Η όξυνση του ζητήματος των προσφύγων επισκιάζει τη σημερινή, δεύτερη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη. Προσερχόμενος στις συνομιλίες ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις προς την Deutsche Welle, είπε ότι η Γερμανία αποφάσισε προ ημερών να βοηθήσει την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, προσφέροντας 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής μέριμνας για τους πρόσφυγες, χορηγώντας παράλληλα ποσό ύψους έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ σε Σερβία και πΓΔΜ.
Σε ερώτηση πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ στο γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στην πΓΔΜ και τη Σερβία προερχόμενοι από την Ελλάδα, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι “μιλάμε εντατικά με την Ελλάδα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η ίδια δεν βρίσκεται στην αρχή της αλυσίδας, αντιθέτως παραπέμπει στην Τουρκία, η οποία φέρεται να προωθεί μαζικά Σύρους πρόσφυγες προς την Ελλάδα. Διαπιστώνει κανείς ότι το μεταναστευτικό ρεύμα κατ΄ άλλους προσφυγική κρίση, είναι τόσο μεγάλο, ώστε ο καθένας δείχνει με το δάκτυλο τον άλλο. Γι΄ αυτό θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε από κοινού τον όρο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, δήλωσε ο γερμανός υπ. Εξωτερικών.
Όπως συμπλήρωσε, “πιστεύω ότι δεν θα αποφύγουμε μια δικαιότερη ευρωπαϊκή κατανομή και ποσοστώσεις, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν αντιστάσεις. Θα πρέπει να αναλάβουμε πιο ενεργό ρόλο στις χώρες προέλευσης και σε σημαντικές χώρες διέλευσης. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου οι άνθρωποι να μένουν εκεί και να μην εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους. Θα πρέπει να υπάρξουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αυτό γίνεται μόνον μέσω στενότερης οικονομικής συνεργασίας. Τρίτον, θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να αντιμετωπιστεί μια από τις βασικές αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, πρόκειται για τις κρίσεις και συγκρούσεις, τους εμφυλίους στη βόρεια Αφρική και τη Συρία”.
Αιχμές του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών κατά της Ελλάδας
Τις δραματικές συνθήκες που δημιουργεί η αυξημένη εισροή προσφύγων στη χώρα του σκιαγράφησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εκτιμά ότι η χώρα του θα υποδεχθεί φέτος 70.000 και πλέον πρόσφυγες, γεγονός που αναμένεται να κλιμακώσει κι άλλο τις δραματικές ελλείψεις σε υποδομές και χώρους φιλοξενίας.
Παρότι, όπως τόνισε, η αυστριακή κυβέρνηση “εργάζεται πυρετωδώς” για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, επισήμανε παράλληλα ότι “επίσης θεωρώ σημαντικό να πω ότι έχω την πεποίθηση ότι δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε την κρίση με τους πρόσφυγες στην Ευρώπη μόνο διά του ζητήματος της φιλοξενίας, της δημιουργίας νέων κέντρων, ακόμη κι αν αυτά είναι πολύ σημαντικά”.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε πριν από τρεις ημέρες στην ΠΓΔΜ, όπου είχε τη δυνατότητα να καταγράψει την κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Στα συμπεράσματά του δεν λείπουν οι αιχμές για την Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι φέρνει τους πρόσφυγες κατά το δυνατόν πλησιέστερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέποντάς τους στη συνέχεια να προχωρήσουν προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το ζήτημα των προσφύγων, κάνοντας λόγο για δυσανάλογη επιβάρυνση ορισμένων κρατών. “Τα βάρη διαμοιράζονται αυτήν την ώρα σε λίγες χώρες και αν κοιτάξουμε την οδό των Δυτικών Βαλκανίων παρατηρούμε ότι απαιτείται πραγματικά επειγόντως συνολική ευρωπαϊκή δράση, διότι καμία χώρα δεν θα μπορέσει να λύσει αυτό το πρόβλημα μόνη της, ούτε η Ουγγαρία, ούτε η Αυστρία, ούτε η Γερμανία”.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζονται απρόθυμες να επιδείξουν μεγαλύτερη ετοιμότητα για υποδοχή προσφύγων. Ο κ.Κουρτς τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στις χώρες προέλευσης των προσφύγων προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν εκεί και συμπλήρωσε: “Στην Ευρώπη πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα στην Ελλάδα, διότι όσο διάστημα η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιτρέπει τη διέλευση των προσφύγων, εμείς στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Σουηδία θα έχουμε διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς προσφύγων, εξέλιξη στην οποία δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε μακροπρόθεσμα”.
Πηγή dw.de.com