Ειδήσεις

Διχογνωμία αστυνομίας-λιμενικού για ταυτοποίηση των μεταναστών στα νησιά

Διχογνωμία μεταξύ συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης και κορυφαίων αξιωματικών Αστυνομίας και Λιμενικού προκάλεσε χθεσινή αποκάλυψη της «Κ», σύμφωνα με την οποία μόλις το 40% των προσφύγων που εγκαταλείπουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με προορισμό την ηπειρωτική Ελλάδα έχουν υποβληθεί σε λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στο θέμα παρενέβη χθες η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) και του Λιμενικού Σώματος ζητώντας, όσοι αλλοδαποί επιβιβάζονται σε πλοία με προορισμό τον Πειραιά ή τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, να έχουν προηγουμένως δακτυλοσκοπηθεί από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Ερωτηθείς σχετικά, κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΕΝ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε απευθείας επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατά την οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ταυτοποίηση των Σύρων προσφύγων να ολοκληρώνεται στα σημεία εισόδου, Κω, Λέσβο, Σάμο κ.ο.κ. και να μην τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην ηπειρωτική χώρα με τη «δέσμευση» να μεταβούν οικειοθελώς για λήψη αποτυπωμάτων στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Αστυνομικές πηγές επικαλούνται πάντως αντικειμενικές δυσκολίες, όπως την έλλειψη ειδικών scanners μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίηση, τις κακές συνδέσεις Ιντερνετ στα ακριτικά νησιά, την έλλειψη υποδομών και προσωπικού.

Ενδεικτικά, αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών είπε χθες στην «Κ» ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα διαθέτουν μόλις 20 συσκευές δακτυλοσκόπησης, καθώς τα σχετικά αιτήματα π.χ. προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν έχουν βρει ανταπόκριση. Τον κίνδυνο να δημιουργηθεί εκ νέου το αδιαχώρητο σε Κω και Λέσβο σε περίπτωση που η διαδικασία καταγραφής επιβραδυνθεί επεσήμανε κορυφαίο στέλεχος του υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στο Ανατολικό Αιγαίο προχωρούν σε καταγραφή των Σύρων προσφύγων, όχι όμως και στη λήψη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων. Αντ’ αυτού, σε όσους καταγράφονται ως Σύροι πρόσφυγες χορηγείται υπηρεσιακό σημείωμα, στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα που οφείλουν να παρουσιαστούν στο αστυνομικό μέγαρο της Πέτρου Ράλλη, για να υποβληθούν στη λήψη αποτυπωμάτων. Ωστόσο, από το σύνολο των Σύρων προσφύγων που εγκατέλειψαν τα νησιά, μόλις το 30%-40% ολοκλήρωσε τη διαδικασία ταυτοποίησης, ως όφειλε.

Στο μεταξύ, έκκληση στον κ. Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει προσωπικά ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Σάμο από τη δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν στο νησί, κάνει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με χθεσινή επιστολή της στον πρωθυπουργό. Μιλώντας στην «Κ» δήλωσε ότι στο νησί βρίσκονται ήδη 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες και προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει άμεσα έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο προς το νησί, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία. Πάντως, το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν προγραμματισμένο να καταπλεύσει σήμερα στις 6 το πρωί στη Μυτιλήνη, όπου υπολογίζεται ότι παραμένουν 7.000 Σύροι πρόσφυγες. Τέλος, τεχνικούς ελέγχους σε κτίρια που ενδέχεται να μετατραπούν σε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) διενήργησαν χθες στην Κω υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου