Νέα μηνύματα προς την Ελλάδα στέλνουν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και η Κομισιόν, λίγες μόλις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.
Η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας «δεν μπορεί να αλλάξει» από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Γέγκερ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε πως η Γερμανία ευελπιστεί σε γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Μοσκοβισί: Δεν θα αλλάξει το πλαίσιο του προγράμματος
«Δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι εφαρμογή», σχολίασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο ίδιος ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας, ωστόσο, τη βεβαιότητα πως «το πλαίσιο του προγράμματος» δε θα αμφισβητηθεί, όποια και να είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Ο Γάλλος επίτροπος μίλησε την Τρίτη σε συνέδριο που διοργάνωσε το think tank CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής) με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τη συμμετοχή και του Διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Τζέφρι Φρανκς.
Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν μια φωνή
Στην ερώτηση εάν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν σημείο διαφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε πως οι τρεις θεσμοί είχαν «πάντα τις ίδιες θέσεις» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. «Αν και όχι αυθόρμητα», είπε χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ κατέληγαν να μιλούν με «μία φωνή» τόσο απέναντι στις ελληνικές Αρχές όσο και στο πλαίσιο του Eurogroup.
Ο Τζέφρι Φρανκς, συμφώνησε με το Γάλλο επίτροπο και τόνισε πως βρίσκονται στην «ίδια σελίδα», όσον αφορά την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν από δω και πέρα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Μια από τις ατυχίες σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο είναι πως η διαδικασία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά σταμάτησε, ή έγιναν και βήματα προς τα πίσω», σχολίασε ο Τζ. Φρανκς, προσθέτοντας ότι κυρίως, «είναι ατυχές το γεγονός ότι αυτή η διακοπή έγινε όταν η Ελλάδα είχε κάνει τη στροφή προς την ανάπτυξη».