Στις 6.30 το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά για τη Μυτιλήνη, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες από τη Συρία. Έως τώρα δεν έχει διευκρινιστεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, εάν το πλοίο θα προσεγγίσει άλλους λιμένες νησιών στα οποία φιλοξενούνται προσωρινά μετανάστες.
Στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την επιβολή κομίστρου για τους πρόσφυγες ανέφεραν ότι η ναύλωση του πλοίου είχε γίνει μόνο για τη φιλοξενία των προσφύγων με σίτιση και ύπνο – αλλά όχι για τη μεταφορά τους. Τόνισαν ότι το πλοίο κάθε φορά που φεύγει από τον Πειραιά για να πάει σε κάποιο νησί αναχωρεί άφορτο, ενώ η διαφορά στη τιμή του ναύλου για φιλοξενία από αυτή για τη μεταφορά προσφύγων, γίνεται μόνο με τη χρήση κομίστρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Ναυτιλίας με χθεσινό έγγραφό του προς τις πλοιοκτήτριες εταιρείες απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να καταστεί δυνατή η απευθείας ανάθεση, πίστωση, ναύλωση πλωτών μέσων με σκοπό τη σίτιση, διανομή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άμεση μεταφορά μεταναστών και προσφύγων μεταξύ των ηπειρωτικών λιμένων.
Το υπουργείο ζητά να κινηθεί άμεσα η διαδικασία διερεύνησης διαθεσιμότητας πλοίων και ύψους του αντίστοιχου ναύλου, καθώς η ακτοπλοϊκή σύνδεση όπως αναφέρεται δεν κρίνεται ικανοποιητική.
Στελέχη εταιρειών σχολιάζοντας το θέμα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τη συγκεκριμένη περίοδο τα περισσότερα πλοία έχουν πληρότητες άνω του 80% και το πρόβλημα μπορεί να ομαλοποιηθεί μόνο από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν η επιβατική κίνηση αρχίζει σταδιακά να μειώνεται.
Στο μεταξύ με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς κανένα πρόβλημα αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε-1, από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι περίπου 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία. Το σύνολο των προσφύγων από τη Συρία επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΛΠ και κατευθύνθηκαν στον σταθμό του ΗΣΑΠ.
Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 519 παράτυποι μετανάστες έχουν περισυλλεγεί σε 16 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Σάμου, Αγαθονησίου, Κω και Φαρμακονησίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ