Ειδήσεις

ΓΣΕΕ: Η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου θα έχει πολύ επώδυνες συνέπειες για μισθωτούς και συνταξιούχους

«Οι πολιτικές λιτότητας διώχνουν τις επενδύσεις και αυξάνουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες στο ξενοδοχείο Rodos Palace το διήμερο συνέδριο που διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
Θέμα του συνεδρίου ήταν «Οι εξελίξεις στον Κλάδο του Τουρισμού / Επισιτισμού: Διαπιστώσεις – Προβλήματα και Προοπτικές για την Οικονομία και το Εργατικό Δυναμικό».
Στο συνέδριο έλαβαν μέρος: αντιπροσωπεία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό κ. Γιάννη Παναγόπουλο και τον γεν. γραμματέα κ. Νίκο Κιουτσούκη, αντιπροσωπεία της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό/Επισιτισμό, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Προύτζο, καθώς και αντιπροσωπείες των Διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λασιθίου, Σύρου και Χίου και Ρόδου, με επικεφαλής τους προέδρους τους.
Χαιρετισμό απηύθυναν στο συνέδριο η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας και ο πρόεδρος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κ. Δημήτρης Μοσχογιάννης.
Η συνάντηση των συνδικαλιστικών στελεχών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Χατζησάββας αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας, του συντονισμού και της κοινής δράσης των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, Ρόδου, Κυκλάδων και Χίου.
Ομιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε πως η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου θα έχει πολύ επώδυνες συνέπειες για μισθωτούς και συνταξιούχους.
«Με το τρίτο μνημόνιο θα “αντιμετωπιστούν” όλα τα ζητήματα που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα. Θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση μισθωτούς συνταξιούχους και γενικά όλο τον πληθυσμό. Τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου θα αποδομήσουν πλήρως την κοινωνική ασφάλιση για την οποία δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό σχέδιο. Θα έρθουν στην επιφάνεια ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν κλείσει οριστικά. Αναδεικνύουν το συνδικαλιστικό νόμο και παραγκωνίζουν τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Μίλησε για την αύξηση του ποσοστού της ανεργίας.
«Δεν έχει αναπτυχθεί πολιτική για την πάταξη της ανεργίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια και να δουλέψουμε για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, που είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΕΞΡ κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τους εργαζόμενους και στις παρεμβάσεις που έγιναν από την ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Κιουτσούκης.
Σημαντικά στοιχεία για την οικονομία, την απασχόληση αλλά και το ρόλο του τουρισμού στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε στο συνέδριο ο Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Αργείτης.
«Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι και τα δύο πρώτα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής έχουν αποτύχει σε όλους τους βασικούς στόχους τους. Συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί ύφεση και να αυξηθεί η ανεργία. Παράλληλα αυξήθηκε το χρέος γεγονός που δείχνει πως δεν πέτυχαν το στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αποδείξαμε επίσης ότι οι πολιτικές λιτότητας διώχνουν τις επενδύσεις και αυξάνουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δημιουργείται φαύλος κύκλος που μεταφέρει την κρίση από τον τομέα της οικονομίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Αργείτης.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ παρουσίασε στοιχεία και για την μεγάλη αύξηση των ποσοστών της ανεργίας.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν αύξηση των ποσοστών της ανεργίας. Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων ξεπερνά το 70 %. Επίσης παρατηρείται μείωση κατά 22 με 23 % στον κατώτατο μισθό σε αυτούς που είναι άνω των 25 ετών. Μεγαλύτερη είναι η μείωση για τους εργαζόμενους νεότερης ηλικίας. Δραματικά αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας», δήλωσε ο κ. Αργείτης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας στο Νότιο Αιγαίο, ο κ. Αργείτης δήλωσε πως δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο κ. Αργείτης παρουσίασε στοιχεία σχετικά και με τη συνεισφορά του τουρισμού στον οικονομία.
«Ο κλάδος του τουρισμού μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η περαιτέρω ενίσχυση του μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει. Η συνολική συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία ξεπερνά το 18%. Στον τομέα του τουρισμού τα στοιχεία μας δείχνουν πως απασχολείται σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων», τόνισε ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν στοιχεία και για τη μείωση του κατώτατου μισθού στον τομέα του τουρισμού.
«Παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί το κόστος εργασίας έχει επιδεινωθεί η ανταγωνιστική θέση του κλάδου σε διεθνές επίπεδο. Λόγος έγινε και για αδυναμίες καθώς οι περισσότερες υπηρεσίες προσφέρονται από ξενοδοχεία που δεν είναι πέντε αστέρων. Συζητήσαμε και για την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού», τόνισε ο κ. Αργείτης.
Τις θέσεις του για την απασχόληση παρουσίασε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ κ. Θάνος Βασιλόπουλος. Για τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του Τουρισμού ομίλησε η κ. Έλλη Βαρχαλαμά από τη Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ .
«Οι δράσεις του ΙΝΕ για το ανθρώπινο δυναμικό. Η πιστοποίηση προσόντων & η εκπαίδευση / επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού στα τουριστικά επαγγέλματα», ήταν ο τίτλος της ομιλίας του διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κ. Χρήστου Γούλα.
Δεν έλειψαν όμως και οι γκρίνιες μεταξύ των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ για τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν και τις παρεμβάσεις που έγιναν για τους εργαζόμενους.
«Ήταν πολύ σημαντικό για τη Ρόδο και το ΕΚΡ η συνάντηση συνδικαλιστών από όλη τη χώρα. Συζητήσεις έγιναν για τα προβλήματα των εργαζόμενων. Τα συμπεράσματα θα είναι πολύ χρήσιμα για όλους και για μας που θα τεκμηριώνουμε τις απόψεις μας και θα διεκδικούμε λύσεις», δήλωσε ο κ. Σάββας Χατζησάββας.
Παρουσιάστηκαν αρκετά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας την απασχόληση αλλά και την επιμόρφωση των εργαζόμενων. Ήρθε η ώρα να δίνονται πιστοποιήσεις κάτι σαν ISO στους απασχολούμενους στον τουρισμό», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Μοσχογιάννης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου