπήρξατε ιδρυτικό στέλεχος και επί σειράν ετών πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, η απόφαση της ΤτΕ για την αναστολή λειτουργίας της;
Αισθάνομαι μεγάλη λύπη γιατί μια προσπάθεια τόσων πολλών ανθρώπων, να δημιουργηθεί κάτι δικό μας, κατέληξε έτσι. Αντί να μας στηρίξουν αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας της τράπεζας. Οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι ένας κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκός θεσμός που προσπαθήσαμε να καθιερώσουμε από το 1990 μαζί με την Παγκρήτια Τράπεζα και τα άλλα συνεταιριστικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο θεσμός αυτός άνθησε κυρίως στη Νότια Ελλάδα με την Τράπεζα Δωδεκανήσου, που ήταν πιο οργανωμένη και εφάρμοζε πάντα με μεγάλη προσοχή όλους τους κανονισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος. Λυπάμαι γιατί οι τράπεζες αυτές αντιμετωπίστηκαν με προχειρότητα. Οι μόνες που δεν έφταιξαν για την κρίση ήταν οι ελληνικές τράπεζες, που ήταν οι καλύτερες στην Ευρώπη. Η κρίση που υπέστη το κράτος μεταφέρθηκε σε αυτές. Όφειλαν να στηρίξουν και τις συνεταιριστικές τράπεζες όπως έπραξαν και με τις συστημικές.
• Τι συνέβη όμως με τις συνεταιριστικές τράπεζες της Κύπρου;
Πριν λίγες ημέρες οι συνεταιριστικές τράπεζες της Κύπρου ενισχύθηκαν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να επιβιώσουν. Σε ένα χρόνο από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση στη Μεγαλόννησο διαπιστώθηκε πως το 45% των δανείων είναι «κόκκινα» και δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Για να μην υποστούν κυρώσεις οι δανειολήπτες στηρίχθηκε εκεί ο θεσμός. Κάτι ανάλογο είχε ζητήσει και η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών. Έπρεπε το κράτος να βοηθήσει. Υπάρχουν αδιάθετα για τις τράπεζες 15 δις ευρώ. Καταστρέφουν, όμως, ένα θεσμό ευρωπαϊκό, ελαφρά τη καρδία, απλώς για να σώσουν τις τέσσερις μόνο τράπεζες, τις συστημικές.
• Θεωρείτε πως η Τράπεζα Δωδεκανήσου αντιμετωπίστηκε πιο σκληρά από τις υπόλοιπες;
Νομίζω πως δεν είχαν σκεφθεί το θέμα. Ο θεσμός έπρεπε να σωθεί. Το λάθος είναι μεγάλο και θα έχει και πολιτικό αντίκτυπο, τόσο, που δεν θα τολμήσουν να βάλουν χέρι στην Παγκρήτια και τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες. Πιστεύω ότι πρέπει να βοηθηθούν οι υπόλοιπες γιατί χρειάζεται η συνεταιριστική πίστη. Οι Γερμανοί δήλωσαν πως δεν θα πρέπει να πληγούν οι μικρές τράπεζες. Να σας θυμίσω πως η Συνεταιριστική Τράπεζα ξεκίνησε πριν από χρόνια να χορηγεί δάνεια ύψους τριών εκατομμυρίων δραχμών όταν οι άλλες απαγόρευαν την είσοδο στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
• Τι θα γίνει με τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί;
Οι άλλες τράπεζες είναι τυπικές και τα δάνεια που χορηγούν αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις. Οι συνεταιριστικές είναι για να στηρίζουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Το θέμα είναι πως θα λείψει ένας θεσμός. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας έχασε στην ουσία «το σπίτι του». Να σκεφθούμε πως η Συνεταιριστική Τράπεζα ίδρυσε καταστήματα και σε μικρά νησιά για τα οποία δεν ενδιαφέρονταν τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στην Τήλο δεν υπήρχε άλλη τράπεζα.
Όταν ιδρύσαμε το κατάστημα στους Λειψούς, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο θερμής υποδοχής τύχαμε από όλους.
• Σας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι η τράπεζα έκλεισε παρότι είχε βρεθεί επενδυτής;
Αυτά είναι αστεία πράγματα. Αν το γνωρίζαμε δεν θα επιτρέπαμε να κλείσει η τράπεζα. Υπάρχουν άνθρωποι στη Ρόδο που διαθέτουν πόρους και θα μπορούσαν να βάλουν και τέσσερα και πέντε και είκοσι εκατομμύρια για να σωθεί η Συνεταιριστική. Ας τα αφήσουμε αυτά. Ήταν μια παγίδα που μας είχαν στήσει.
• Μετά την παρέμβαση της δικαιοσύνης υπάρχουν ελπίδες για να σωθεί η Συνεταιριστική Τράπεζα;
Δεν ξέρω. Ελπίζω να γίνει κάτι. Είμαι τόσο στενοχωρημένος που δεν θέλω να σκεφθώ πως θα πάψει να υπάρχει. Δεν έπρεπε να φερθούν έτσι στη Συνεταιριστική Τράπεζα δηλαδή στο θεσμό που θα πρέπει να επιβιώσει. Δεν ξεριζώνεις ελαφρά τη καρδία ένα ευρωπαϊκό θεσμό. Τους ενοχλούσε ο ανταγωνισμός. Για αυτό είναι όμως οι τράπεζες . Θα καταλήξουμε πάλι σε ένα κρατικό τραπεζικό σύστημα. Από αυτό όμως υποφέρει η Ελλάδα.
• Έμειναν ξεκρέμαστοι και οι εργαζόμενοι της τράπεζας.
Πολλά πράγματα έχουν μείνει στο κενό. Ήταν μια πρόχειρη απόφαση αυτή η οποία ελήφθη και δεν εξυπηρετεί τίποτε. Για τέσσερα εκατομμύρια έγινε όλο αυτό; Δεν σκέφθηκαν τι κόσμος ήταν από πίσω; Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έγινε. Έδωσαν 450 εκατομμύρια σε μια ιδιωτική άλλη τράπεζα χωρίς λόγο. Χρέωσαν για αυτό το ελληνικό δημόσιο και δεν στήριξαν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου. Οι ίδιοι άνθρωποι ζήταγαν από εμάς κεφαλαιακή επάρκεια 9% και σήμερα κάνουν αίτηση στην τρόικα ζητώντας να επιτραπεί στην Ελλάδα να έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά της κεφαλαιακή επάρκεια 8%. Ήμασταν, λοιπόν, εντάξει αν άλλαζε η απόφαση. Τα πράγματα είναι αστεία. Ήθελαν να κλείσουν την τράπεζα και το έκαναν.
• Πώς εξελίχθηκε η τουριστική σεζόν του 2013;
Πήγε πολύ καλά η τουριστική σεζόν του 2013. Εξελίχθηκε εντυπωσιακά. Ξεκίνησε δειλά, κορυφώθηκαν οι αφίξεις τον Αύγουστο και είχαμε αύξηση τον Σεπτέμβριο. Ήταν από τις καλύτερες χρονιές για τον τουριστικό τομέα στην περιοχή μας.
• Υπάρχουν θετικά μηνύματα για την τουριστική σεζόν του 2014;
Οι ενδείξεις που έχουμε δείχνουν πως και η επόμενη σεζόν θα είναι καλή. Στη γερμανική αγορά οι πωλήσεις για τη Ρόδο σημειώνουν πολύ μεγάλη αύξηση. Αυτό είναι εντυπωσιακό. Είχαμε όμως και την «εισβολή» των Ρώσων τουριστών.
• Θεωρείτε αναμενόμενη την αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσία;
Ναι. Το 1997 που ήμουν πρόεδρος στο ΙΤΕΠ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παυλόπουλος μου είχε τονίσει πως το μέλλον του ροδίτικου τουρισμού είναι οι Ρώσοι. Τελικά είχε απόλυτο δίκιο.
• Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα με τις υποδομές μας, καθώς ακόμη αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα Γκόλφ.
Η εισβολή των Ρώσων θα ανεβάσει τις τιμές και τις υποδομές. Θα αλλάξει η φυσιογνωμία του τόπου. Όταν υπάρχει ζήτηση θα ανεβάσουν τις τιμές και οι ξενοδόχοι. Πρέπει όμως να υπάρχει πολιτική ησυχία και όχι ταραχές και πολιτικές ανωμαλίες για να πάμε καλά. Σε ό,τι αφορά το Γκολφ Αφάντου εκτιμώ πως δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το αξιοποιήσουμε αν δεν δοθούν ελευθερίες στους επενδυτές. Προσπαθούμε να συγκεράσουμε και να βολέψουμε όλα αυτά που θέλει ο Δήμος, εκείνα που επιθυμούν οι φορείς και οι Περιφέρειες. Κανείς δεν κοιτά τον επενδυτή.
• Πάμε καλά στο θέμα της προβολής του νησιού μας;
Στο ζήτημα της προβολής του νησιού συντηρούμαστε. Δεν πιστεύω ότι πάσχουμε. Μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα για μεγάλες ενέργειες αλλά κάτι γίνεται. Νομίζω πως εφόσον ο τουρισμός πάει καλά, όλα θα βελτιωθούν. Αυτός είναι ο λόγος που με στεναχωρεί τόσο το θέμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Αν στηρίζονταν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα στην κρίση. Είμαστε μια εξωστρεφής οικονομία και βασιζόμαστε στον τουρισμό.
• Θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά του τουρισμού η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Ρόδου;
Αν ο εκάστοτε επενδυτής ανεβάσει τις τιμές αυτό θα λειτουργήσει κατά του τουρισμού. Θα πρέπει να τεθούν όροι για την λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων. Δεν θα πρέπει να αυξηθούν οι τιμές.
• Τελευταία δέχεται πολλά πυρά το σύστημα All Inclusive.
To σύστημα αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον τουρισμό από τη γειτονική χώρα. Η Τουρκία ξεκίνησε να το εφαρμόζει το 2000. Εμείς μέχρι το 2005 είχαμε μεγάλες απώλειες. Στη συνέχεια εκείνοι άρχισαν να το εφαρμόζουν στα ξενοδοχεία πολυτελείας και εμείς στα Α κατηγορίας. Στη Ρόδο δεν έχει εφαρμοσθεί στα ξενοδοχεία πολυτελείας. Εμείς έχουμε πλεονέκτημα στο θέμα των τροφίμων και των ποτών. Εκτιμώ πως θα πρέπει να αφήσουμε το θέμα στην επιλογή των πελατών.
• Είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Τι δεν θα πρέπει να γίνει;
Κοιτάξτε δεν έχω εμπλοκή στο θέμα αυτό. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αντώνης Καμπουράκης είναι εκείνος που θα λάβει τις αποφάσεις για το θέμα αυτό. Εκτιμώ πως θα πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Να μην φθάσουμε στα άκρα. Οι ξενοδόχοι να προστατεύσουν το προσωπικό τους. Δεν πιστεύω πως θα υπάρξουν ακραίες λύσεις. Φαντάζομαι πως θα υπογραφεί με καλούς όρους η σύμβαση. Και στην Αθήνα η ΠΟΞ είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει με τους εργαζόμενους. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα συμβάσεως.
• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ξενοδόχους;
Οι ξενοδόχοι θα πρέπει να δώσουν μεγάλη έμφαση στην ποιότητα και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν. Δεν μπορούν να ανέβουν οι τιμές διαφορετικά. Αν δεν κρατήσουν την ποιότητα ψηλά θα χάσουν το παιχνίδι του τουρισμού. Επίσης θα πρέπει να προστατεύσουν και τους εργαζόμενους. Να μην τους αφήσουν στα χέρια των διαφόρων «προστατών» πολιτικών.