Οσοι δεν το ζήσατε από κοντά, θα έτυχε να δείτε σε πολλές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, την απίστευτη συμμετοχή του κόσμου στον «Περίπατο»-ξενάγηση στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που έγινε με την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
Πραγματικά εντυπωσιακή η δίψα για την γνωριμία με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας.
Μια συμμετοχή που θα πρέπει να προβληματίσει, όλους όσους αδιαφορούν για την αξιοποίησή του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος, με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
‘Ολους αυτούς που έβλεπαν πακτωλούς χρημάτων να περνούν και τα άφησαν να καταρρεύσουν, να γίνουν σκουπιδότοποι Οχι. Η ελληνική πολιτική ηγεσία δε θέλησε ποτέ να αξιοποιήσει αυτή την περιουσία-κληρονομιά της.
Αδιάφορη, έβλεπε τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου να καταρρέουν στη φθορά του χρόνου και της λήθης ή κάποια που πεισματικά αντιστέκονταν, τώρα παίρνουν το δρόμο του πλειστηριασμού, θεωρώντας ότι η περιουσία αυτή είναι η κληρονομιά που τους άφησε η γιαγιά τους.
Η ανεπάρκεια των πολιτικών, να ανταποκριθούν στην περίφημη λέξη: «αξιοποίηση», που τόσο αγάπησαν αυτά τα τελευταία χρόνια, της κρίσης, αποτυπώνεται μέσα στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ.
Ούτε να διαχειρισθούν έξυπνα, ούτε να αξιοποιήσουν είναι ικανοί.
Λογικό να βγάζουν από την κασέλα αυτοί πωλητήρια κι εμείς να τους θεωρούμε ικανούς για το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν, μη έχοντας εμπιστοσύνη στις ερμηνείες της λέξης που δίνουν.
Μια ματιά γύρω μας και θα βρούμε την λέξη «αξιοποίηση» να έχει μείνει αναξιοποίητη και κάποιους να ψάχνουν μέτρα για την τόνωση, την ανάπτυξη και επιμήκυνση του τουρισμού σε καινούργια λήμματα. Γιατί κάτι πρέπει να λένε καινούργιο…Να παράγουν έργο λέξεων και εντυπώσεων. Καινούργιο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω ο «εναλλακτικός» τουρισμός.
Λες κι όσοι θα πήγαιναν να κάνουν tracking για παράδειγμα στον Προφήτη Ηλία, δεν θα τους έβγαζε μάτι το Σανατόριο ή η Villa De Vecchi κουνώντας με θλίψη το κεφάλι τους. Αλλά ευτυχώς αυτά και τα θυμήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ.
« Πέρα από το αυτονόητο, ότι πρέπει δηλαδή να προγραμματιστεί και νέα επίσκεψη στο χώρο λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν, θα πρέπει να γίνει και μία συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων (υπηρεσίες που διαχειρίζονται τα μνημεία, τοπική αυτοδιοίκηση, συλλογικοί φορείς κλπ) προκειμένου να βρεθούν επιπλέον τρόποι ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας και ενσωμάτωση των μνημείων στη λειτουργία της πόλης» επισημαίνει ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
Ελπίζουμε, η πρόσκληση του, να βρει ευήκοα ώτα , για περισσότερη «περιπέτεια» στον Πολιτισμό. Οι περιπέτειες στους δρόμους που τον απαρτίζουν, οδηγούν πάντα στην αυτογνωσία. Μια κατάσταση που την έχουμε απόλυτη ανάγκη, την εποχή του επαναπροσδιορισμού πολλών καταστάσεων. Σε περιόδους κρίσης ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Η παρηγοριά και η ελπίδα είναι έτσι ή αλλιώς, εγγεγραμμένες στο κύτταρο της τέχνης…
https://www.dimokratiki.gr/07-10-2015/gia-perissoteri-peripetia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.