Οι βουλευτές πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες

Την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών από τους Βουλευτές της Δωδεκανήσου για τη «λογοδοσία», ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου της Βουλής, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεωργίου Προβόπουλου και των δύο Υποδιοικητών, προκειμένου να δοθούν δημόσιες εξηγήσεις για την απόφαση ανάκλησης της αδείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και την εκκαθάριση της, ζήτησαν χθες, σε συνέντευξη τύπου, που έδωσαν στο «Ακταίον», οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Στ. Στεφανίδης, μεριδιούχοι, που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία κίνησης για τον ποινικό έλεγχο των υπαίτιων της οικονομικής βλάβης 2.680 συνεταιριστών, που απώλεσαν 31 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χαρίτος επεσήμανε εισαγωγικά ότι η ιδέα για τη λειτουργία συνεταιριστικής τράπεζας στα Δωδεκάνησα ήταν δική του, είχε γραφεί στον τοπικό τύπο την 2η Ιουνίου 1992 και ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δικηγόρος κ. Φ. Κωστόπουλος με τον καθηγητή μαθηματικών κ. Λ. Ευθυμίου, την αξιοποίησαν.
Ο ίδιος, όπως τόνισε, δεν ασχολήθηκε περαιτέρω παρά μόνο τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Στεφανίτης, μετείχαν στην τράπεζα ως μικρομεριδιούχοι.
Η απόφαση τους να κινήσουν τη διαδικασία για τον έλεγχο της ποινικής διαδικασίας και τον κολασμό των υπαίτιων για την ανάκληση της αδείας της τράπεζας, όπως εξηγήθηκε στην ίδια συνέντευξη, δεν έχει κεφαλαιουχικές επιδιώξεις.
Το ίδιο έπραξαν εξάλλου και στα θέματα της ελεγχόμενης στάθμευσης και του τρίτου δρόμου στην περιοχή «Κάτω Πέτρες» που εκκρεμούν ακόμη ενώπιον των ανωτάτων δικαστηρίων.
Ο κ. Χαρίτος εξήγησε ακόμη ότι η παρέμβαση τους δεν γίνεται υπέρ κανενός από τα “αντιμαχόμενα” στην υπόθεση μέρη και συγκεκριμένα υπέρ της Τράπεζας της Ελλάδος ή υπέρ της Συνεταιριστικής Τράπεζας και τόνισε ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των μεριδιούχων, των υπαλλήλων που χάνουν τις δουλειές τους και των επιχειρηματιών που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Δήλωσε μάλιστα, ότι έχουν ήδη ζητήσει από τον Εισαγγελέα να κινήσει αμέσως την άσκηση ποινικών διώξεων και ότι έλαβαν την απάντηση ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς αποχρώσες ενδείξεις για κάτι τέτοιο.
Επεσήμαναν, επίσης, ότι δεν “ενδιαφέρονται για καρέκλες” και ότι η κίνηση τους αυτή δεν υποκρύπτει οποιαδήποτε πολιτική επιδίωξη.
Ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι η συνεταιριστική τράπεζα δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει στους κατοίκους των νησιών και να καλύψει ένα σημαντικό κενό στα ακριτικά νησιά. Αναφέρθηκε εξάλλου και στο γεγονός ότι και ο ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΑ λειτουργεί με εργαζομένους που δεν πληρώνονται αλλά τους έχει ζητηθεί να φυλάττουν τον εξοπλισμό του σταθμού προσθέτοντας ότι θα προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους και στο προσωπικό αυτό για τους ίδιους λόγους.
Ο κ. Στεφανίδης χαρακτήρισε μεροληπτική την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να κλείσει μια τράπεζα με ιστορία 20 ετών παρότι μάλιστα είχε εξασφαλίσει κεφαλαιακό δείκτη 9% και ενώ υπάρχει η τάση για τη μείωση του δείκτη αυτού σε 8 και 7% στις συστημικές τράπεζες προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια.
Τόνισε επίσης ότι η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ελήφθη εσπευσμένα αφού ελήφθησαν υπόψιν στοιχεία που δεν είναι αντικειμενικά σωστά. Επιβεβαίωσε εξάλλου και Κυριακάτικο ρεπορτάζ της “δημοκρατικής” σύμφωνα με το οποίο τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν τα επαχθέστερα που μπορούσαν να επιλεγούν παρότι με το νόμο 3601/07 προβλέπονται κι άλλα ηπιότερα μέτρα, προτού υπάρξει ανάκληση, όπως ο διορισμός επιτρόπου και η παράταση του χρόνου της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο κ. Στεφανίδης ανέφερε επίσης ότι είναι χρέος των αξιωματούχων της τοπικής μας κοινωνίας να κινητοποιηθούν διότι το πλήγμα που υπέστη η τοπική οικονομία είναι το μεγαλύτερο από τη μεταπολίτευση προσθέτοντας ότι η μέχρι τώρα στάση τους είναι αδρανής παρότι «τυρβάζουν» για άλλα λιγότερης σπουδαιότητας ζητήματα.
Εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη καιρός για να αντιστραφούν τα πράγματα και ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των κατοίκων των νησιών.
Σε ό,τι αφορά τυχόν ευθύνες και της διοίκησης της τράπεζας διαχρονικώς ο κ. Στεφανίδης εκτίμησε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί αν έβαλαν θεμέλια τα οποία δεν ήταν σταθερά αλλά αυτή η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για να καταλογιστούν ευθύνες στη διοίκηση αλλά να εξασφαλιστεί η επαναλειτουργία της τράπεζας.
Τόνισε εξάλλου ότι ήδη κινείται η διαδικασία για τη συγκέντρωση των 20 υπογραφών που απαιτούνται για τη δημιουργία και λειτουργία συλλόγου μεριδιούχων, ενώ προανήγγειλε ότι θα ασκηθεί πρόσθετη παρέμβαση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ενίσχυση του αιτήματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου για την ακύρωση των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η λειτουργία της και τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Ο κ. Στεφανίδης ζήτησε δημοσίως από τους Βουλευτές του νομού να κινήσουν τις διαδικασίες λογοδοσίας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και των δύο υποδιοικητών της για το θέμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Όπως εξήγησε, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος και οι δύο υποδιοικητές, που ορίζονται με 6ετή θητεία και δεν μπορούν να ανακληθούν από την κυβέρνηση, έχουν υποχρέωση λογοδοσίας στη Βουλή για τα έργα και τις ημέρες τους.
Οι Βουλευτές δύνανται να αξιώσουν να διενεργηθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος και όπως τόνισε οι προερχόμενοι από τα Δωδεκάνησα έχουν υποχρέωση να προκαλέσουν τη διαδικασία αυτή.
Ο κ. Στεφανίδης έδειξε πεπεισμένος ότι υπήρχε στόχευση για την ανάκληση της αδείας της τράπεζας και την ενίσχυση συστημικών τραπεζών. Θεωρεί συγκεκριμένα ότι στόχος είναι η συγκέντρωση των τραπεζών σε ένα ολιγοπώλιο του πιστωτικού συστήματος που θα ρυθμίζει τους όρους του χρήματος. Στόχος ήταν να εξωβελιστούν από το τραπεζικό σύστημα οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, που δεν ενισχύθηκαν από τα 60 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και η έλευση στην Ελλάδα ξένων τραπεζών από τη Γερμανία, που επιδιώκουν να επικρατήσουν απολύτως και στον τραπεζικό χώρο.
Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει πληροφορία που φέρει τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δ Κρεμαστινό να εξασφάλισε, μετά από επικοινωνία με τον κ. Προβόπουλο, την αναστολή εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας στην παρούσα φάση, που η αγοραστική τους αξία είναι πολύ χαμηλή.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν θεωρείται ωστόσο σημαντική αφού ο κ. Προβόπουλος δεν έχει αφενός αρμοδιότητα ελέγχου του τρόπου εκκαθάρισης που διενεργείται από ιδιωτική εταιρεία με βάση τα προβλεπόμενα από συγκεκριμένο νόμο, ούτε εξάλλου προβλέπεται στην παρούσα φάση οποιαδήποτε εκποίηση με πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας που ούτως ή άλλως δύναται να προσβληθεί ως προς το ύψος της αλλά και ως προς τον τρόπο που διενεργείται στα πολιτικά δικαστήρια.
Στο μεταξύ μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος, η Ernst & Young, ως ειδικός εκκαθαριστής του ιδρύματος κάλεσε τους πιστωτές να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους μέχρι και την 31 Ιανουαρίου 2014.
Σημειώνεται ότι πριν καλά-καλά τελειώσει η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία οι Έλληνες πολίτες επιβαρύνθηκαν με 50 δισ. ευρώ, άνοιξε η δεύτερη και πιο καθοριστική φάση. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω συγχώνευση των ελληνικών τραπεζών και η συμμετοχή ξένων τραπεζών στο κεφάλαιό τους.
Με δεδομένη την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ένα τέτοιο σχέδιο το πιθανότερο είναι να οδηγήσει στην εκποίησή τους σε ισχυρούς τραπεζικούς ομίλους του εξωτερικού.
Ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών ισοδυναμεί με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, καθώς όλες οι επιχειρήσεις και εκατομμύρια πολίτες έχουν δάνεια και μάλιστα πολλοί δυσκολεύονται να τα αποπληρώσουν. Το θέμα δεν αφορά το παρελθόν, αλλά υποθηκεύει το μέλλον.

Χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, με τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών στα χέρια του ανεξέλεγκτου ξένου τραπεζικού κεφαλαίου, με σπίτια και επιχειρήσεις υπό πλειστηριασμό, η όποια ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα γίνει με βάση τις ανάγκες των πολλών και το δημόσιο συμφέρον, αλλά με βάση τις επιδιώξεις του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου. Η τραπεζική κερδοσκοπία θα επιστρέψει στην πρωτοκαθεδρία των οικονομικών εξελίξεων. Ο οποιοσδήποτε καλόπιστος αντιλαμβάνεται τώρα ότι η επιβολή του Μνημονίου είχε σαφείς στοχεύσεις, που αφορούν τον έλεγχο της οικονομίας.
Το σχέδιο που ανέφερε ο Προβόπουλος παραπέμπει σε έναν νέο ευρωπαϊκό καταμερισμό τραπεζικών διασυνδέσεων και πολιτικών επιρροών ή και εξαρτήσεων. Με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να έχει εξαφανιστεί στο όνομα της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος χωρίς αναπτυξιακή ώθηση, η κοινοτική και όποια άλλη χρηματοδότηση θα διοχετεύεται και θα ελέγχεται μέσω των τραπεζικών ομίλων, με κριτήρια τραπεζοκεντρικά και όχι κοινωνικά.
Το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης επιβάλλει να μπουν στον δημόσιο διάλογο κριτήρια και τρόποι που θα θέτουν τις τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Πρόκειται για προτεραιότητα, αν θέλουμε η χώρα να ξεφύγει από το σπιράλ της ύφεσης και να επιστρέψει σταδιακά στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη.

ΤΟ ΕΒΕΔ
«Η θέση της Τράπεζας Δωδ/νήσου σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, προκαλεί στην οικονομία της Δωδ/νήσου τριγμούς, τους οποίους κανείς σήμερα δεν μπορεί να εκτιμήσει, ούτε και να προβλέψει με ακρίβεια».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ψήφισμα που εξέδωσε, σε έκτακτη συνεδρίαση του το ΕΒΕΔ, και στο οποίο, αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, συνήλθε εκτάκτως με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αφαίρεση της αδείας λειτουργίας (από πλευράς Τραπέζης της Ελλάδος) της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Η θέση της Τράπεζας Δωδεκανήσου σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης προκαλεί στην οικονομία της Δωδεκανήσου τριγμούς τους οποίους κανείς σήμερα δεν μπορεί να εκτιμήσει, ούτε και να προβλέψει με ακρίβεια.
Είναι βέβαιο ότι η τραγική αυτή εξέλιξη πλήττει με τρόπο βάναυσο και καθοριστικό την τοπική οικονομία σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομική υγεία είναι ούτως ή άλλως είδος σε ανεπάρκεια.
Μεριδιούχοι, δανειολήπτες, συναλλασσόμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, οδηγούνται σε μία μακρόχρονη περιπέτεια από την οποία θα πρέπει να προστατευθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο από την τοπική αλλά και κυρίως την εθνική πολιτική ηγεσία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ομόφωνα αποφάσισε να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς και μεθοδικά κάθε στάδιο και κάθε επίπεδο της διαδικασίας εκκαθάρισης.
Στόχος, η προστασία της τοπικής οικονομίας και η απόσβεση κατά το μέτρο που είναι δυνατό, των δυστυχώς βέβαιων, αρνητικών επιπτώσεων.
Η προστασία της επιχειρηματικότητας αποτελεί στόχο τον οποίο οφείλουν να ενστερνιστούν όλοι, από οποιαδήποτε θέση υπηρετούν την κοινωνία, τον τόπο μας και τη χώρα μας.
Η επιστροφή σε περιβάλλον υγιούς επιχειρηματικότητας και κοινωνικής γαλήνης, συνιστά στόχο εθνικής επιβίωσης.