Η τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ξεν/λων της Ρόδου είναι γεγονός, όπως έχει γράψει ήδη η «δημοκρατική».
Η σύμβαση, που υπεγράφη την 27η Δεκεμβρίου, αφού τύχει της (τυπικής) εγκρίσεως του διοικητικού συμβουλίου της ΕΞΡ, θα κατατεθεί στο υπουργείο Τουρισμού και στην Επιθεώρηση Εργασίας και θα δημοσιοποιηθεί μετά την 7η Ιανουαρίου, αφού προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Γ. Ρέτσο και τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη.
Η τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει τα ακόλουθα:
¶ρθρο 01. Αντικείμενο – Πεδίο εφαρμογής και Περίοδος Ισχύος
Mε τις διατάξεις της σύμβασης αυτής καθορίζονται οι αποδοχές, οι όροι εργασίας και οι εν γένει σχέσεις των εργαζομένων στις πάσης φύσεως Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, που λειτουργούν στη νήσο Ρόδο, με τη μορφή ξενοδοχείου, ξενώνα, οικοτροφείου, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχειρήσεις θερέτρων από τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους), μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού και κάμπινγκ κ.λπ., για την χρονική περίοδο από την 01η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
¶ρθρο 02. Κατηγορίες μισθωτών
Οι μισθωτοί (υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες) στους οποίους αφορά η παρούσα σύμβαση θα αποκαλούνται εφ’ εξής και ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητα τους και ανεξαρτήτως φύλου στις εξής τέσσερις (4) κατηγορίες:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ A. :
Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), μαιτρ, υπομαίτρ (ή κάπταιν), θυρωρός Α’, νυκτοθυρωρός Α’, μπουφετζής Α’, προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων και μάγειρας Α’.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β. :
Προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, βοηθός υποδοχής, θυρωρός Β’, σερβιτόρος τραπεζαρίας-σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), μπάρμαν ή μπαρμέιντ, ασημοκέρηδες και μάγειρας Β’. Επίσης, με την προϋπόθεση ότι θα προτιμήσουν την παρούσα συλλογική σύμβαση οι τηλεφωνητές, οι ελεγκτές, οι ταμπλίστες και οι μαινκουραντιέ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ. :
Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός θυρωρείου ή μπουφέ ή εστιατορίου ή μπαρ ή ορόφων ή λινοθήκης, καμαριέρα, γκρουμ, ντόρμαν ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος και βουτυριέρης και μάγειρας Γ’.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ. :
Πλύντρια, σιδηρώτρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, μοδίστρα, μανταρίστρια, λαντζιέρης, λουτρονόμος, και προϊστάμενος & βοηθός ιατρών.
¶ρθρο 03. Βασικοί μηνιαίοι μισθοί και ημερομίσθια:
01α. Οι μικτοί βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων, που αφορά η παρούσα σύμβαση, διαμορφώνονται για το έτος 2014, ως εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α.: 858,00¤
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β.: 840,00¤
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ.: 823,00¤
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ.: 787,00¤
01β. Οι μικτοί βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων, που αφορά η παρούσα σύμβαση, διαμορφώνονται για το έτος 2015, ως εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α.: 862,00¤
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β.: 844,00¤
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ.: 827,00¤
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ.: 790,00¤
01γ. Οι μικτοί βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων, που αφορά η παρούσα σύμβαση, διαμορφώνονται για το έτος 2016, ως εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α.: 871,00¤
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β.: 852,00¤
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ.: 835,00¤
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ.: 798,00¤
Οι παραπάνω μικτοί μηνιαίοι μισθοί επί πλέον των προβλεπομένων επιδομάτων καταβάλλονται για πενθήμερη εβδομαδιαίως εργασία και οκτάωρη ημερησίως.
02. Το μεικτό ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανόμενων προς εξυπηρέτηση επισήμων ή απλών γευμάτων, δεξιώσεων και συνεδρίων, παρατεθειμένων σε ξενοδοχεία, διαμορφώνεται για όλη την περίοδο της ισχύος της παρούσης σύμβασης, ως εξής:
Α΄ Σερβιτόροι: 59,00¤
Β΄ Βοηθοί : 49,00¤
Σημειώνεται ότι τo παραπάνω μεικτό ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για εργασία οκτώ (8) ωρών και συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό όλες οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές, καθώς και εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες.
03. Ο βασικός μισθός του αρχιμαγείρου καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία, το ύψος όμως αυτού δεν μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού της Α’ κατηγορίας προσαυξημένου κατά 20%.
04. Ως προς τις βασικές μηνιαίες αποδοχές των ανηλίκων, δηλαδή των μη συμπληρωσάντων τo 18ο έτος της ηλικίας τους, ισχύουν τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
05. Ως προς τις βασικές μηνιαίες αποδοχές των ενηλίκων νεοεισερχόμενων στον ξενοδοχειακό κλάδο εργαζομένων έως 25 ετών ισχύουν τα ειδικώς προβλεπόμενα για τους έως 25 ετών εργαζομένους από την εκάστοτε ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε πλέον 10% ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, την προϋπηρεσία τους και την ιδιότητά τους ως υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτη, εφόσον η επιχείρηση επιθυμεί να αμείβει τον εν λόγω εργαζόμενο σύμφωνα με την ρύθμιση της παρούσας παραγράφου. Σημειώνεται επίσης ότι στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης της παρούσας παραγράφου εμπίπτουν και όσοι εργαζόμενοι προσελήφθησαν μετά τις 29 Ιουνίου 2012, και έως να συμπληρώσουν την ηλικία των 25 ετών.
06. Επαναπρόσληψη εποχιακώς απασχολουμένων: Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχιακές) και αυτές θεωρείται ότι είναι εκείνες που λειτουργούν μέχρι εννέα (9) μήνες το χρόνο, υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν το αυτό προσωπικό, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο. Προϋποθέσεις γι` αυτό το δικαίωμα του εργαζόμενου, αποτελεί: α) η έγγραφη προειδοποίηση προς τον εργοδότη του μέχρι τέλος Ιανουαρίου, η οποία πρέπει να του έχει επιδοθεί νομίμως (ταχυδρομικά, με φαξ, mail ή με επίδοση από εκπρόσωπο του σωματείου), ότι ο εργαζόμενος επιθυμεί να εργαστεί κατά την προσεχή περίοδο β) η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου και γ) η συμπλήρωση των ποσοστών πληρότητας σύμφωνα με τον νόμο.
Η ανωτέρω έγγραφη ειδοποίηση γίνεται μέσω της οικείας οργάνωσης του εργαζόμενου και σε έντυπο-δήλωση, που έχει εκτυπώσει αυτή.
Πληρουμένων των ανωτέρων προϋποθέσεων η επιχείρηση υποχρεούται να απασχολήσει τον εργαζόμενο από την 25η Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση ο μισθωτός που θα κληθεί εγγράφως ή τηλεφωνικώς από την επιχείρηση, να αναλάβει υπηρεσία και δεν την αναλάβει εντός πενθημέρου, χάνει κάθε δικαίωμα επαναπρόσληψης και αποζημίωσης.
Η πρόσληψη και τα μετά απ’ αυτήν δικαιώματα και υποχρεώσεις αρχίζουν από τη στιγμή που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει εργασία.
Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων, δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα, για χρονικό διάστημα μικρότερο των επτά (7) ημερών. Τα παραπάνω ισχύουν και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 8, του Ν. 1346/1983.
¶ρθρο 04. Επίδομα προϋπηρεσίας
Το χορηγούμενο επίδομα προϋπηρεσίας ανά έτος υπηρεσίας, καθορίζεται για όλη τη διάρκεια της παρούσας σύμβασης, ήτοι από την 01η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 στο ποσό των 5,00 ευρώ.
Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 4 της υπ’ αριθ. 6/2012 Π.Υ.Σ.
¶ρθρο 05. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Ποσοστό 5% το οποίο υπολογίζεται στις αποδοχές του βασικού μισθού χορηγείται ως επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, στους παρακάτω απασχολουμένους, ανεξαρτήτως φύλου:
α) Καθαριστές των κοινοχρήστων χώρων.
β) Εργαζόμενους στα πλυντήρια και
γ) Στους λουτρονόμους και στους προϊστάμενους ιατρών και βοηθούς ιατρών.
Στους μαγείρους καταβάλλεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του βασικού μηνιαίου μισθού τους. Το επίδομα αυτό χορηγείται κατ` εξαίρεση, διότι ήδη το λαμβάνουν από τις Σ.Σ.Ε. που τους κάλυπταν μέχρι τις 31.12.1991.
¶ρθρο 06. Επίδομα τροφής
Εφ’ όσον η επιχείρηση ετοιμάζει καθημερινά φαγητό το οποίο δύνανται να καταναλώνουν οι εργαζόμενοι, αφαιρεί ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των βασικών μισθών των εργαζομένων. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν ετοιμάζει καθημερινά φαγητό τότε δεν δικαιούται να παρακρατήσει το παραπάνω ποσοστό, επί του βασικού μισθού των εργαζομένων.
¶ρθρο 07. Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας
7.1 Τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν τακτικές αποδοχές και καταβάλλονται στο ακέραιο εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκεσε καθ’ όλη την χρονική περίοδο, για μεν την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Πάσχα από την 01η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου, για δε την περίπτωση του επιδόματος των εορτών των Χριστουγέννων, από την 01η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ανέρχεται σε έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, εφ’ όσον οι μισθωτοί εργάστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια των ως άνω χρονικών διαστημάτων.
Το επίδομα εορτών Πάσχα ανέρχεται σε μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις καταβολής αυτών των επιδομάτων περιλαμβάνονται στο προσάρτημα της παρούσας Συλλογικής Σύμβασης.
Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής των επιδομάτων αυτών υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν.
7.2 Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα λήψεως κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του. Το επίδομα άδειας υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο, που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.
Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλομένων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών, γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθια ή κατά μονάδα εργασίας ή και με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.
Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά την λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής, μαζί με τις αποδοχές αδείας.
Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας, υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ, για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν.
Το άρθρο 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1996-1997 για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας, εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερης τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας.
Τα Δώρα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και το επίδομα αδείας χορηγούνται στους εργαζόμενους για όσο χρόνο και όπως ισχύει η παρούσα.
¶ρθρο 08. Εργασία κατά την έκτη και έβδομη ημέρα της εβδομάδος
Με την παρούσα Σ.Σ.Ε. και εφόσον απαιτείται παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις, λόγω φόρτου εργασίας και της εποχικότητας της απασχόλησης, συμφωνούνται τα παρακάτω:
Εάν οι μισθωτοί που υπάγονται στην παρούσα εργαστούν κατά την έκτη και έβδομη ημέρα της εβδομάδας, δηλαδή την μία ή και τις δύο ημέρες της ανάπαυσής τους, τους οφείλεται πρόσθετη αμοιβή.
Εάν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που υπάγονται στην παρούσα εργασθούν επί οκτώ (8) ώρες την έκτη ή και την έβδομη ημέρα της εβδομάδος, δηλαδή την μία ή και τις δύο ημέρες της ανάπαυσής τους, για μεν την έκτη ημέρα τους οφείλεται αποζημίωση, ύψους ενός ημερομισθίου, για δε την έβδομη ημέρα (Κυριακή) τους οφείλεται αμοιβή της τάξεως του 75% ημερομισθίου τους και μία ημέρα ανάπαυσης, για την οποία θα λάβουν ως αμοιβή ένα (1) ημερομίσθιο, όπως ο μισθός αυτός έχει προσδιοριστεί από τη νομολογία για την εργασία της 6ης και 7ης ημέρας, για τους επί πενθημέρω εργαζομένους.
Η εργασία κατά την έκτη ή και έβδομη ημέρα καθ’ εβδομάδας, εφ’ όσον προκύψει, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία, λοιπόν, περίπτωση η εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας – το οποίο εξακολουθεί και ισχύει -, αφού όποτε συμβαίνει αυτό, γίνεται λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας και της εποχικότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και όχι από πρόθεση μη τήρησης του συμπεφωνημένου πενθημέρου. Η επιλογή των εργαζομένων που τυχόν εργαστούν κατά την έκτη ή έβδομη ημέρα της εβδομάδας ανήκει αποκλειστικά στο διευθυντικό δικαίωμα των εργοδοτριών, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
¶ρθρο 11. Λοιπές ρυθμίσεις
Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, σχετικά με θέματα που δεν ρυθμίζονται στην παρούσα και προβλέπονται αποκλειστικά και μόνο από εν ισχύι: α) νόμους, β) διατάγματα, γ) υπουργικές αποφάσεις, δ) διαιτητικές αποφάσεις, ε) εσωτερικούς κανονισμούς, στ) έθιμα ή ζ) ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.
Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της προηγουμένης ΣΣΕ και Διαιτητικών Αποφάσεων, εφόσον δεν τροποποιούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την παρούσα.
¶ρθρο 12. Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας σύμβασης αρχίζει από την 01η Ιανουαρίου 2014.
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ
Το παρόν προσαρτάται στην παρούσα Σ.Σ.Ε. των ετών 2014-2015-2016 «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νήσου Ρόδου» και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.
Ειδικοί όροι καταβολής Επιδομάτων Χριστουγέννων & Πάσχα
Μισθωτοί, των οποίων η εργασιακή σχέση με τον υπόχρεο εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο τo χρονικό διάστημα που απαιτείται για την καταβολή πλήρων επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, δικαιούνται:
α) για επίδομα εορτών Χριστουγέννων ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο ημερομίσθια ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε δεκαεννιά μέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στην χρονική περίοδο από 01η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου και
β) για επίδομα εορτών Πάσχα ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε οκτώ ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στην χρονική περίοδο από 01η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου.
Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα υπολογίζονται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων τακτικών αποδοχών, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και άλλη παροχή (είτε σε χρήμα, είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου, κατά την έννοια του άρθρου 3 του Ν-2112/1920. Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, το επίδομα αδείας, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, όταν χορηγούνται κατ’ επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα, κ.λπ.
Κατά τα λοιπά ισχύουν και ενσωματώνονται στην παρούσα οι διατάξεις του Ν. 1082/1980, της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) 19040/1981 (Οικονομικών και Εργασίας) (ΦΕΚ Β 742), όπως τροποποιήθηκε από την ΥΑ 2006743/538/0022/1991 (ΦΕΚ Β 170), της ΥΑ 19344/1980 (ΦΕΚ Β 1298) όπως συμπληρώθηκε από την ΥΑ 11520/1995 (ΦΕΚ Β 374) και της ΥΑ 18796/1989 (ΦΕΚ Β 21), σχετικά με τους όρους, το χρόνο καταβολής, το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των επιδομάτων εορτών στους μισθωτούς όλης της Χώρας που απασχολούνται σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου καθώς και σε ειδικές κατηγορίες μισθωτών.
Το άρθρο 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1996-1997 για τη χορήγηση του επιδόματος αδείας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερης τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη αδείας. Τα ανωτέρω δώρα, επιδόματα και παροχές που αναφέρονται στο παρόν άρθρο και στο προσάρτημα θα καταβάλλονται στους εργαζομένους εφ’ όσον, όπως και για όσο χρόνο ισχύουν κάθε φορά, οι νομοθετικές διατάξεις, Υπουργικές Αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις κλπ. που τα προβλέπουν.
Τα παραπάνω Δώρα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και το επίδομα αδείας χορηγούνται στους εργαζόμενους για όσο χρόνο και όπως ισχύει η παρούσα.
Η κλαδική σύμβαση εργασίας
Υπεγράφη χθες, όπως είχε προαναγγείλει η «δημοκρατική«, η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, διετούς διάρκειας, μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ).
Σχετικά από την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, ανακοινώθηκαν χθες τα ακόλουθα:
«Υπογράφηκε σήμερα από τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ομοσπονδίας μας, κατόπιν έγκρισης του Εκτελεστικού της Συμβουλίου και της εξουσιοδότησης που είχε δοθεί στην ολομέλεια Διοίκησης, διετής Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά τους εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία.
Η συμφωνία περιλαμβάνει πάγωμα αποδοχών για το 2014 και αύξηση 1% από 1/1/2015. Επιπλέον συστήνει μεικτή επιτροπή που θα διερευνήσει τη δυνατότητα ένταξης πλειάδας ειδικοτήτων που απασχολούνται στα Ξενοδοχεία και έχοντας απολέσει την κλαδική τους σύμβαση διακυβεύεται κατάρρευση των αποδοχών τους στα επίπεδα του ανειδίκευτου εργάτη μέσω ατομικών συμβάσεων. Εν τούτοις εντάχθηκαν ήδη στους θεσμικούς όρους της σύμβασής μας οι ζαχαροπλάστες (ειδικότητα που ανήκει στη σφαίρα ευθύνης της Ομοσπονδίας μας) με άμεσο όφελος τη δυνατότητα επαναπρόσληψης των εποχιακά απασχολούμενων όπως ορίζεται στη σύμβασή μας.
Όσο για τους μισθολογικούς όρους ένταξης θα οριστικοποιηθούν από τις διαδικασίες της επιτροπής ένταξης ειδικοτήτων.
Τα συμβαλλόμενα μέρη διακατεχόμενα από κοινή αντίληψη της αξίας συνέχισης της ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων, την εποχή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων μέσω των εκτεταμένων νομοθετικών παρεμβάσεων, κατάφεραν να ανανεώσουν την Κλαδική Σύμβαση επιθυμώντας ο Τουρισμός ένας κλάδος της οικονομίας που άντεξε στην κρίση να παραμείνει ρυθμισμένος και η Σύμβαση να λειτουργήσει ως ικανή συνθήκη επιβίωσης των εργαζομένων.
Το στοίχημα βεβαίως είναι η όσο το δυνατόν ευρεία εφαρμογή της Σύμβασης δεδομένων των μνημονιακών πολιτικών της μη υποχρεωτικής εφαρμογής και επέκτασης προς όλους.
Ασφαλώς η αύξηση του 1% από το 2015 δεν αποκαθιστά τις σημαντικές μισθολογικές απώλειες της περασμένης σύμβασης όμως ο συμβολισμός της δεν είναι αμελητέος. Παρέχει ελπίδα στους εργαζόμενους για αντιστροφή στις συνεχείς μειώσεις μισθών που τροφοδοτούν την ύφεση και ανεργία και αισιοδοξία για επέκταση αντίστοιχων συμφωνιών και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους τους εργαζόμενους».
Αναλυτικά η σύμβαση, που δημιουργεί νέα δεδομένα, έχει ως εξής:
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
“Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας”
Σήμερα την 30ή Δεκεμβρίου 2013 στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που βρίσκονται στην Αθήνα (οδός Σταδίου αρ.24) οι υπογράφοντες:
1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, νόμιμα εκπροσωπούμενη από τους κκ. Παναγιώτη Προύτζο, Πρόεδρο του Δ.Σ., Γεώργιο Χότζογλου Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. και Παναγιώτη Κούκο μέλος του Δ.Σ. και
2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), νόμιμα εκπροσωπούμενη από τους κκ. Γιάννη Α. Ρέτσο, Πρόεδρο του Δ.Σ., Αριστοτέλη Θωμόπουλο ΑΆ Αντιπρόεδρο, Ανδρέα Φιορεντίνο, Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. και Σπυρίδωνα Γαλιατσάτο, μέλος του Δ.Σ.
Συμφωνούν, συνομολογούν και αποδέχονται όλοι νομίμως εξουσιοδοτημένοι τα εξής:
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Τα συμβαλλόμενα μέρη πριν από ενάμισι έτος και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2012, σε μια περίοδο εξαιρετικά δυσχερή τόσο για τον ξενοδοχειακό κλάδο, όσο και για τους εργαζομένους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εν μέσω ενός περιβάλλοντος εκτεταμένων νομοθετικών παρεμβάσεων σε βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ρυθμίσεων, κατόρθωσαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις να καταλήξουν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) για τα έτη 2012-2013, η οποία έτυχε ευρείας εφαρμογής, συνέβαλε δε στην προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά παράλληλα και στην διατήρηση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αποτελώντας και μέσο ανάσχεσης του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους στη βάση του μισθολογικού κόστους.
Η διάρκεια της ανωτέρω ΣΣΕ λήγει στις 31-12-2013. Ήδη οι ανωτέρω συμβαλλόμενοι πριν τη λήξη ισχύος της υφιστάμενης συμβάσεως ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή νέας ΣΣΕ ούτως ώστε οι εργασιακές σχέσεις του κλάδου να μην μείνουν αρρύθμιστες και οι εργαζόμενοι να μην μείνουν απροστάτευτοι. Η υπογραφή της παρούσας ΣΣΕ και το περιεχόμενό της αποτελούν απόδειξη του γεγονότος πως τα συμβαλλόμενα στον κλάδο μέρη αντιλαμβάνονται την αξία της συνέχισης της ύπαρξης συλλογικών ρυθμίσεων, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις αμοιβαίες ανάγκες τις οποίες, άλλωστε, οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα από τον οιονδήποτε άλλο.
Ενόψει των ανωτέρω τα μέρη λαμβάνοντας υπόψη:
1.Το γεγονός πως ο ξενοδοχειακός κλάδος εν γένει εμφάνισε κατά την τελευταία τουριστική περίοδο ανάκαμψη, η οποία ευκταίον θα ήταν να συνεχισθεί και κατά το προσεχές έτος και να επεκταθεί και στις περιοχές που απευθύνονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό στις οποίες η άσχημη κατάσταση των προηγούμενων ετών δεν βελτιώθηκε.
2.Το γεγονός πως υπάρχουν επαγγελματικές κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται στα ξενοδοχεία χωρίς να είναι εντεταγμένοι στο πεδίο εφαρμογής της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για τους εργαζομένους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν λήξει και βρίσκονται στην μετενέργεια και
3.Το γεγονός πως ορισμένες από τις ρυθμίσεις της ως άνω εθνικής κλαδικής Σ.Σ.Ε. δεδομένου πως θεσπίστηκαν προ πολλών ετών χρήζουν επικαιροποίησης με βάση τις ανάγκες της εποχής, συμφώνησαν και συναποδέχθηκαν την κατάρτιση της παρούσας εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:
¶ρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής
Με την παρούσα συλλογική ρύθμιση καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας και οι εν γένει σχέσεις των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε αστικά κέντρα, σε τόπους θερινών διαμονών, σε λουτροπόλεις και σε αρχαιολογικούς τόπους όλης της χώρας, με τη μορφή του ξενοδοχείου, ξενώνα οικοτροφείου, επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχειρήσεις θερέτρων από τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους), μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού – διακοπών και κάμπινγκ.
¶ρθρο 2
Κατηγορίες μισθωτών
Οι μισθωτοί στους οποίους αφορά η παρούσα σύμβαση αποκαλούνται ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητά τους και ανεξαρτήτως φύλου, στις εξής τέσσερις (4) κατηγορίες:
Κατηγορία Α: Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), μαιτρ, υπομαίτρ (ή κάπταιν), θυρωρός Α, νυχτοθυρωρός Α, μπουφετζής Α, προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων και μάγειρας Α.
Κατηγορία Β: Προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, βοηθός υποδοχής, θυρωρός Β, σερβιτόρος τραπεζαρίας – σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), μπάρμαν ή μπάρμεϊντ και μάγειρας Β.
Επίσης με την προϋπόθεση ότι θα προτιμήσουν την παρούσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι τηλεφωνητές, οι ελεγκτές ή ταμπλίστες και οι μαϊνκουραντιέ.
Κατηγορία Γ: Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός θυρωρείου ή μπουφέ ή εστιατορίου ή μπαρ ή λινοθήκης, γκρουμ, ντόρμαν ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος, εφόσον δεν καλύπτονται από άλλη συλλογική σύμβαση ή διαιτητική απόφαση και μάγειρας Γ και καμαριέρης – α.
Κατηγορία Δ: Πλύντρια, σιδερώτρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, μοδίστρα, λαντζέρης, λουτρονόμος, προϊστάμενος και βοηθός ιατρείου.
¶ρθρο 3
Βασικοί μηνιαίοι μισθοί και ημερομίσθια
α. Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα όπως έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με την από 13-7-2012 Σ.Σ.Ε. (ΠΚ 9/16-7-2012), παραμένουν σταθεροί για την περίοδο από 01-1-2014 έως 31-12-2014.
Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί αυξάνονται από την 1-1-2015 κατά ποσοστό 1% και διαμορφώνονται ως εξής:
• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: 830,18 ευρώ
• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: 812,67 ευρώ
• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: 796,58 ευρώ
• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: 761,23 ευρώ
β. Ομοίως το ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανομένων, όπως έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με την από 13-7-2012 Σ.Σ.Ε., παραμένει σταθερό για την περίοδο από 01-1-2014 έως 31-12-2014.
Από την 1-1-2015 αυξάνεται κατά ποσοστό 1% και διαμορφώνεται ως εξής:
• για τους σερβιτόρους σε 63,13 ευρώ
• για τους βοηθούς σερβιτόρων σε 55,05 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το παραπάνω ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για απασχόλησή τους μέχρι 8 ωρών και συμπεριλαμβάνονται σΆ αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές καθώς και για εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες.
γ. Σε ό,τι αφορά στην καταβολή των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα ισχύουν τα αναφερόμενα στο Προσάρτημα της παρούσας ΚΣΣΕ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.
¶ρθρο 4
Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εντάσσονται και οι τεχνίτες ζαχαροπλάστες, καθώς και οι βοηθοί τεχνίτες ζαχαροπλάστες που απασχολούνται με τη συγκεκριμένη ειδικότητα εντός των ξενοδοχείων. Η ένταξη των ανωτέρω σε κατηγορίες θα οριστικοποιηθεί κατά προτεραιότητα με τη διαδικασία του άρθρου 6 της παρούσας.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η στο άρθρο 6 διαδικασία η παρούσα θα εφαρμόζεται στις συγκεκριμένες ειδικότητες μόνο ως προς τους μη μισθολογικού χαρακτήρα όρους της.
¶ρθρο 5
Αντικατάσταση του άρθρου 5.4 της με αριθμό 20/1997 Διαιτητικής Απόφασης
Το άρθρο 5.4 της με αριθμό 20/1997 Διαιτητικής Απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:
“5.4. Καθορισμός ημερών και ωρών εργασίας
Α. Από 1.1.1991 οι ημέρες της εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών της παρούσας καθορίζονται σε πέντε (5) με 40 ώρες δουλειάς.
Τα αναφερόμενα στην παραπάνω παράγραφο ισχύουν μόνο:
1) Για τα ξενοδοχεία κατηγορίας πέντε (5) αστέρων.
2) Για τα ξενοδοχεία κατηγορίας τεσσάρων (4) αστέρων
3) Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατηγορίας τριών (3) αστέρων από 35 δωμάτια και άνω.
4) Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατηγορίας δύο (2) αστέρων από 35 δωμάτια και άνω.
Οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων επί πενθήμερο πρέπει να είναι συνεχόμενες. (παράγραφος 7 της ΔΑ 28/83)
Β. Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι μία (1) ώρα ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξ αιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας υπολογιζόμενος επί περιόδου οκτώ (8) το πολύ εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας.
Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα και στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα πενθήμερης εργασίας σε περίπτωση που παρουσιάσουν πληρότητα που υπερβεί το 75% και για όσο διάστημα διατηρείται το συγκεκριμένο ποσοστό, αποδεικνυόμενο από το βιβλίο πόρτας του ξενοδοχείου, θεωρημένο από την οικεία ΔΟΥ ή άλλο πρόσφορο μέσο, επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι δύο (2) ώρες ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξΆ αιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας υπολογιζόμενος επί περιόδου οκτώ (8) το πολύ εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας. Προς αντιστάθμιση των πρόσθετων ωρών εργασίας δύναται να χορηγείται στον εργαζόμενο αντί μειωμένου ωραρίου ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός και των δύο.
¶ρθρο 6
Σύσταση Επιτροπής
ένταξης ειδικοτήτων
Αποφασίζεται η σύσταση 6μελούς Επιτροπής, όπου θα εκπροσωπούνται ισομερώς τα συμβαλλόμενα μέρη προκειμένου να μελετηθούν οι όροι αμοιβής και εργασίας των επαγγελματικών ειδικοτήτων που μπορούν να ενταχθούν στην εθνική Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας και να διατυπωθεί πρόταση για την ομαλή ενσωμάτωσή τους.
Εφόσον τα συμβαλλόμενα στην παρούσα μέρη, ύστερα από διαπραγματεύσεις, συμφωνήσουν στους όρους αμοιβής και εργασίας των προς ένταξη επαγγελματικών ειδικοτήτων μπορούν να υπογράψουν συμπληρωματική ΣΣΕ εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας ΣΣΕ.
Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή των υπηρεσιών του ΟΜΕΔ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες της ως άνω Επιτροπής και οι μεταξύ τους συλλογικές διαπραγματεύσεις.
¶ρθρο 7
Διατήρηση διατάξεων- Αρχή ευνοϊκότερης Ρύθμισης
Α. Όροι προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων (ΣΣΕ, ΔΑ) που δεν καταργούνται ή τροποποιούνται με την παρούσα ή δεν αντίκεινται στους όρους της, διατηρούνται σε ισχύ.
Β. Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από ατομική σύμβαση, νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, Κανονισμούς Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν.
¶ρθρο 8
Χρόνος ισχύος
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 01.1.2014 και λήγει την 31.12.2015.
ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΟΥΤΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΡΕΤΣΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΤΖΟΓΛΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΟΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ
Το παρόν προσαρτάται στην παρούσα ΣΣΕ «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας» και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ
Μισθωτοί, των οποίων η εργασιακή σχέση με τον υπόχρεο εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την καταβολή πλήρων επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, δικαιούνται:
Α) για επίδομα εορτών Χριστουγέννων ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο ημερομίσθια, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε δεκαεννιά μέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης και
Β) για επίδομα εορτών Πάσχα ποσό ίσο με το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε οκτώ μέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα υπολογίζονται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων τακτικών αποδοχών, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων το επίδομα αδείας, η αμοιβή για τακτική νομιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, όταν χορηγούνται κατΆ επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ.
Κατά τα λοιπά ισχύουν και ενσωματώνονται στην παρούσα οι διατάξεις του Ν. 1082/1980, της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) 19040/1981 (Οικονομικών και Εργασίας) (ΦΕΚ Β 742), όπως τροποποιήθηκε από την ΥΑ 2006743/538/0022/1991 (ΦΕΚ Β 170), της ΥΑ 19344/1980 (ΦΕΚ Β 1298) όπως συμπληρώθηκε από την ΥΑ 11520/1995 (ΦΕΚ Β 374) και της ΥΑ 18796/1989 (ΦΕΚ Β 21), σχετικά με τους όρους, το χρόνο καταβολής, το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των επιδομάτων εορτών στους μισθωτούς όλης της Χώρας που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου καθώς και σε ειδικές κατηγορίες μισθωτών.
Δήλωση
Όλγας Κεφαλογιάννη
Η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί θετικό γεγονός για τον ελληνικό τουρισμό, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή την υπογραφή της από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Όπως τόνισε η υπουργός η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης συναρτάται με την μέχρι σήμερα πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στέλνει ένα ευρύτερο μακροπρόθεσμο μήνυμα στην αγορά εργασίας, καθώς εξασφαλίζει σταθερότητα, διασφαλίζει δικαιώματα, και αποτελεί αποτέλεσμα διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών του κλάδου. Ταυτόχρονα, επισημαίνει η κυρία Κεφαλογιάννη, το 2014 είναι μια χρονιά ευθύνης και επίπονης εργασίας για όλους. Η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την συνέχεια. Δείχνει την συσπείρωση των συντελεστών του κλάδου και την πρόθεσή τους να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Δήλωση Γ. Βρούτση
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης με δήλωσή του χαιρετίζει τη νέα Εθνική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας:
«Χαιρετίζω την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, την πρώτη κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις μισθών τα τελευταία χρόνια.
Τόσο η πραγματική όσο και η συμβολική της σημασία είναι ξεχωριστή. Όχι μόνο επειδή αφορά πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη σε έναν τομέα με εξαιρετικό δυναμισμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αλλά και επειδή σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο ανοδικό κύκλο με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας, ρεαλισμού και ωριμότητας από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας».