Τις κυριότερες τροποποιήσεις των επίσημων κανονισμών πετοσφαίρισης που θα ισχύσουν από τη φετινή αγωνιστική περίοδο, τόσο στα εθνικά, όσο και στα τοπικά πρωταθλήματα, έδωσε στη δημοσιότητα η Τ.Ε. Ε.Ο.ΠΕ. Δωδεκανήσου. Αναλυτικά:
Οδηγία από FIVB (Μάϊος 2015):
Ελαστικά συμπίεσης επιτρέπονται, αλλά πρέπει να είναι του ίδιου χρώματος με τη στολή. Τα ελαστικά συμπίεσης στον πήχη του χεριού, δεν επιτρέπονται να είναι «φουσκωμένα», αφού αυτό δίνει πλεονέκτημα στην απόδοση των παικτών. Ουδέτερα χρώματα, όπως μαύρο ή λευκό, επιτρέπονται. Τα ελαστικά συμπίεσης που χρησιμοποιούνται από όλους τους παίκτες μιας ομάδας πρέπει να είναι ομοιόμορφα στο χρώμα και το σχέδιο.
Στην πράξη:
-Ελαστικά συμπίεσης γενικά επιτρέπονται. Κατά προτίμηση να είναι ίδιο χρώμα με το αντίστοιχο μέρος της στολής, αλλιώς είτε μαύρο είτε λευκό (θεωρούνται ουδέτερα).
-Ειδικά για τα ελαστικά συμπίεσης στον πήχη του χεριού δεν επιτρέπεται να είναι «φουσκωμένα» γιατί δίνουν πλεονέκτημα.
-Αν φορούν ελαστικά συμπίεσης 2 ή περισσότεροι παίκτες μιας ομάδας, αυτά πρέπει να είναι ομοιόμορφα μεταξύ τους στο χρώμα (το μαύρο και το λευκό θεωρούνται ουδέτερα και επιτρέπονται).
-Ισοθερμικά επιτρέπονται με τις χρωματικές προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω (δηλαδή όσοι τα φορούν να είναι του ίδιου χρώματος).
Επίσης στα Εθνικά πρωταθλήματα οι κάλτσες των παικτών πρέπει να είναι ομοιόμορφες σε χρώμα και μήκος.
Επαφή με το φιλέ:
Η επαφή ενός παίκτη με το φιλέ ανάμεσα στις αντένες, κατά τη διάρκεια της ενέργειας για παίξιμο της μπάλας, είναι σφάλμα. Η ενέργεια για παίξιμο της μπάλας περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων), το άλμα, το χτύπημα (ή την προσπάθεια) και την προσγείωση.
Οι παίκτες επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τον στυλοβάτη, τα σχοινιά ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έξω από τις αντένες, συμπεριλαμβανομένου του φιλέ, με την προϋπόθεση ότι αυτή η ενέργεια δεν αποτελεί παρέμβαση στο παιχνίδι. Όταν η μπάλα πηγαίνει στο φιλέ και αυτό προκαλεί επαφή του φιλέ με κάποιον αντίπαλο, τότε δεν διαπράττεται σφάλμα.
Σφάλμα είναι όταν ένας παίκτης:
-Ακουμπά το φιλέ ανάμεσα στις αντένες ή την ίδια την αντένα κατά την ενέργεια του να παίξει τη μπάλα
-Χρησιμοποιεί το φιλέ ανάμεσα στις αντένες σαν βοήθημα για να στηριχθεί ή να σταθεροποιηθεί
-Δημιουργεί κάποιο αθέμιτο πλεονέκτημα σε βάρος του αντιπάλου ακουμπώντας το φιλέ
-Κάνει ενέργειες που παρεμποδίζουν την επιτρεπόμενη προσπάθεια των αντιπάλων να παίξουν τη μπάλα
-Πιάνει/κρατιέται από το φιλέ.
Παίκτες που βρίσκονται κοντά στη μπάλα όσο αυτή παίζεται ή που προσπαθούν να παίξουν τη μπάλα, θεωρείται ότι βρίσκονται στην ενέργεια για παίξιμο της μπάλας, ακόμα και αν δεν έρθουν σε επαφή με τη μπάλα, αλλά έλθουν σε επαφή με το φιλέ, είναι σφάλμα. Ωστόσο η επαφή με το φιλέ έξω από τις αντένες δεν θεωρείται σφάλμα (εκτός αν θεωρηθεί υποβοηθούμενο χτύπημα).
Σύνθεση ομάδας:
Οδηγία ΚΕΔ/ΕΟΠΕ: Για να έχει δικαίωμα να δηλώσει μια ομάδα 2 λίμπερο πρέπει να έχει 12 παίκτες/παίκτριες παρόντες/παρούσες κατά την έναρξη της επίσημης προθέρμανσης στο φιλέ, δηλαδή αμέσως μετά την κλήρωση. Σε άλλη περίπτωση (δηλ. 11, 10 κ.ο.κ. παίκτες/παίκτριες), θα μπορεί να δηλώσει έναν/μία λίμπερο. Συνοπτικά για 12άδα:
12 παίκτες + 0 λίμπερο ή 11 παίκτες + 1 λίμπερο ή 10 παίκτες + 2 λίμπερο.
Επιτρέπεται μια ομάδα να δηλώσει στη σύνθεση της 14 παίκτες/παίκτριες. Αν η ομάδα παρουσιαστεί με 13 ή 14 παίκτες/παίκτριες η δήλωση 2 λίμπερο στη σύνθεση είναι υποχρεωτική. Συνοπτικά για 14άδα ή 13άδα:
14άδα: 12 παίκτες + 2 λίμπερο υποχρεωτικά
13άδα: 11 παίκτες + 2 λίμπερο υποχρεωτικά
Αν μια ομάδα έχει δύο λίμπερο, τότε πρέπει να έχουν την ίδια εμφάνιση μεταξύ τους σε χρώμα και σχέδιο.