Την κατάσχεση όλων των καταθέσεων δύο κατοίκων της Ρόδου σε τράπεζα μέχρι του ποσού των 2.025.773.92 ευρώ και 1.102.152.42 ευρώ αντίστοιχα, για την εξασφάλιση απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, διέταξε με δύο αποφάσεις, που εξέδωσε χθες, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου.
Η τράπεζα είχε υποβάλει δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες τα χρήματα στους λογαριασμούς των δύο οφειλετών ήταν ελάχιστα και το δικαστήριο έκρινε ότι η τράπεζα οφείλει να αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο κάθε ποσό που τυχόν θα κατατεθεί στο μέλλον στους λογαριασμούς τους, ανεξαρτήτως μάλιστα του γεγονότος ότι και η ίδια έχει απαιτήσεις έναντι των συγκεκριμένων πελατών της.
Στην πρώτη περίπτωση σε βάρος ενός επιχειρηματία της Ρόδου βεβαιώθηκαν στη ΔΟΥ Ρόδου χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικού ύψους 2.025.773.92 ευρώ.
Για τη εξασφάλιση της απαίτησης αυτής του Δημοσίου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ με το από 24 Ιουνίου 2014 κατασχετήριο έγγραφο επέβαλε αναγκαστική κατάσχεση στα χέρια της τράπεζας, ως τρίτης, επί των καταθέσεων και λογαριασμών που διατηρούσε και μέχρι του ποσού των 2.025.773.92 ευρώ. Ακολούθως, η τράπεζα υπέβαλε ηλεκτρονικά δήλωσή της, σύμφωνα με την οποία στο όνομα του οφειλέτη του Δημοσίου τηρούνται τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί και οι οποίοι, κατά το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης, εμφάνιζαν υπόλοιπο ο μεν πρώτος 0,02 ευρώ, ο δε δεύτερος 0 ευρώ κι ένας όψεως 6.93 ευρώ.
Εν συνεχεία, η τράπεζα δήλωσε ότι υφίσταται απαίτηση του οφειλέτη του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της ίδιας, ύψους 0.02 ευρώ και 6,93 ευρώ που καλύπτει εν μέρει την απαίτηση για την οποία επιβλήθηκε κατάσχεση, τα δε ποσά αυτά δέσμευσε υπέρ του ανακόπτοντος και υποσχέθηκε να του τα αποδώσει.
Στη σχετική της δήλωση, εξάλλου επισύναψε παραστατικά κίνησης των ως άνω τηρούμενων λογαριασμών για χρονικό διάστημα πέντε ημερών προ της ημερομηνίας επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μίας ημέρας μετά από αυτήν.
Ωστόσο, από το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης συνάγεται ότι η τράπεζα μολονότι αποδέχεται ότι μεταξύ της ίδιας και του οφειλέτη του Δημοσίου υφίσταται τραπεζική σύμβαση κατάθεσης, προς εξυπηρέτηση της οποίας τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη του Ελληνικού Δημοσίου τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί, περιορίζεται να προβεί σε θετική δήλωση μόνο για το υπάρχον, κατά το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης, υπόλοιπο στους ως άνω τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν παρέχει διαβεβαίωση ότι θα παρακρατήσει την τυχόν οφειλή που θα προκύψει στο μέλλον υπέρ του τελευταίου.
Με δεδομένο, όμως, ότι η επιβληθείσα κατάσχεση δεν αφορά μόνο στην ενεστώσα αλλά και στη μέλλουσα απαίτηση του Δημοσίου, έναντι της Τράπεζας, η σχετική δήλωση της τελευταίας, έπρεπε να διαλαμβάνει και τη διαβεβαίωση αυτής, ότι επιφυλάσσεται για την τυχόν μελλοντική γένεση της απαίτησής του.
Με την απόφασή του το Δικαστήριο επιβάλλει στην τράπεζα να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο κάθε τυχόν μελλοντικό οφειλόμενο στον καθ’ ου η κατάσχεση ποσό, μόλις τέτοια οφειλή γεννηθεί κι έως τη συμπλήρωση του ποσού των 2.025.773.92 ευρώ.
Στην δεύτερη υπόθεση σε βάρος ενός επιχειρηματία της Ρόδου βεβαιώθηκαν στη ΔΟΥ Ρόδου χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικού ύψους 1.102.152.42 ευρώ.
Για την εξασφάλιση της απαίτησης αυτής του Δημοσίου ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, με κατασχετήριο έγγραφο, επέβαλε αναγκαστική κατάσχεση στα χέρια της τράπεζας, ως τρίτης, επί των καταθέσεων και λογαριασμών που ο οφειλέτης του Δημοσίου διατηρούσε σε αυτή και μέχρι του ποσού των 1.102.152.42 ευρώ. Ακολούθως, η τράπεζα υπέβαλε ηλεκτρονικά δήλωσή της, σύμφωνα με την οποία στο όνομα του οφειλέτη του Δημοσίου τηρείται ο ατομικός λογαριασμός ταμιευτηρίου, ο οποίος, κατά το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης, εμφάνιζε υπόλοιπο 20,04 ευρώ. Εν συνεχεία, η τράπεζα δήλωσε ότι υφίσταται απαίτηση του τελευταίου έναντι της ίδιας, ύψους 20.04 ευρώ, που καλύπτει εν μέρει την απαίτηση για την οποία επιβλήθηκε κατάσχεση, το δε ποσό αυτό δέσμευσε υπέρ του Δημοσίου και υποσχέθηκε να του το αποδώσει.
Στη σχετική της δήλωση, εξάλλου, επισύναψε παραστατικά κίνησης του ως άνω τηρούμενου λογαριασμού για χρονικό διάστημα πέντε ημερών προ της ημερομηνίας επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μίας ημέρας μετά από αυτήν.
Το δικαστήριο με την απόφασή του διέταξε τα ίδια ως άνω με την προηγούμενη που εξέδωσε.