Γνωστός ξενοδόχος της Ρόδου περιλαμβάνεται μεταξύ των μέχρι τώρα 12 θυμάτων του τραπεζικού διευθυντή, που πρωταγωνίστησε στο πρωτοφανές για τα τοπικά χρονικά σκάνδαλο παρατραπεζικής δραστηριότητας, που μονοπωλεί την επικαιρότητα στο νησί.
Οι τρεις μηνύσεις, που έχουν υποβληθεί σε βάρος του, συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης, που υπέβαλε την Παρασκευή, η διοίκηση της τράπεζας, τον έχουν καταστήσει υπόλογο με βαρύτατες κατηγορίες. Αυτό όμως που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σαφή στοιχεία, είναι ότι ο καταγγελλόμενος δεν έδρασε μόνος του.
Πιο συγκεκριμένα, πέραν των υφισταμένων υπαλλήλων του υποκαταστήματος, που διοικούσε, οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς εξαπατηθέντες εκτέλεσαν μεταφορές ως και αναλήψεις χρημάτων από λογαριασμούς με παραστατικά αναλήψεων, που είχε πλαστογραφήσει, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρμοδίως από τους επιθεωρητές της τράπεζας εξετάζεται, ποιος και που παραχάραξε τίτλους προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά και βιβλιάρια καταθέσεων.
Πιο συγκεκριμένα, τραπεζικοί υπάλληλοι έχουν καταστήσει σαφές ότι ο καταγγελλόμενος δεν είχε γνώση χρήσεως ηλεκτρονικού υπολογιστή στο βαθμό, που να μπορεί να φτιάξει τα πλαστά έγγραφα εξ’ υπαρχής και μάλιστα με τρόπο, που να προσομοιάζουν με τα γνήσια παραστατικά της τράπεζας.
Η μεταφορά υπογραφών και η δημιουργία πλαστών τίτλων προθεσμιακών καταθέσεων αλλά και η κατασκευή βιβλιαρίων καταθέσεων «κλώνων» των γνήσιων των θυμάτων του, με «πειραγμένη» την κίνηση των λογαριασμών τους, ήταν αδύνατον, όπως επισημαίνεται, να έχουν γίνει από τον ίδιο. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε στα πλαστά έγγραφα είναι διαφορετική από εκείνη του συστήματος της τράπεζας.
Από τις μέχρι τώρα καταγγελίες, φέρεται να προκύπτει ότι υπεξαίρεσε χρήματα πελατών με τρείς τρόπους:
-Έπειθε πελάτες της τράπεζας, που του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη, να ανανεώνουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις στην τράπεζα, προσφέροντας τους επιτόκια πέραν εκείνων που προέβλεπαν τα επενδυτικά της προγράμματα, τους εφοδίαζε με πλαστούς τίτλους προθεσμιακών καταθέσεων και πλαστά βιβλιάρια καταθέσεων, συνδεδεμένα με αυτούς και κάλυπτε τις υπεξαιρέσεις στους λογαριασμούς τους, με αναλήψεις ως και μεταφορές χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς.
-Έπειθε άλλους, κυρίως άτομα, με τα οποία είχε αναπτύξει σχέσεις σε αθλητικό σύλλογο, στον οποίο είχε διατελέσει πρόεδρος, να του εμπιστευθούν τις καταθέσεις τους για να τις επενδύσει σε ομόλογα δήθεν του εξωτερικού με εξωπραγματικές αποδόσεις. Η δραστηριότητά του αυτή, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε έξω από την τράπεζα, παρότι συναντήσεις εγίνοντο και στο γραφείο του. Φέρεται να ιδιοποιείτο τα χρήματα, που του εμπιστεύοντο και προς εξασφάλισή τους να τους χορηγούσε μεταχρονολογημένες επιταγές, 6μηνης διάρκειας, λογαριασμού του σε άλλη τράπεζα στις οποίες ενσωμάτωνε τον τόκο. Οι επιταγές αυτές, σε τρεις περιπτώσεις, που έχουν γίνει γνωστές, είναι ακάλυπτες. Ο ίδιος δε δικαιολόγησε το γεγονός, πρίν αποκαλύψει το σκάνδαλο η «δημοκρατική» και ξετυλιχθεί το κουβάρι των καταγγελιών, σε σοβαρή ασθένεια, που τους είπε ότι πάσχει.
-Η τρίτη μεθόδευση, που φέρεται να μετήλθε, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, προέκυψε από την καταγγελία ξενοδόχου. Όταν ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις καταθέσεων υπό τον φόβο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, περί τα τέλη του Ιουνίου, φέρεται να έπεισε τον ξενοδόχο, που επέμεινε στο «σπάσιμο» προθεσμιακής του κατάθεσης σε ευρώ, να επενδύσει τα χρήματά του σε επενδυτικό πρόγραμμα, με μεγάλες αποδόσεις στο εξωτερικό.
Ο ξενοδόχος, δεν φέρεται να εφοδιάστηκε με πλαστό τίτλο προθεσμιακής κατάθεσης ή με άλλο παραστατικό και τα 200.000 ευρώ, που νόμιζε ότι είχαν επενδυθεί σε επενδυτικό προϊόν της αλλοδαπής, έκαναν φτερά. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους δεν προέκυψε που κατατέθηκαν μετά την ανάληψή τους.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Η επιλογή των θυμάτων του, δεν ήταν τυχαία, πέραν εκείνων με τους οποίους είχε αναπτύξει στενές σχέσεις εκμεταλλευόμενος την θέση του στην τράπεζα, φέρεται αρχικά να «χτύπησε» υπερήλικες άκληρες γυναίκες.
Όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατική», από την επιθεώρηση της τράπεζας έχει προκύψει ότι θύμα του είναι μια 85χρονη, συνταξιούχος τραπεζικός, που έχασε 200.000 ευρώ μετά από «σπάσιμο» δύο προθεσμιακών της καταθέσεων σε ευρώ και δολάρια ΗΠΑ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για ανάλογη υπεξαίρεση σε βάρος μιας 82χρονης, χήρας γνωστού εμπόρου, από την οποία φέρεται να υπεξαίρεσε από προθεσμιακή κατάθεση σε ευρώ 150.000 ευρώ.
Εχει καταμηνυθεί και από μια τουριστική πράκτορα για υπεξαίρεση 32.000 στερλίνων Αγγλίας, ενώ όπως προαναφέρθηκε έχει καταγγελθεί και για υπεξαίρεση 200.000 ευρώ από ξενοδόχο του νησιού.
Στα θύματά του συγκαταλέγεται και η οικιακή του βοηθός και ο γυψοσανιδάς σύζυγός της, από τους οποίους αφαίρεσε, σύμφωνα με καταγγελία τους 15.000 ευρώ.
Πέραν των ανωτέρω, που ερευνώνται διεξοδικώς από τους επιθεωρητές της τράπεζας, έχουν γίνει κι άλλες καταγγελίες από πελάτες, που προσέφυγαν στην διοίκηση της τράπεζας.
Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται:
-Η περίπτωση ημεδαπού, στον τομέα των κατασκευών, από τον οποίο φέρεται να αφαίρεσε 196.234,68 ευρώ και 40.000 δολάρια ΗΠΑ.
-Η περίπτωση Ροδίτη, που ισχυρίζεται ότι χάθηκαν από λογαριασμό του 58.000 ευρώ.
-Η περίπτωση γυναίκας, γνωστής οικογένειας, που φέρεται να απώλεσε 45.000 ευρώ.
-Η περίπτωση ομογενή από το Βέλγιο, μέλους του αθλητικού συλλόγου, στην οποία αναφέρθηκε διεξοδικώς σε δημοσίευμά της η «δημοκρατική», που φέρεται να έχασε 324.364 ευρώ.
-Η περίπτωση ενός έτερου ημεδαπού που κατήγγειλε υπεξαίρεση 65.000 ευρώ.
-Η περίπτωση απώλειας 50.000 ευρώ από λογαριασμό άλλου ομογενή.
-Η περίπτωση ενός κατοίκου της δημοτικής ενότητας Αφάντου, που ασχολείται με τουριστικά επαγγέλματα, που φέρεται να έχασε 360.000 στερλίνες Αγγλίας.
Θυμίζουμε ότι πέραν των περιπτώσεων αυτών, που έχουν καταγγελθεί μέχρι στιγμής στη διοίκηση της τράπεζας, έχουν γίνει γνωστές ακόμη τρείς περιπτώσεις, υπεξαιρέσεων.
Ο αριθμός των φερομένων ως θυμάτων του δηλαδή, μέχρι σήμερα, είναι 15 εκ των οποίων οι 12 αναμένεται να καταθέσουν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που έχει ξεκινήσει μετά την υποβολή των τριών πρώτων μηνύσεων σε βάρος του.
ΤΟ ΥΨΟΣ
ΤΗΣ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ
Συμφωνα με τις καταγγελίες που εξετάζουν οι επιθεωρητές της τράπεζας το ύψος της υπεξαίρεσης που έχει μέχρι τώρα καταγγελθεί ανέρχεται σε 1.303.598,93 ευρώ, 392.000 στερλίνες Αγγλίας και 40.000 δολάρια ΗΠΑ.
Δύο ακόμη επιχειρηματίες, που δεν έχουν προσφύγει στην τράπεζα, διατείνονται ότι υπεξαίρεσε 62.000 ευρώ από τους ίδιους, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος των χρημάτων που φέρεται να απώλεσε μηχανικός, που εργάζεται στο δημόσιο, της ίδιας «παρέας».
Από το περιβάλλον του τραπεζικού διευθυντή το ύψος της υπεξαίρεσης «περιορίζεται» στα 1,2 εκατ. ευρώ.
Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ
Την 22α Ιουλίου 2015 και ενώ η έρευνα των επιθεωρητών μετά την καταγγελία της 85χρονης ήταν σε εξέλιξη, ο καταγγελλόμενος ομολόγησε…
Φέρεται, όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική» να υποστήριξε με ιδιόχειρο έγγραφό του ότι χρησιμοποίησε τα 200.000 ευρώ της 85χρονης για προσωπική του ανάγκη και ότι είχε σκοπό να τα επιστρέψει. Με την ίδια ομολογία υποστηρίζει ότι αφαίρεσε το ποσό την τελευταία διετία και ότι κάλυπτε την υπεξαίρεση με πλαστά έγγραφα.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν υπάρχει άλλος λογαριασμός από τον οποίο να ανέλαβε χρήματα εν αγνοία των πελατών και ότι χορηγούσε σε πελάτες προνομοιακά επιτόκια για να μην αναλάβουν τα χρήματα από την τράπεζα!
Ομολόγησε εξάλλου ότι έθετε πλαστές υπογραφές της 85χρονης σε εντάλματα αναλήψεων.
Σημειώνεται ότι οι παράνομες πράξεις του, φέρονται να ξεκίνησαν από άλλη τράπεζα, στην οποία υπηρετούσε ως διευθυντής, η οποία απορροφήθηκε από εκείνη που εργαζόταν μέχρι πρότινος.
ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ
Ως προς την προσωπικότητα του καταγγελλόμενου, η «δημοκρατική» ανέφερε σε προηγούμενο δημοσίευμά της ότι έδειχνε την εικόνα του καλοκάγαθου, ενώ είχε αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα και σε φιλανθρωπικό σύλλογο με μέλη εξέχοντες επιχειρηματίες της ροδίτικης κοινωνίας.
Είχε εξάλλου πρωτοστατήσει στην εξιχνίαση έτερου τραπεζικού σκανδάλου, που απεκάλυψε η «δημοκρατική», σε άλλη τράπεζα, όπου εργαζόταν ως υποδιευθυντής.
Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, που αναμένεται να εξεταστούν αρμοδίως από τους επιθεωρητές, υπήρξαν δύο περιστατικά εντός της τράπεζας, που είχε αναλάβει τη διοίκηση, που φέρεται να τον… «ερέθισαν».
Στην μια περίπτωση, άλλος πρώην υπάλληλος τέθηκε συνδικαιούχος από μια υπερήλικη σε «παχύ» λογαριασμό. Το θέμα είχε προκαλέσει θόρυβο στην τράπεζα. Σε άλλη περίπτωση ένας επενδυτής διαπίστωσε ότι είχε μπει συνδικαιούχος σε λογαριασμό του συνδεδεμένο με ομόλογα που δεν είχαν καλή πορεία άτομο που δεν γνώριζε και που ανέλαβε μέρος των καταθέσεών του. Το θέμα φέρεται να διευθετήθηκε εσωτερικά.