Τα capital controls και ο φόβος για «κούρεμα» των καταθέσεων οδήγησαν τους φορολογούμενους στην εφορία για να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν μόλις 388 εκατομμύρια ευρώ, όταν τους προηγούμενους μήνες, ακόμα και με τη ρύθμιση των εκατό δόσεων οι οφειλές αυξάνονταν με ρυθμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ τον μήνα.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, στο τέλος Ιουλίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους ανήλθαν σε 6,278 δισ. ευρώ (από 5,890 δισ. ευρώ τον Ιούνιο).
Από τα νέα ληξιπρόθεσμα των 6,278 δισ. ευρώ, μόλις 4,014 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ως «αποτελεσματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος -που μπορεί δηλαδή θεωρητικά να εισπραχθεί- μετά την αφαίρεση των οφειλών πτωχευμένων, δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και πλασματικών ΑΦΜ καθώς και μια σειρά οφειλών –πέραν των φόρων- που αφορούν σε ενοίκια, πρόστιμα ΚΒΣ και παράβολα.
Οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του έτους έως το τέλος Ιουλίου έφτασαν τα 808 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα διαγράφηκαν οφειλές 158 εκατ. ευρώ.
Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη (νέα και παλαιά πριν από την 1/1/2015) ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 78,555 δισ. ευρώ.
Τα περισσότερα από τα παλαιά χρέη θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης δεδομένου ότι αυτά τα χρωστούν πτωχευμένες επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ. Το παλαιό χρέος, δηλαδή αυτό που έχει δημιουργηθεί μέχρι και το τέλος του προηγούμενου έτους ανέρχεται στα 72,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων:
• ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις οφείλουν 6 δισ. ευρώ,
•Πτωχευμένες επιχειρήσεις χρωστούν 10,8 δισ. ευρώ,
• Φυσικά πρόσωπα οφείλουν 55 δισ. ευρώ,
• Πλαστά ΑΦΜ χρωστούν 160 εκατ. ευρώ
Καθημερινή