Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων πάντα ήταν το μεγάλο άγχος των κομμάτων και των ηγεσιών τους. Αυτές οι εκλογές έχουν την ιδιαιτερότητα πως ισχύει η λίστα και άρα δεν θα επιδοθούν οι πρόεδροι των κομμάτων και οι στενοί τους συνεργάτες σε ένα σαφάρι «προσωπικοτήτων» που υποτίθεται ότι θα αυξήσουν την απήχηση και την διεισδυτικότητα του πολιτικού φορέα.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν γίνεται συζήτηση για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της ΝΔ και κατά πόσο θα τοποθετηθούν στις λίστες, πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν και είχαν βρεθεί και στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχασε χρόνο και από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε προσωπικά με όλους τους εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ και τους ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει αλλαγές στις «γαλάζιες» λίστες. Ως εκ τούτου οι 75 βουλευτές της ΝΔ θα είναι κανονικά στις λίστες, όπως βέβαια και η συντριπτική πλειοψηφία των επιλαχόντων, εκτός βέβαια και εάν κάποιος δεν επιθυμεί να δώσει τη μάχη.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεν είναι και ηθικά σωστό και πολιτικά ωφέλιμο να αλλάξει η σειρά των υποψηφίων οκτώ μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές» έλεγε στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, αν και υπάρχουν εισηγήσεις να γίνουν αλλαγές στις τελευταίες θέσεις των ψηφοδελτίων σε κάθε νομό.
Υπάρχει όμως μια ευρύτερη συζήτηση για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανανέωση και να σταλεί μήνυμα στην κοινωνία πως το κόμμα έχει δώσει χώρο και σε νέους ανθρώπους. «Στις προηγούμενες εκλογές δώσαμε τέτοιο σήμα και άρα δεν μπορούν να γίνουν πολλές κινήσεις, περισσότερο θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στις τελευταίες θέσεις» έλεγε κεντρικός παράγοντας της ΝΔ και τόνιζε την μεγάλη προσφορά που υπάρχει από αξιόλογα πρόσωπα για συμμετοχή στις λίστες ακόμα και στην τελευταία τιμητική θέση.
Ακόμα και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν μπορεί να γίνουν πολλές παρεμβάσεις ειδικά στις εκλόγιμες θέσεις. Και αυτό, διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί εκτός λίστας ο Δημήτρης Σταμάτης, στενός συνεργάτης του τέως Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, αλλά και ο Θόδωρος Φορτσάκης που εγκατέλειψε μόλις πριν 9 μήνες την Πρυτανεία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή ο Βασίλης Οικονόμου που έχει επιδείξει οκτώ μήνες πρωτόγνωρη για τα νεοδημοκρατικά δεδομένα κινητικότητα και εργατικότητα.
Οι διατελέσαντες Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα είναι κανονικά στις λίστες, με τον πρώτο όπως πάντα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται από το 1989 και τον δεύτερο στη Μεσσηνία, όπου εκλέγεται από το 1977.
Μεγάλη συζήτηση όμως έχει αρχίσει να γίνεται για ορισμένα πρόσωπα που ήταν κεντρικά στελέχη στη Ν.Δ. και υπουργοί την εποχή της προεδρίας του κ. Καραμανλή, όπως π.χ. ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Πέτρος Δούκας ή ακόμα και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Μέχρι στιγμής οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αν και ορισμένα πρόσωπα εκείνης της περιόδου θα είναι στις λίστες, ενώ οι περισσότεροι, όπως π.χ. οι τρεις προαναφερθέντες, συνομιλούν τακτικά με τον κ. Μεϊμαράκη και ανταλλάσσουν απόψεις για διάφορά θέματα.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεν είναι και ηθικά σωστό και πολιτικά ωφέλιμο να αλλάξει η σειρά των υποψηφίων οκτώ μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές» έλεγε στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, αν και υπάρχουν εισηγήσεις να γίνουν αλλαγές στις τελευταίες θέσεις των ψηφοδελτίων σε κάθε νομό.
ΒΗΜΑ Ραβανός Αρης