Ειδήσεις

«Colpo Grosso» με προθεσμιακές καταθέσεις από τραπεζικό υπάλληλο σε βάρος 85χρονης

-Τι προέκυψε από τις έρευνες που διενήργησε δικηγόρος 85χρονης, άτεκνης χήρας

-Τραπεζικός υπάλληλος, με διευθυντική θέση, ελέγχεται για υπεξαίρεση, πλαστογράφηση τίτλων προθεσμιακών καταθέσεων, πλαστογράφηση βιβλιαρίου καταθέσεων, απάτη, απάτη με υπολογιστή ως και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

Τον δρόμο της δικαιοσύνης θα πάρει η νέα υπόθεση παρατραπεζικής δραστηριότητας με δράστη διευθυντικό στέλεχος κεντρικού υποκαταστήματος συστημικής τράπεζας, που καταγγέλθηκε από μια υπερήλικη Ροδίτισσα για τη διάπραξη σωρείας αδικημάτων στη διαχείριση προθεσμιακών της καταθέσεων.
Το θύμα, μια 85χρονη άτεκνη χήρα, είναι συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, που εμπιστεύθηκε τη διαχείριση των καταθέσεων και των επενδύσεών της στον πρώην συνάδελφό της, με τον οποίο συνδεόταν με φιλική σχέση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 85χρονη κατόρθωσε να συγκεντρώσει περίπου 950.000 ευρώ από την πώληση ακινήτων ιδιοκτησίας της και την πολυετή εργασία της και τα επένδυσε σε προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζα, η οποία απορροφήθηκε το 2013 από γνωστό τραπεζικό όμιλο.
Ο καταγγελλόμενος διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος και στις δύο τράπεζες και σύμφωνα με όσα έχει διαπιστώσει η 85χρονη, υπεξαιρούσε με ιδιαίτερα τεχνάσματα χρήματα από λογαριασμό της από το έτος 2012!
Για την υπόθεση, όπως έγραψε η «δημοκρατική», διενεργείται ήδη έκτακτη επιθεώρηση στην τράπεζα, ενώ ο καταγγελλόμενος τελεί σε άδεια.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε την 23η Ιουλίου 2015, εν μέσω capital controls, όταν η 85χρονη απευθύνθηκε στον υποδιευθυντή του υποκαταστήματος για να διαμαρτυρηθεί, διότι δεν είχε προχωρήσει αίτημά της για το «σπάσιμο» προθεσμιακής της κατάθεσης σε δολάρια ΗΠΑ.
Το «κουβάρι» της υπόθεσης άνοιξε μετά τη διαπίστωση του υποδιευθυντή ότι η συγκεκριμένη προθεσμιακή κατάθεση είχε ήδη ρευστοποιηθεί, τα χρήματα είχαν μεταφερθεί σε λογαριασμό ταμιευτηρίου της και είχαν εισπραχθεί με πλαστά παραστατικά ενώ περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι της είχε χορηγηθεί από τον καταγγελλόμενο τραπεζικό υπάλληλο, τίτλος προθεσμιακής κατάθεσης με αυξημένο επιτόκιο για τη συγκεκριμένη της επένδυση, ο οποίος ήταν ομοίως πλαστός.
Αμέσως ενημερώθηκε η διοίκηση και η επιθεώρηση της τράπεζας, που διενήργησαν εφ’ όλης της ύλης έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας, αναμένονται εκτός απροόπτου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στις προσεχείς ημέρες.
Η 85χρονη, όπως προέκυψε από έρευνα του πληρεξουσίου δικηγόρου της κ. Παντελή Αποστολά, είχε επενδύσει τις οικονομίες μιας ζωής σε τρεις προθεσμιακές καταθέσεις και συγκεκριμένα σε μια ύψους 220.000 ευρώ περίπου και δύο σε συνάλλαγμα ύψους 300.000 δολαρίων ΗΠΑ και 100.000 στερλίνων Αγγλίας.
Οι τόκοι από τις επενδύσεις της αυτές κατατίθεντο σε λογαριασμό ταμιευτηρίου που διατηρούσε.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο καταγγελλόμενος προέβαινε σε αναλήψεις από τον λογαριασμό της σε τακτά χρονικά διαστήματα τις οποίες κάλυπτε δίδοντάς της ένα βιβλιάριο ταμιευτηρίου, το οποίο ήταν πλαστό. Η 85χρονη φέρεται παραπέρα να πείστηκε στην ανανέωση των προθεσμιακών της καταθέσεων στην τράπεζα, διότι ο καταγγελλόμενος της χορηγούσε επιτόκια πάνω από το όριο άλλων προθεσμιακών καταθέσεων της τράπεζας για να την δελεάσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τίτλοι δύο προθεσμιακών καταθέσεων, που έχουν δοθεί στην 85χρονη, είναι πλαστοί.
Σε κάθε περίπτωση η 85χρονη είχε έγγραφα στην κατοχή της, που δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει, ενώ ήταν βέβαιη ότι είχε επενδύσει τα χρήματα της με τις συμφέρουσες τιμές της αγοράς.
Στις αρχές του Ιουνίου και ενώ η αβεβαιότητα για την τραπεζική αγορά είχε οδηγήσει σε μαζική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, η 85χρονη, υπό τον φόβο «κουρέματος» των καταθέσεών της, ζήτησε από τον καταγγελλόμενο, την άμεση εκταμίευση της προθεσμιακής της κατάθεσης σε ευρώ.
Η προθεσμιακή της κατάθεση σε ευρώ, ωστόσο, είχε εξανεμιστεί, ενώ ο καταγγελλόμενος, που δεν κατόρθωσε να την πείσει να την διατηρήσει, βρέθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να μην μπορεί να εξεύρει χρήματα για να καλύψει την απαίτησή της.
Τα χρήματα συγκεκριμένα, που είχαν απομείνει τόσο στην προθεσμιακή της κατάθεση σε ευρώ, όσο και στον λογαριασμό ταμιευτηρίου της, ήταν λίγα, ενώ ήταν θέμα χρόνου πλέον να αποκαλυφθεί η δραστηριότητά του.
Προκειμένου να καλυφθεί, ενόψει και εφαρμογής των capital controls, την 18η Ιουνίου 2015, έμβασε στον λογαριασμό ταμιευτηρίου της περίπου 201.000 ευρώ, τα οποία και κάλεσε την 85χρονη να τα εκταμιεύσει πείθοντάς την μάλιστα ότι δεν υπάρχει επαρκές συνάλλαγμα για να σπάσει και την προθεσμιακή της κατάθεσε σε δολάρια ΗΠΑ.
Η 85χρονη, συνέχισε να αξιώνει, να «σπάσει» και η προθεσμιακή της κατάθεση σε δολάρια ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι τα χρήματα που είχε αναλάβει προέρχοντο από το «σπάσιμο» της προθεσμιακής της κατάθεσης σε ευρώ. Όταν έτσι, όπως προαναφέρθηκε, απευθύνθηκε στον υποδιευθυντή, σε χρόνο που απουσίαζε ο διευθυντής από το κατάστημα, προέκυψε μια εξαιρετικά απίθανη μεθόδευση.
Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε από την 85χρονη, ότι τα 201.000 ευρώ, που κατατέθηκαν στον λογαριασμό ταμιευτηρίου της και τα οποία είχε αναλάβει, προέρχοντο από το «σπάσιμο» της προθεσμιακής της κατάθεσης σε δολάρια ΗΠΑ, ότι ο τραπεζικός υπάλληλος της είχε χορηγήσει πλαστό τίτλο της συγκεκριμένης προθεσμιακής κατάθεσης ύψους 300.000 δολαρίων ΗΠΑ την 29η Ιουνίου 2015 και ότι η προθεσμιακή της κατάθεση σε ευρώ, για την οποία της είχαν χορηγηθεί ομοίως πλαστοί τίτλοι, είχε εκταμιευθεί, από τα ταμεία της τράπεζας, με τη χρήση παραστατικών ανάληψης, που έφεραν πλαστή υπογραφή της.
Διαπιστώθηκε παραπέρα η πλαστότητα του βιβλιαρίου του λογαριασμού ταμιευτηρίου της και όταν εκτυπώθηκαν οι κινήσεις αυτού προέκυψε ότι τα χρήματά της είχαν αναληφθεί σταδιακά από το έτος 2012!
Τόσο ενώπιον των επιθεωρητών όσο και ενώπιον του δικηγόρου της 85χρονης, ο καταγγελλόμενος, φέρεται να ομολόγησε τις ατασθαλίες μεγέθους στις οποίες προέβη και υποσχέθηκε την αποκατάσταση της βλάβης, που προκάλεσε, με ρευστοποίηση περιουσιακών του στοιχείων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η 85χρονη, δεν έχει γίνει ακόμη τακτοποίηση του θέματος, ενώ περαιτέρω υπάρχει εμπλοκή για την αποζημίωσή της από την τράπεζα για ποσό 100.000 ευρώ, που φέρεται να αφαιρέθηκε πριν το 2013 και ανάγεται σε αδικήματα, που φέρεται να τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ίδιου καταγγελλόμενου σε άλλη τράπεζα.
Κατά τη διαδικασία απορρόφησης της τράπεζας εκείνης από τον όμιλο στον οποίο εργάζεται σήμερα, φέρεται να έγινε μεταβίβαση του ενεργητικού και των καταθέσεων, ενώ υπάρχει ρήτρα με την οποία καθίσταται σαφές ότι δεν φέρει ευθύνη για αδικοπραξίες που τελέστηκαν από προστιθέντες υπαλλήλους της απορροφούμενης.
Το ζήτημα, είναι σύνθετο καθώς στην 85χρονη είχαν χορηγηθεί πλαστοί τίτλοι της προθεσμιακής της κατάθεσης σε ευρώ κατά τη διάρκεια της θητείας του ίδιου υπαλλήλου στον νέο όμιλο, που δημιουργήθηκε εκ συγχωνεύσεως και οι τίτλοι αυτοί φέρουν το λογότυπό του.
Σε κάθε περίπτωση, η 85χρονη έχει ήδη δώσει εντολή στον δικηγόρο της κ. Παντελή Αποστολά, να κινήσει σχετική ποινική διαδικασία, ενώ η υπόθεση θα έχει συνέχεια και ενώπιον των αστικών δικαστηρίων.
Από εκεί και πέρα παραμένει ακόμη άγνωστο, μέχρι περαιώσεως και του εσωτερικού ελέγχου, αν από την έρευνα, που διενεργήθηκε προέκυψαν κι άλλες ατασθαλίες με θύματα άλλους καταθέτες.
Σημειώνεται ότι, μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, το τοπίο στην αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων έχει αλλάξει δραματικά.
Κι αυτό διότι η διάθεση προθεσμιακών καταθέσεων από τις τράπεζες συνεχίζεται υπό ειδικό καθεστώς.
Το άνοιγμα λογαριασμού προθεσμίας είναι δυνατό υπό προϋποθέσεις, ενώ η «οροφή» στα επιτόκια είναι το 1,30% για όλες τις τράπεζες.
Πλέον, τα προϊόντα των τραπεζών χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
Πρώτον, σε αυτά που συνάφθηκαν έως και την 26η Ιουνίου, τελευταία ημέρα κανονικής λειτουργίας των τραπεζών.
Δεύτερον, στις καταθέσεις που διατίθενται μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας
Στις προθεσμιακές καταθέσεις που είχαν συμφωνηθεί πριν τα capital controls τα επιτόκια δεν αλλάζουν. Ωστόσο, οι λοιποί όροι εξαρτώνται από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Ο πιο βασικός περιορισμός έχει να κάνει με την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής, ακόμη κι αν στους όρους της αρχικής σύμβασης αυτό προβλέπεται.
Ως εκ τούτου, ο καταθέτης είναι εγκλωβισμένος στην αρχική διάρκεια που είχε συμφωνήσει, ακόμη κι αν προβλέπεται η αυτόματη ανανέωση της κατάθεσης.
Εκτός κι αν η πρόωρη λήξη αφορά αποκλειστικά και μόνο την ισόποση εξόφληση:
• οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,
• τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στην ίδια τράπεζα,
• πληρωμής μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα,
• πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
• πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου