Θορυβημένοι και δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι εμπορικοί φορείς των έξι νησιών που πρόκειται να πάρουν από την πρώτη Οκτώβρη το βάπτισμα του πυρός στο «καταστροφικό»’ όπως το χαρακτηρίζουν μέτρο της κατάργησης του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά.
Τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, ένα των Δωδεκανήσων και ένα των Σποράδων, τα οποία θεωρούνται και από τα πιο πλούσια σε κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν αυτά που επιλέχθηκαν ως η πρώτη ομάδα που θα εφαρμόσει το μέτρο και θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» για τα δύο επόμενα «κύματα» φορολόγησης που αναμένονται στις αρχές του Ιουνίου του 2016 και τέλος την 1η Ιανουαρίου 2017.
Όπως ανακοινώθηκε τελικά χθες το απόγευμα από το υπουργείο Οικονομικών, καταργείται το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (5%, 9% και 16%) σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο και πλέον οι νέοι συντελεστές διαμορφώνονται σε 6%, 13% και 23% που ισχύουν και στην υπόλοιπη χώρα.
Άμεσα θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και έτσι από την 1η Οκτωβρίου στα έξι ανωτέρω νησιά της χώρας οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν:
Στο 23%, στον οποίο θα υπάγονται η εστίαση – catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 6,9%.
Στο 13% για ξενοδοχεία (το μέτρο επίσης θα εφαρμοσθεί από την 1η Οκτωβρίου του 2015), ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 3,6%.
Στο 6% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.
Οι εμπορικοί φορείς των νησιών εκδηλώνουν έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός, με τις απόψεις τους να συγκλίνουν καταρχήν στο ό,τι πλέον θα χαθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και οι τουρίστες θα κατευθυνθουν σε φθηνότερους και ισότιμους σε ομορφιά και τουριστικές υπηρεσίες προορισμούς όπως η Τουρκία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου Μιχάλη Αποστόλου «η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά μας θα κάνει πάρα πολύ μεγάλη ζημιά στον τουρισμό μας και αυτό θα φανεί, ήδη, από την ερχόμενη σεζόν. Όσο και αν αρκετοί από τους επιχειρηματίες θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε την αύξηση, το τουριστικό προϊόν που θα διατίθεται πλέον θα είναι τουλάχιστον 10% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Ο πελάτης αυτομάτως θα επιλέξει άλλους προορισμούς, οι οποίοι θα είναι δελεαστικοί τόσο από πλευράς τιμών, τόσο από πλευράς τουριστικών υπηρεσιών».
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αποστόλου, στην Τουρκία έχουν ήδη καθιερωθεί κάποιες τουριστικές ζώνες, οι οποίες έχουν μηδενικό ΦΠΑ, με αποτέλεσμα, ήδη, από φέτος, να υπάρχει μεγάλη εισροή τουριστών. «Φανταστείτε τι θα γίνει του χρόνου» σημειώνει, τονίζοντας ότι «έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη χρονιά».
Τον εκμηδενισμό της ανταγωνιστικότητας με την γείτονα επισημαίνει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης στο newpost:
Στην Τουρκία, το ΦΠΑ τους είναι ελάχιστο. Εμείς πλέον θα έχουμε συνολικά στο τουριστικό μας προϊόν σχεδόν 18% ΦΠΑ. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει την άνοιξη όταν ξεκινούν να πλασάρονται τα τουριστικά πακέτα. Μιλάμε πλέον για μεγάλη καταστροφή που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στην καθημερινότητα των κατοίκων. Ειδικά στην διάρκεια του χειμώνα αυτό το φορτίο θα πρέπει να το σηκώσουν οι μισθωτοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Από την πλευρά τους, οι εμπορικοί φορείς μιλούν για ισοδύναμα που θα πρέπει να βρεθούν, έτσι ώστε να «αντισταθμιστεί» η απώλεια από το ΦΠΑ. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπόνης:
Θα ζητήσουμε οργανωμένα κάποια ισσδύναμα ή ελαφρύνσεις σε άλλους τομείς για να μπορούμε να εξισορροπήσουμε όσα θα χάσουμε.
”Καταστροφικό” χαρακτηρίζει το μέτρο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου Απόστολος Αλιπράντης: «Θεωρώ ότι θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες, τόσο στον τουρισμό όσο και στην καθημερινή ζωή του νησιού. Και κατά την άποψή μου δεν θα πετύχει και τον σκοπό του γιατί όσο το κράτος ζητά περισσότερα από τους πολίτες, τόσο εκείνοι δεν θα έχουν να πληρώσουν».
newpost.gr