Ειδήσεις

Συνήλθε σε συνεδρίαση η Επιτροπή Διαβούλευσης με κύρια θέματα το μεταναστευτικό και τους τσιγγάνους

 Κυριάρχησαν τα θέματα των τσιγγάνων και των μεταναστών

Η απομάκρυνση των τσιγγάνων από την περιοχή «Κορακόνερο», το μεταναστευτικό πρόβλημα, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου για το έτος 2016 ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο εκτελών χρέη γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης.
Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε μάλιστα πως είναι μονόδρομος η εξεύρεση χώρων για την εγκατάσταση των τσιγγάνων.
«Πριν φτάσουμε σε αναγκαστική λύση, όπως έγινε με άλλα ζητήματα, θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση και να βρεθούν χώροι στους οποίους θα εγκατασταθούν οι τσιγγάνοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης.
Ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως είναι υποχρέωσή του να υποδείξει χώρους στους οποίους μπορούν να εγκατασταθούν οι τσιγγάνοι.
«Θα πρέπει να υποδειχθούν δύο σημεία στις παρυφές της πόλης στα οποία θα εγκατασταθούν συνολικά 23 οικογένειες. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται η συναίνεση των τσιγγάνων και της τοπικής κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μετά την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων θα πρέπει να χαρακτηρισθούν αυθαίρετα τα παραπήγματα που υπάρχουν στο «Κoρακόνερο» και να κατεδαφιστούν.
Ο δήμαρχος τόνισε ακόμα πως θα ζητήσει από τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί και να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση τσιγγάνων σε σπίτια.
«Θα ζητήσω από τον κ. Χατζημάρκο να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος σε ιδιοκτήτες κατοικιών. Έτσι θα γίνει γνωστό αν υπάρχει ενδιαφέρον για τη στέγαση των “Ρομ”. Επίσης μαζί με τον περιφερειάρχη θα επιδιώξουμε άμεσα συνάντηση με τους επικεφαλής των τσιγγάνων», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Να σημειωθεί πως ο κ. Χατζηδιάκος δεν θέλησε να αναφέρει στην προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης, τις περιοχές όπου θα μεταφερθούν οι τσιγγάνοι, ενώ εξήγησε ότι η μετεγκατάσταση των τσιγγάνων είναι προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ.
Οι εκπρόσωποι των φορέων, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των τσιγγάνων σε άλλες περιοχές του νησιού. Οι περισσότεροι τόνισαν πως θα πρέπει να εγκατασταθούν σε οικίες και να ενσωματωθούν στην κοινωνία, όπως έγινε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μνεία έγινε και στα προβλήματα που έχουν προκληθεί εξαιτίας των «Ρομ».
«Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε αρνητικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Πιστεύω πως θα πρέπει να δοθεί μια λύση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιστημονικής Ένωσης Μηχανικών κ. Εμμανουήλ Στελλάς.
«Θα πρέπει να εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις από κατοίκους», δήλωσε η εκπρόσωπος της Δημοτικής Κοινότητας Αταβύρου κ. Άννα Κορρέ.
Στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ανάλογο πρόβλημα με τους τσιγγάνους στην Ξάνθη, πριν από πολλά χρόνια, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων κ. Πασχαλίνα Δουμάνη. Συγκεκριμένα η κ. Δουμάνη ανέφερε πως η δημοτική αρχή στη συγκεκριμένη πόλη δημιούργησε ξεχωριστό οικισμό για τους τσιγγάνους και το πρόβλημα λύθηκε.
Στους τρόπους με τους οποίους επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε άλλες περιοχές της χώρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και ο εκπρόσωπος του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κ. Σωτήρης Αριστείδου.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για το μεταναστευτικό. Ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε σε όσα συζητήθηκαν σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ παρουσία στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τόνισε ακόμη ότι χρειάζονται δύο αστυνομικοί για το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών στα Παλιά Σφαγεία.
«Θα καταφέρουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των παράτυπων μεταναστών μέχρι τον Οκτώβριο δηλαδή έως το τέλος της θερινής σεζόν. Πρέπει όμως και από το κράτος να γίνουν οι κινήσεις που πρέπει», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι με διαφανείς διαδικασίες θα αξιοποιηθούν όλα τα ακίνητα .
«Με αφορμή τον διαγωνισμό για το “Ακταίον”, θέλω να τονίσω, ότι ο στόχος μας δεν είναι μόνο η είσπραξη των μισθωμάτων από τον επενδυτή που θα επιλεγεί. Ο ιδιώτης με τον οποίο θα συνεργαστούμε θα πρέπει να κάνει αρκετά πράγματα», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιήσει και τα Παλαιά Σφαγεία.
«Δεν θα λειτουργεί μόνιμα το συγκεκριμένο κτήριο ως χώρος για φιλοξενία παράτυπων μεταναστών. Έχουμε σχέδια για τα Παλαιά Σφαγεία. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στο χρόνο που πρέπει», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
Συζήτηση έγινε και για τις συντηρήσεις των σχολείων. Όπως δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος οι αρμόδιες επιτροπές έχουν δυνατότητα να κάνουν μόνο μικροπαρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια. Όπως επισημάνθηκε , για τις συντηρήσεις 159 σχολείων του νησιού έχουν διατεθεί από το υπουργείο Παιδείας 262.000 ευρώ.
«Εδώ και τρεις μήνες έχω συντάξει ένα έγγραφο που απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας. Με αυτό ζητώ πόρους για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων. Αν δεν έρθουν τα κονδύλια θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να κλείσω ιστορικά σχολεία», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος. (επ’ αυτού, βλέπε, όμως και σελ. 12).
Συζήτηση έγινε και για το λογότυπο που θα χρησιμοποιηθεί για τη διεκδίκηση του τίτλου Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Από την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο κ. Βασιλική Ξεπαπαδάκη έγινε ενημέρωση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου.
Η προϊστάμενη του τμήματος προϋπολογισμού κ. Παρασκευή Καλογήρου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου.
Για μια φορά ακόμη έγινε φανερό πως τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή, αφού οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Την ανησυχία του εξέφρασε για την οικονομική δυσπραγία του Δήμου ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μιχαήλ.
Πρότεινε γι’ αυτό στο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για το Δήμο.
«Eίναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση τα οικονομικά του Δήμου. Τα τακτικά έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 43 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού θα πρέπει να διατεθούν 29 εκατομμύρια. Δεν ευθύνεται για την κατάσταση αυτή η σημερινή δημοτική αρχή. Πρότεινα να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας για το Δήμο», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ και πρόσθεσε πως τη λύση θα μπορούσε να δώσει η εφαρμογή προγράμματος κινητικότητας για τους υπαλλήλους του Δήμου.
Το συγκεκριμένο επιχείρημα όμως ενόχλησε τον εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα κ. Γιάννη Ντελλάκη ο οποίος πίστεψε πως ο κ. Μιχαήλ έκανε λόγο για απολύσεις.
«Δεν ομίλησα για απολύσεις αλλά για μετατάξεις προσωπικού σε άλλους οργανισμούς του δημοσίου, όπου υπάρχουν ανάγκες», εξήγησε ο κ. Μιχαήλ.

Έγινε επίσης ενημέρωση και για τα έργα που θα περιληφθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου για το έτος 2016.
Προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα κατέθεσε στη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της ΕΑΣΔ κ. Αντώνης Χατζηιωάννου. Για την ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες ομίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ κ. Μανώλης Ζηδιανάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Σαββας Καβαδιας    29.08.2015 18:59

    Η παρημια λεει “Τα ιδια Παντελακη μου τα ιδια Παντελη μου ” και σιγουρα για αυτο το ζητημα ειναι σωστη 1000% !!!

Σχολιασμός άρθρου