Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της δεκαετίες μέχρι να αξιοποιήσει τα ακίνητά της, σημειώνει το Bloomberg. Αν και ήδη προχωρούν κάποια σχέδια, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα η χώρα θα ιδιωτικοποιεί περιουσία αξίας μόλις 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.
–
Στο παράδειγμα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης παραπέμπει το Bloomberg, όλους όσους αναρωτιούνται το λόγο για τον οποίο «ναυάγησαν» οι προσπάθειες της Ελλάδας να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του, αν και η τοποθεσία είχε επιλεγεί ήδη από το 1976, δικαστικές διαμάχες με τους κατοίκους της περιοχής, η ανακάλυψη αρχαιολογικών ερειπίων και πολιτικές διαφωνίες, καθυστέρησαν το έργο 33 χρόνια.
Με τα ακίνητα να αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, η κυβέρνηση μπορεί να έχει στη διάθεσή της δεκαετίες ώστε να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία. Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η προηγούμενη προσπάθειά της να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από την πώληση αεροδρομίων, λιμανιών και παραθαλάσσιων ακινήτων «απέτυχε παταγωδώς», αφού το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011 και μέχρι τα τέλη του 2014 είχε συγκεντρώσει μόλις 3,1 δισ.
«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας περιλαμβάνει τεράστιο μέρος μη αξιοποιημένων ακινήτων, γεγονός που το καθιστά διαφορετικό από παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Κώστας Μητρόπουλος, πρώτος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιολόγησης Ιδιωτικής Περιουσίας, προσθέτοντας ότι το να σχεδιαστεί ένα πλάνο ανάπτυξης έως το να μετατραπεί σε μετρητά, μπορεί να πάρει μέχρι και 15 χρόνια.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το ΤΑΙΠΕΔ ούτε καν πλησίασε το στόχο του, μεταξύ άλλων επειδή πολλές ιδιοκτησίες δεν είχαν ξεκάθαρους τίτλους και η Ελλάδα δεν έχει κεντρικό κτηματολόγιο. Από τη στιγμή που, σύμφωνα με τον ESM που επεκτείνει τη διάρκεια του δανείου, η μέγιστη διάρκειά του είναι 32,5 χρόνια, οι Έλληνες αξιωματούχοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτό το χρόνο προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες. Η επέκταση μπορεί επιπλέον να επιτρέψει στην αγορά ακινήτων να ανακάμψει από μία πτώση που έχει μειώσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων κατά 36% από το 2007.
Πάντως, σε αξιολόγηση του ΔΝΤ που πραγματοποίησε τον Ιούνιο, ανέφερε ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν οι πιο εύκολες από άποψη πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να ιδιωτικοποιεί περιουσία αξίας μόλις 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Το πρόγραμμα αφορά σε ακίνητα όπως κτίρια των Ολυμπιακών Αγώνων, ακίνητα που εκτείνονται στην ακτογραμμή της Αθήνας και άλλα περιουσιακά στοιχεία «από σπηλιές μέχρι ένα μουσείο που έχτισε μία Βαυαρή πριγκίπισσα στην Κέρκυρα». Ήδη προχωρούν κάποια σχέδια, όπως η πώληση των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας και μία συμφωνία για ενοικίαση περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική εταιρία μεταφορών Fraport AG για 1,2 δισ.
Προκειμένου να ασκηθεί περαιτέρω πίεση για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στις 14 Αυγούστου ότι η λειτουργία του νέου ταμείου θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα από ότι είχε συμφωνηθεί.