«Να είμαστε αισιόδοξοι και να ελπίζουμε πάντα προς το καλύτερο. Η Ρόδος και τα άλλα νησιά του νομού και γενικά του Αιγαίου στάθηκαν πάντα ψηλά. Πέρασαν από κύματα και φουρτούνες. Αιγαίο όμως παραμένουν».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σωτήρης Παμπάκας με αφορμή τον ερχομό του νέου έτους.
Σε ερώτηση σχετικά με το έτος που πέρασε, ο κ. Παμπάκας δηλώνει πως το 2013 έκλεισε με θετικό πρόσημο.
«Πιστεύω ότι το πρόσημο είναι θετικό για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δύσκολα ήταν τα πράγματα καθώς αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες και ζήσαμε γεγονότα δραματικά. Αν τα βάλουμε όλα στη σειρά πιστεύω πως είναι θετική η όλη πορεία μέχρι αυτή τη στιγμή», δηλώνει ο κ. Παμπάκας.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της πλειοψηφίας αναφέρεται και στις δυσκολίες που έφερε η εφαρμογή του Καλλικράτη. Σχετικά με την υποψηφιότητα του στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλώνει, πως δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τι αποφάσεις του.
Η συνέντευξη του κ. Σωτήρη Παμπάκα, αναλυτικά:
• Πώς κλείνει το έτος 2013 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Πιστεύω ότι το πρόσημο είναι θετικό για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δύσκολα ήταν τα πράγματα καθώς αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες και ζήσαμε γεγονότα δραματικά. Αν τα βάλουμε όλα στη σειρά πιστεύω πως είναι θετική η όλη πορεία μέχρι αυτή τη στιγμή.
• Ποια ήταν τα πιο εύκολα και τα πιο δύσκολα σημεία του έτους;
Εύκολα σημεία δεν υπήρξαν. Δύσκολα υπήρξαν αρκετά διότι αντιμετωπίσαμε καταστάσεις, θεομηνίες, περιβαλλοντικές καταστροφές και άλλα θέματα που πιστεύω πως είναι καίρια για τον τόπο μας. Δεν αναφέρομαι μόνο στη Ρόδο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας.
• Αποδείχθηκε όμως ότι το νησί μας τουλάχιστον είναι ευάλωτο σε ό,τι αφορά τα φυσικά φαινόμενα;
Ευάλωτοι είμαστε γενικά στη Φύση. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και στη φύση. Πάντα ο άνθρωπος αυτό που φοβόταν ήταν η φύση. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός και όχι φόβος.
• Γιατί δεν έγιναν όμως μέχρι τώρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα;
Δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω εγώ. Υπάρχουν αρμόδιοι. Τα αντιπλημμυρικά είχαν γίνει σε κάποια σημεία. Δεν έγινε καθαρισμός των ρεμάτων και των ποταμών. Αυτό που δεν είχε γίνει ήταν να προφυλαχθούν τα ρέματα, να μην μπαζώνονται και να μην οικοδομούνται.
• Η εφαρμογή του Καλλικράτη λειτούργησε θετικά ή αρνητικά για την Περιφέρεια;
Με τον τρόπο που εφαρμόσθηκε λειτούργησε αρνητικά. Θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά αν αποκεντρώνονταν πόροι και αρμοδιότητες προς την Περιφέρεια ώστε να μπορέσει η τοπική κοινωνία να επιλέγει τη μοίρα της και τι κάνει. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν αναθεωρήσεις. Εκτιμώ ότι δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε τις θέσεις περί αθηνοκεντρικού κράτους. Θα πρέπει μια διαπαντός να λυθούν αυτά τα ζητήματα και να αντιμετωπιστούν οι αντιξοότητες πoυ δημιουργεί η στενότητα του κράτους.
• Ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν στον Καλλικράτη ειδικά για την Περιφέρεια;
Πρέπει κατ’ αρχήν να καταλάβουν όλοι ότι ζούμε σε μια Περιφέρεια νησιωτική. Θα πρέπει αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις να ζήσουν σε ένα νησί. Αυτοί που το έχουν κάνει καταλαβαίνουν αυτά που τους λέμε. Κάποιοι άλλοι όμως δεν έχουν κατανοήσει ακόμη τι εστί Νησιωτική Περιφέρεια. Τα προβλήματα θα πρέπει να λυθούν. Να καταλάβουν πως το κάθε νησί αποτελεί ξεχωριστή γεωγραφική ενότητα.
• Έχετε λάβει τις αποφάσεις σας για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Δεν έχω οριστικοποιήσει τις αποφάσεις μου ακόμη.
• Τι είναι αυτό που δεν σας έχει επιτρέψει ακόμη να οριστικοποιήσετε τις αποφάσεις σας;
Όλες αυτές οι αντιξοότητες στην εφαρμογή του Καλλικράτη με αποτρέπουν. Δεν έχει νόημα να ασχολείται κάποιος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αν δεν αποκεντρωθούν πόροι και αρμοδιότητες. Θα πάμε πάλι σε ένα φαύλο κύκλο για να ελπίζουμε για την επόμενη θητεία. Θα πρέπει το κράτος να δώσει πλέον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτά που της αξίζουν.
• Θα σας ενδιέφερε ο Δήμος Ρόδου, ώστε να είστε υποψήφιος;
Σας ανέφερα και πιο πριν πως δεν έχω λάβει ακόμη τις αποφάσεις μου για τη συμμετοχή μου ή μη στις εκλογές.
• Σας ανησύχησε το γεγονός ότι έκλεισε η Τράπεζα της Δωδεκανήσου, που ήταν ένα δημιούργημα του τόπου μας;
Όλους μας έχει ανησυχήσει αυτό που έγινε. Περιμένουμε να δούμε τι θα ακολουθήσει. Από ό,τι κατάλαβα ήταν προσχεδιασμένος ο θάνατος του δικού μας χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Πάνε να δημιουργήσουν δύο τρεις μεγάλες συστημικές τράπεζες, που θα ελέγχουν την κίνηση των κεφαλαίων.
• Πριν λίγες ημέρες ασκήθηκε κριτική για το «Καλάθι του Αιγαίου» που ξεκίνησε να δημιουργείται επί της θητείας σας. Πώς το σχολιάζετε;
Αν παρακολουθεί κάποιος τον τύπο και την επικαιρότητα, πιστεύω ότι ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος, που φέρει την ονομασία «Το καλάθι του Αιγαίου». Έχει εισέλθει στο στάδιο της εφαρμογής. Αν δείτε το πρόγραμμα που έχει μπει σε διαβούλευση για την απασχόληση θα κατανοήσετε πως είναι συνυφασμένο με το «Καλάθι του Αιγαίου». Είναι σε εξέλιξη και το πρόγραμμα Ελλάδα – Κύπρος Γαστρονομία και Τουρισμός που και αυτό είναι συνυφασμένο με το «Καλάθι του Αιγαίου». Πιστεύω ότι θα προχωρήσει. Θα γίνουν αρκετά βήματα. Το πρόγραμμα αυτό δεν έγινε μόνο για κάποια προΐόντα που θα επιδοτηθούν. Είναι μια μελέτη η οποία μπαίνει σε εφαρμογή με γνώμονα να μπορέσει το κάθε νησί να έχει τη δική του ταυτότητα.
• Είμαστε κοντά στο να συνδυάσουμε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα ή απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά;
Χρειάζεται ακόμη δουλειά γιατί είχαμε εγκαταλείψει το κόνσεπτ αυτό. Βλέπαμε μόνο τα έτοιμα και τις εισαγωγές. Δεν είχαμε το ενδιαφέρον να αξιοποιήσουμε τις δικές μας βιοτεχνίες και τη δική μας παραγωγή. Ως παράδειγμα σας αναφέρω την έναρξη του προγράμματος υφαντουργίας που εφαρμόσθηκε στην Κρεμαστή μέσω του ΚΕΚ Γεννηματάς. Τώρα ξεκινά στ’ Απόλλωνα. Αυτές είναι δομές που είναι συνυφασμένες με όλο το φάσμα που λέμε το «Καλάθι του Αιγαίου». Δεν είναι μόνο τα αγροτικά προϊόντα δηλαδή. Αυτά όλα πρέπει μαζί να συνδεθούν.
• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Δωδεκανησίους;
Να είμαστε αισιόδοξοι και να ελπίζουμε πάντα προς το καλύτερο. Η Ρόδος και τα άλλα νησιά του νομού και γενικά του Αιγαίου στάθηκαν πάντα ψηλά. Πέρασαν από κύματα και φουρτούνες. Αιγαίο όμως παραμένουν.