Ειδήσεις

«Παιδί της Ρόδου» ενεπλάκη σε απάτες με παγκόσμια διάσταση!

Ενας 34χρονος ημεδαπός, με καταγωγή από την Τρίπολη, γνωστός στο νησί της Ρόδου από την απασχόλησή του σε δημοφιλές μπάρ της Μεσαιωνικής Πόλης, ενεπλάκη σε ένα απίστευτο οικονομικό σκάνδαλο με τη λειτουργία πυραμίδας, που αντλούσε χρήματα από ανυποψίαστους χρήστες του internet με τη μορφή ψηφιακού συναλλάγματος ανάλογου των bitcoins.
Πρόκειται για τον Νικόλα Γιάννο, ο οποίος απέκτησε δεσμούς με ντόπιους από την εργασία του στο «Βar Ηavana», από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του στη Μεσαιωνική Πόλη, όταν δηλαδή ήταν το hotspot του νησιού. Συνέχισε να εργάζεται τα επόμενα χρόνια σε εστιατόρια του νησιού στην οδό Μανδηλαρά, στην οδό Γρίβα, ενώ η εμπλοκή του στο σκάνδαλο εξέπληξε τους φίλους του στο νησί, που μιλούν για ένα συνετό παιδί, που δεν έκανε καταχρήσεις καθώς πρόσεχε την υγεία, και την διατροφή του κι έδινε έμφαση στις σπουδές του.
Ο 34χρονος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Faleolo στο ανεξάρτητο κράτος της Samoa στον Ειρηνικό μαζί με ακόμη δύο άτομα και συγκεκριμένα μια 58χρονη κάτοικο Λονδίνου και έναν 74χρονο ιερέα.
Κατά την παραμονή του στη Samoa και με απώτερο σκοπό να διαφημίσει τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις, που παρείχε μέσω της εταιρείας «ufun club utokens» είχε επαφές και τις προέβαλλε δεόντως με κυβερνητικούς αξιωματούχους, γεγονός για το οποίο προκλήθηκε στην κυριολεξία σάλος στα ΜΜΕ της χώρας.
Ο Ν. Γιάννος και η φίλη του από τη Samoa, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ξεκίνησαν επαφές στην χώρα στις αρχές Μαΐου και μέσα σε λίγες εβδομάδες είχαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή του.
Αφού εξασφάλισε επιστολή από Υπουργό, που προέτρεπε επενδυτές να συμμετέχουν στην εταιρεία ufun, o Γιάννος, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, άρχισε να «πουλά» υπηρεσίες τους σε ντόπιους.
Από τα τέλη του Μαΐου ξεκίνησε να μεταφέρει τεράστια ποσά στην Μεγάλη Βρετανία, κι όταν επιχείρησε να στείλει με έμβασμα 100.000 δολάρια η Κεντρική Τράπεζα της Samoa, υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και «πάγωσε» την μεταφορά.
Την 26η Μαΐου συνελήφθη στο αεροδρόμιο, ενώ επιχειρούσε να φύγει και έκτοτε έχει εμπλακεί σε έναν δικαστικό αγώνα, με τις αρχές της χώρας, που έχουν επεκτείνει την έρευνα γύρω από τη λειτουργία της συγκεκριμένης εταιρείας παγκοσμίως. Ανάλογη έρευνα έχει ξεκινήσει ήδη και στην Αυστραλία.
Η Κεντρική Τράπεζα της Samoa εξέδωσε ανακοίνωση τον Ιούνιο για να ενημερώσει ότι η εταιρεία λειτουργεί με την μορφή πυραμίδας κι ότι για τις δραστηριότητές της βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος της χώρας.
Σημειώνεται ότι η προβολή των υπηρεσιών της εταιρείας ufun club από τον Γιάννο, γινόταν κυρίως μέσω του Facebook, ενώ στην Samoa διενεργείται έρευνα και για τη διάπραξη αδικημάτων με τη χρήση του διαδικτύου από την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Το utoken είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο επιτρέπει πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες, όπου γίνεται δεκτό.
Εμποροι και αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα, που λειτουργεί σαν συνάλλαγμα για μεταξύ τους συναλλαγές όταν ενταχθούν στο σύστημα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υπάρχει ένα κεφάλαιο της τάξεως των 100 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ στην UDBP Bank από utokens, ενώ στην ψηφιακή αγορά υπάρχουν συναλλαγές της τάξεως των 600 εκατομμυρίων.
Ανάλογα με το ύψος της αγοράς utokens η εταιρεία χορηγεί ως bonus, ουσιαστικά ως τόκο, ψηφιακά νομίσματα στους επενδυτές.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο αριθμός των θυμάτων στην Ταϊλάνδη, στη Μαλαισία και στην Ινδονησία ξεπερνούν τις 14.000, ενώ 7,6 εκατ. δολάρια έχουν μέχρι στιγμής δεσμευτεί από τις αρχές ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η έρευνα σε βάρος του Γιάννου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Tην 3η Σεπτεμβρίου 2015 ξεκίνησε η δίκη στην Samoa με την εξέταση μαρτύρων και συνεχίζεται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου