Ειδήσεις

Παράταση της αναστολής πλειστηριασμών έως τέλος Σεπτεμβρίου

Παρατείνεται έως την 30ή Σεπτεμβρίου το προσωρινό καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών, που είχε αποφασιστεί στα τέλη Ιουλίου. Η αναστολή κρίθηκε αναγκαία λόγω των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, γεγονός που καθιστά δυσχερή την ομαλή πληρωμή υποχρεώσεων από μεγάλη μερίδα νοικοκυριών για οφειλές τους είτε προς το Δημόσιο είτε προς ιδιώτες. Η απόφαση υπογράφεται από τους υπηρεσιακούς υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Γ. Χουλιαράκη και Δ. Παπαγγελόπουλο, και τέθηκε σε ισχύ από χθες, 1η Σεπτεμβρίου.

Πέραν της αναστολής των πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο και προς ιδιώτες, σε ισχύ βρίσκεται και το άτυπο μορατόριουμ που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία και με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το «πάγωμα», ουσιαστικά, των πλειστηριασμών, που ισχύει για όλη την περίοδο της κρίσης, αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τον αριθμό των πλειστηριασμών που γίνονται κάθε χρόνο και οι οποίοι, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα, έχουν υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκαν 7.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ όλο το 2014 είχαν πραγματοποιηθεί 16.000. Ο αριθμός τους παρουσιάζει γεωμετρική μείωση κάθε χρόνο, και είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το 2009, οπότε είχαν γίνει 52.000 πλειστηριασμοί, ο αριθμός τους βαίνει μειούμενος. Ετσι, το 2010 έγιναν 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 έγιναν 44.000, το 2012 έγιναν 25.900 και το 2013 έγιναν 19.200. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά περιλαμβάνουν και τους επαναληπτικούς πλειστηριασμούς, με συνέπεια τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται τελικώς κάθε χρόνο να είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερα.

Ειδικά το 2015, ο αριθμός των ακινήτων που πλειστηριάζεται είναι ακόμη πιο μικρός, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε νομοθετική ρύθμιση που απαγόρευε τους πλειστηριασμούς για τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά μέσο όρο, πέρυσι γίνονταν περίπου 1.300 πλειστηριασμοί τον μήνα, και ο αριθμός αυτός φέτος έχει πέσει κάτω από τους 1.000 τον μήνα. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες τήρησαν το άτυπο μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, και έτσι οι λίγοι πλειστηριασμοί που έγιναν ήταν είτε από το Δημόσιο είτε από ιδιώτες, οι οποίοι πλέον «παγώνουν» μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Διαφορετική είναι η εικόνα που προκύπτει σε σχέση με την αξία των ακινήτων που εκποιούνται κάθε χρόνο και η οποία το 2015 έφτασε το 1,6 δισ. ευρώ. Το 2014 ανήλθε στα 3,6 δισ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του 2013, έτος κατά το οποίο η αξία των πλειστηριασμών ήταν σχεδόν διπλάσια, φθάνοντας τα 6 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους ήταν κατά 16,6% αυξημένος. Αυτό σημαίνει ότι τα ακίνητα που πλειστηριάστηκαν ήταν μεγαλύτερης αξίας, και δικαιολογείται και από το γεγονός ότι το περιοριστικό πλαίσιο που ίσχυε αφορούσε ακίνητα μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου αντικειμενικής αξίας και όχι πολύ ακριβές ή πολυτελείς κατοικίες. Σε αρκετές περιπτώσεις επρόκειτο για βιομηχανικά ακίνητα, εργοστάσια ή κτίσματα τα οποία βγήκαν σε πλειστηριασμό όχι μόνο από τράπεζες αλλά και από το Δημόσιο ή ιδιώτες.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου