Ειδήσεις

«Η συνάντηση της Κω σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά μας»

Ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης για την χώρα μας και κυρίως για τα νησιά που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος τους τελευταίους μήνες, χαρακτηρίζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος την συνάντηση της Κω, την περασμένη Παρασκευή, οπότε βρέθηκαν στο νησί για να δουν από κοντά το πρόβλημα ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans και ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενοι από υψηλόβαθμους εκπροσώπους των ευρωπαΙκών οργανισμών που εργάζονται για την αντιμετώπισή του, όπως η Frontex, η Europol, η Eurojust και η EASO .

«Η συνάντηση στην Κω είναι εξαιρετικά σημαντική διότι σηματοδότησε ένα νέο ξεκίνημα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και αυτό διότι “ξεκλειδώνει” την ευρωπαίκή χρηματοδότηση άνω τον 400 εκατ. Ευρώ, για την διαχείριση του προβλήματος τα επόμενα πέντε χρόνια. Μετά την συνάντηση της Κω, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι επιτέλους θα αρχίσουμε να δουλεύουμε οργανωμένα και μεθοδικά και έχοντας όλη την Ευρώπη στο πλευρό μας, για να στηριχθεί όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η ευρωπαϊκή σταθερότητα συνολικά», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, στην διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν είχε καταθέσει αίτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την χρηματοδότησή της. Το αίτημα κατατέθηκε προ ημερών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, για την οποία ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε ότι μέσα σε λίγες ημέρες έλαβε όλες εκείνες τις αποφάσεις για το πρόβλημα που δεν είχαν ληφθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Εντός της εβδομάδας εξάλλου θα υπάρξει συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη όπου θα τεθεί προς συζήτηση και το μεταναστευτικό.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην ανάγκη της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, λέγοντας ότι «το πρόβλημα ήλθε για να μείνει» και ότι «σίγουρα δεν είναι ένα ζήτημα η συζήτηση του οποίου μπορεί να περιορίζεται ως πρόβλημα μιας ή δύο χωρών. Η συζήτηση πρέπει να γίνει σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμμετέχουν σε αυτό το σύνολο των χωρών».
Με αυτό ως δεδομένο, επόμενο χρονικό ορόσημο για το μεταναστευτικό θα είναι η 14η Σεπτεμβρίου οπότε το θέμα ανοίγει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Μέχρι τότε, ενδέχεται να έχει γίνει και η εκταμίευση των πρώτων κοινοτικών κονδυλίων , ύψους 33 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Αβραμόπουλο.
«Συμμετέχουμε με πρόταση και ετοιμότητα διαχείρισης ως Περιφέρεια, σε συνεννόηση και με τους άλλους ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα υποτιμούσαμε πάρα πολύ το πρόβλημα, αν λέγαμε ότι η αντιμετώπισή του είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση είναι προφανώς αναγκαία, όμως χρειάζεται ένα νέο σχέδιο και πάνω από όλα μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να σηκώσει όλο αυτό το διάστημα μόνη της, στις μικρές, αδύναμες πλάτες της, το βάρος του μεταναστευτικού».

Σημειώνεται ότι η Περιφερειακή Αρχή συμμετείχε πάντα στην διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που δέχονται τα νησιά λειτουργώντας έξω από κάθε έννοια αρμοδιοτήτων, αγνοώντας το οικονομικό ή πολιτικό κόστος. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε καταθέσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο στην κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
«Η στάση μας έχει αναγνωριστεί και από τους κατοίκους των νησιών και από τους τοπικούς φορείς και οργανισμούς και για τον λόγο αυτό είμαστε ως Περιφέρεια μεταξύ των συνομιλητών σε ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , όπου έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο απευθείας επικοινωνίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στην λήψη των μέτρων που έχουν ανάγκη τα νησιά μας», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να προστατευτεί η ζωή των νησιών που αυτό το καλοκαίρι υπέστησαν το «τσουνάμι» της μεταναστευτικής κρίσης.
«Οι νησιώτες μας σήμερα φυλάνε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τους κατοίκους των νησιών μας, οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά, έναν απίστευτο ανθρωπισμό, μεγάλες αντοχές και μια μοναδική στάση απέναντι στο πρόβλημα, ενώ υποφέρουν και οι ίδιοι μετά από μια εξαετή οικονομική ύφεση. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τα νησιά μας , χωρίς λαϊκισμούς, με μεγάλη υπευθυνότητα και με σχέδιο που θα φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και γι ατην χώρα μας και για την Ευρώπη» προσθέτοντας πως «Είναι σαφές ότι κάθε άνθρωπος στον πλανήτη έχει το δικαίωμα και να ονειρεύεται και να προσπαθεί για μια καλύτερη ζωή. Ο δικός μας σεβασμός απέναντι στο διεθνές δίκαιο είναι δεδομένος, όπως και η πίστη μας στις ανθρωπιστικές αξίες. Το έχουμε αποδείξει αυτό ως χώρα επανειλημμένως και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζονται , υπάρχουν σύνορα, τα οποία πρέπει να φυλάσσονται και να είναι σεβαστά από όλους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου