Ειδήσεις

Πληρωμές φόρων με άτοκες δόσεις από τις τράπεζες

Διπλή ανάσα σε φορολογουμένους και δανειολήπτες προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής των φόρων από 6 έως 12 άτοκες δόσεις (τόσο για εφάπαξ εξόφληση ή τμηματική) με πιστωτικές κάρτες, ενώ «παγώνουν» τις δόσεις του Αυγούστου για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται να διευκολυνθούν οι πολίτες στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους προς την Εφορία, ενώ παράλληλα οι δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που δεν πληρώθηκαν τον μήνα Αύγουστο, δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους υπερημερίας, ούτε θα βγουν στο «κόκκινο», καθώς το ποσό της δόσης θα επιμεριστεί αναλογικά στον υπολειπόμενο χρόνο διάρκειας του δανείου, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση για τον δανειολήπτη να είναι πολύ μικρή.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πληρωμή των φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), οι φορολογούμενοι μπορούν να τους εξοφλήσουν:
• Σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς.
• Σε 9 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank.
• Σε 6 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες της Attica Bank.
Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι έχουν διπλή επιλογή:
• Να εξοφλήσουν εφάπαξ το σύνολο της οφειλής τους στην Εφορία χρεώνοντας το συνολικό ποσό στην κάρτα τους έως και σε 12 άτοκες δόσεις.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επωφελούνται της ειδικής έκπτωσης της Εφορίας για εφάπαξ καταβολή του φόρου (όπου αυτή προβλέπεται), αλλά οι ίδιοι πληρώνουν σε δόσεις.
• Να εξοφλήσουν μία ή περισσότερες επιμέρους δόσεις της Εφορίας, χρεώνοντας το ποσό της κάθε δόσης στην κάρτα τους έως και σε 12 άτοκες δόσεις.
Παράλληλα η Ελληνική Ενωση Τραπεζών συζήτησε το θέμα να «παγώσουν» οι δόσεις Αυγούστου για στεγαστικά, καταναλωτικά αλλά και για δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και αναμένονται σύντομα οι σχετικές ανακοινώσεις.
Ο λόγος που οι τράπεζες υιοθετούν τη μέθοδο freeze bucket -δηλαδή να παρακαμφθεί μία δόση δανείου- έχει να κάνει αφενός με την επιβολή των capital controls αλλά και με τα stress tests τα οποία διενεργούνται εν όψει της τρίτης κατά σειρά ανακεφαλαιοποίησής τους.
Το κέρδος για τον δανειολήπτη είναι ότι κερδίζει χρόνο και δεν καθίσταται υπερήμερος. Τη δόση που «παγώνει» θα μπορεί να την αποπληρώσει είτε τμηματικά, επιμεριζόμενη στην υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου, ή να επιμηκυνθεί η διάρκεια του δανείου κατά έναν μήνα, χωρίς να υπάρχουν οι επιβαρύνσεις από τόκους υπερημερίας.
Το κέρδος για την τράπεζα είναι ότι δεν επιβαρύνουν εικονικά τις απαιτήσεις τους για χρήματα που δεν πρόκειται να εισπράξουν και άρα δεν αυξάνουν τις καθυστερήσεις στα υπόλοιπα των δανείων τους. Το σημείο αυτό είναι κομβικό, καθώς το ύψος των προβληματικών δανείων θα κρίνει και το ποσό των νέων κεφαλαιακών αναγκών.

[ηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου