Ζητούν να ασκηθούν διώξεις για το «λουκέτο» στη Συνεταιριστική

Οι πέντε Βουλευτές Δωδεκανήσου προτάθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας σε βάρος των υπεύθυνων για την ανάκληση της αδείας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και τη θέση αυτής σε εκκαθάριση στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, που υπέβαλαν χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Στ. Στεφανίδης, μεριδιούχοι.
Η απόφαση των δύο δικηγόρων να πρωτοστατήσουν σε κίνηση μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, έχει ως σκοπό να αξιώσουν, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης, που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος, τον ποινικό κολασμό των υπευθύνων για το «λουκέτο» στην τράπεζα με αποτέλεσμα την απώλεια 31 εκατ. ευρώ από τους 22.680 “συνεταίρους” και τη μη ανανέωση δανείων αξίας 265 εκατ. ευρω.
Στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η “δημοκρατική”, αναφέρονται τα εξής:
“Προς τον
Αξιότιμο Κύριο Εισαγγελέα Του Πρωτοδικείου Ρόδου
Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα
Εμείς, οι Ιωάννης Γαβριήλ Χαρίτος και Στέφανος Ιωάννη Στεφανίδης, δικηγόροι Ρόδου, δηλώνουμε παράσταση Πολιτικής Αγωγής, για την ηθική μας βλάβη, επί της υπόθεσης που διατάχτηκε εκ μέρους σας προκαταρκτική εξέταση (με στοιχεία ABM Α13/4489.12.12.2013), κατά των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος (εφεξής ΤτΕ), που συνεκρότησαν την Επιτροπή, για τη λήψη της αξιόποινης, προκλητικής και εξοντωτικής απόφασης, περί ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Ζητάμε δε η προκαταρκτική αυτή εξέταση να επεκταθεί και κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γεωργίου Προβόπουλου, που υποβάθμισε τον θεσμό και εν γένει κατά κάθε υπευθύνου (στους οποίους συγκαταλέγονται και οι υποδιοικητές της ΤτΕ ως και οι μανδαρίνοι της Επιτροπής), οι οποίοι ενέχονται στις παραπάνω αξιόποινες πράξεις και ενέργειες.
Ο ίδιος βαρύνεται και με τον εξωφρενικό υπερδανεισμό της χώρας, με τις τραγικές και αφανιστικές για όλους τους ‘Ελληνες, συνέπειες και επακόλουθα.
Υπογραμμίζομε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης, έχει τις αρμοδιότητες άσκησης μικροπροληπτικής εποπτείας, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας του πιστωτικού συστήματος, όπως επίσης και τη διαφάνεια των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών, των υποκειμένων σε αυτή. Αναλυτικότερα η εποπτεία και ο έλεγχος αναφέρονται στη φερεγγυότητα, στη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας, στην με επαρκή διαφάνεια λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων, ιδίως διαμέσου της αποφυγής συγκέντρωσης κινδύνων, και της διασφάλισης της συμμόρφωσης τους, προς τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλει ο νόμος. Τέτοιες είναι στη διατήρηση ενός ορισμένου ύψους ιδίων κεφαλαίων, στην πρόβλεψη για την αξιολόγηση και διατήρηση κεφαλαίων, με σκοπό την κάλυψη των κινδύνων που αναλαμβάνουν και τέλος στη δημοσιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών.
Το προς τούτο νομοθετικό πλαίσιο αποτελείται από τον ν. 3601/2007 (ΦΕΚ Α”. 178), ο οποίος ενσωμάτωσε στην ελληνική έννομη τάξη τις οδηγίες 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ, όπως ο νόμος τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, και κυρίως με τον ν. 4021/2011 (ΦΕΚ Α218). Επιπρόσθετα η λειτουργική ανεξαρτησία της ΤτΕ, κατά την άσκηση της μικροπροληπτικής εποπτείας, θεμελιώνεται και στο καταστατικό της, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίησή του, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4099/2012 και ανατέθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από το Διοικητή και τους Υποδιοικητές της Τράπεζας.
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τον ν. 3601/2007, η ΤτΕ κατά την άσκηση της εποπτικής της αρμοδιότητας στους Οργανισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας, προσομοιάζει με ανεξάρτητη διοικητική αρχή, διαθέτοντας προς τον σκοπό αυτό, ευρύ φάσμα εξουσιών, κανονιστικών ελεγκτικών και αποφασιστικών, πράγμα που έχει ως συνέπεια την ανάγκη δημοκρατικής νομιμοποίησης της, σε τρόπο ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από τη λαϊκή βούληση, γι’ αυτό και προβλέπονται μηχανισμοί λογοδοσίας της ΤτΕ απέναντι στη Βουλή, με την εμφάνιση του Διοικητή της ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Ακόμη, με τον νόμο 4021/2011 προβλέφθηκε η υποβολή από την ΤτΕ ετήσιας έκθεσης στη Βουλή, με αντικείμενο ειδικά την άσκηση της εποπτικής της αρμοδιότητας.
Την θεσπισμένη δε αυτή σπουδαία αρμοδιότητά τους, καθόλου δεν άσκησαν τα όργανα της ΤτΕ, με άμεσο αποτέλεσμα να μη δυνηθεί να προληφθεί, ως έδει, ο,τιδήποτε σχετιζόταν με την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, το οποίο οπωσδήποτε θα απέτρεπε και την ανάκληση της άδειάς της, και αντιθέτως να οδηγηθούν τα πράγματα στις τελικές αξιόποινες πράξεις της σκόπιμης ανάκλησης της εν λόγω αδείας, με συντριπτικές συνέπειες σε βάρος των μεριδιούχων της και της ήδη ασθμαίνουσας οικονομίας των Δωδεκανήσων .Τέλος, με βάση τις διατάξεις του ν. 3601/2007, κατά τη λήψη εποπτικών μέτρων από την ΤτΕ , κατά πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις του νόμου.

Προβλέπονται σύμφωνα με το άρθρο 63 ο διορισμός επιτρόπου, και με το άρθρο 63Α η χορήγηση παράτασης χρόνου εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των, μέτρα που ήσαν, σε συνδυασμό και με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, απολύτως επαρκή για την περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου (αν δεχτεί τις ότι συνέτρεχε τι το επίψογο, έστω εν σπέρματι), αγνοήθηκε δε παντελώς και η απώλεια εργασίας ολοκλήρου του προσωπικού της, αποτελούμενου από 150 άτομα περίπου και μάλιστα σε περίοδο πρωτοφανούς ανεργίας, που υπερβαίνει ποσοστό 28 – 30%.
Αρα , οι παραπάνω (Διοικητής και Υποδιοικητές της ΤτΕ και οι μανδαρίνοι της Επιτροπής, και εν γένει κάθε υπεύθυνος) τέλεσαν τουλάχιστον το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος, για το οποίο πρέπει να ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη, με την επιφύλαξη για την άσκηση και για άλλα, τυχόν, εγκλήματα, που θα διακριβωθούν από προηγούμενη έρευνα. Επίσης, και κατά οποιουδήποτε άλλου ή άλλων υπευθύνων, σε οποιονδήποτε χώρο και αν βρίσκονται.
Ως μάρτυρές μας προτείνομε τους παρακάτω (που είναι οι βουλευτές του Νομού Δωδεκανήσου με την επιφύλαξη να προτείνουμε και άλλους, αν χρειαστεί), 1) Δημήτριος Κρεμαστινός, 2) Βασίλειος- Νικόλαος Αναστ. Υψηλάντης, 3 ) Εμμανουήλ (Μάνος ) Κόνσολας, 4) Δημήτριος Γάκης και 5) Τσαμπίκα Ιατρίδη.
Εντέλει, αναφέρομε ότι τυγχάνομε μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, από την ίδρυσή της, ως και σήμερα”.