Γιώργος Φιντικάκης
Ιστορικά κτήρια, όπως η επιβλητική βίλα «Ντε Βέκι» στη Ρόδο που πήρε το όνομά της από τον διοικητή των Δωδεκανήσων επί ιταλοκρατίας (γνωστή και ως Βίλα Μουσολίνι), καθώς και οι πρώην εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη, συγκαταλέγονται μεταξύ των 156 μικρών και μεγάλων ακινήτων που πρόκειται από το νέο έτος να παραχωρηθούν ή να πωληθούν, προκειμένου να μετατραπούν σε παραθεριστικές κατοικίες ή ξενοδοχεία.
Τα ακίνητα αυτά, συνολικής επιφάνειας 86.000 στρεμμάτων, αποτελούν μέρος των «πακέτων» που έχουν ήδη μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, και με βάση τις προτεινόμενες χρήσεις τους, προορίζονται για να αξιοποιηθούν ως πολυτελείς εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Τα μεγαλύτερα απ’ αυτά θα παραχωρηθούν ή θα πωληθούν μέσω διαγωνισμών, ενώ τα πιο μικρά θα αξιοποιηθούν μέσω του νέου σχετικά θεσμού των ηλεκτρονικών δημοπρασιών (www.e-publicrealestate.gr), από τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά αρκετά υψηλά έσοδα, της τάξης των 50 – 70 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ανάμεσα στα 156 οικόπεδα και κτήρια συγκαταλέγονται και αρκετά αναγνωρίσιμα ακίνητα όπως η επιβλητική βίλα «Ντε Βέκι» στον Προφήτη Ηλία της Ρόδου, ένα ιστορικό και μοναδικής αισθητικής κτήριο, το οποίο ωστόσο έχει αφεθεί εγκαταλελειμμένο να καταστρέφεται από τη φθορά του χρόνου.
Η βίλα συνολικής επιφάνειας 8.100 στρεμμάτων, πρώην κατοικία του Ιταλού διοικητή των Δωδεκανήσων επί Μουσολίνι (Τσέζαρε Μαριο Ντε Βέκι), η οποία αργότερα έγινε θέρετρο της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, παραμένει έκτοτε έρημη και λεηλατημένη, ετοιμόρροπη, με σπασμένα τζάμια, και γεμάτη σκουπίδια, χωρίς να έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.
Το μεγαλύτερο από τα ακίνητα του καταλόγου βρίσκεται επίσης στη Ρόδο, στη θέση «Βουνό» και έχει επιφάνεια 27.000 στρεμμάτων, ενώ το μικρότερο είναι ένα ακίνητο στις Σέρρες, επιφάνειας μόλις 2,6 στρεμμάτων, που στεγάζει το πρώην Ξενία. Στη λίστα, συμπεριλαμβάνεται και ακίνητο αγνώστου επιφανείας, που αφορά το χώρο του πρώην σανατορίου «Αγία Ελεούσα» στη Ρόδο.
Όπως αναφέρεται στον σχετικό κατάλογο που έχει καταρτίσει το ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση των ακινήτων αυτών – όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε ακίνητο στην Ελλάδα- μόνο εύκολη δεν είναι. Κάποια διεκδικούνται από ιδιώτες, άλλα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δασική υπηρεσία, και άλλα βρίσκονται σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λίστα, στην οποία θα προστεθούν κι άλλα οικόπεδα και κτήρια μέσα στους επόμενους μήνες, θα αποτελέσει και τη δεξαμενή μέσω της οποίας θα επιλεγούν εμπορεύσιμα ακίνητα για να ενταχθούν στο πακέτο της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων. Πρόκειται για την προσπάθεια που καταβάλει το ΤΑΙΠΕΔ, να προεισπράξει έσοδα από αξιοποίηση ακινήτων, καθώς η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά χρονοβόρα λόγω της χωροταξικής νομοθεσίας και των δικαστικών προσφυγών.
Στο μακρύ κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνονται και πολλά Ξενία (Αράχωβας, Δράμας, Σερρών), εκτάσεις στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν) καθώς και πλήθος από μικρά οικόπεδα ανά την Ελλάδα.