Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές από το έδαφός της προς την Ελλάδα και την Ε.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Eγκυρες πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, επιβεβαιώνουν, αυτό που εδώ και καιρό είναι γνωστό. Οι αρμόδιες τουρκικές αρχές τουλάχιστον ανέχονται, εάν δεν συνδράμουν κιόλας, στη μαζική μετακίνηση μεταναστών από το έδαφος της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η στάση αυτή της Τουρκίας σχετίζεται τόσο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει, όσο και με τις συνέπειες από την εμπλοκή της –πολιτικά και στρατιωτικά πλέον- στη συριακή κρίση.
Ως Νέα Δημοκρατία,επανειλημμένα επισημάναμε ότι η Τουρκία, που έχει κομβικό ρόλο και ευθύνη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, εμφανίζεται απρόθυμη, και πάντως αναποτελεσματική, να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ.
Οι υποχρεώσεις αυτές απορρέουν από το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας- Τουρκίας, το Μνημόνιο Συνεννόησης Frontex- Τουρκίας, και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας. Επιπλέον, η Τουρκία έχει καταργήσει ή διευκολύνει τις θεωρήσεις εισόδου (visa)για μια σειρά από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, πολλές από τις οποίες είναι χώρες προέλευσης των βασικών μεταναστευτικών ροών.
Με αυτά τα δεδομένα, είχαμε ζητήσει από την παραιτηθείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία για να μεταβάλει την αντιπαραγωγική της στάση.
Είχαμε προτείνει, και στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, να γίνουν σχετικά διαβήματα προς την Αγκυρα, και να ενημερώνεται συνεχώς η Ε.Ε., ώστε, με τη σειρά της, να πιέζει για συμμόρφωση της Τουρκίας με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Τίποτα, όμως, δεν έγινε. Ακόμα και οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου Ελλάδας-Τουρκίας πέρασαν αναξιοποίητες.
Όπως, και για την εσωτερική διάσταση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, έτσι και για τη διεθνή πτυχή του, η παραιτηθείσα κυβέρνηση έμεινε αμήχανη και αδρανής».
ΑΠΕ-ΜΠΕ