Ειδήσεις

Άρχισαν τα… όργανα για την αναστολή καθηκόντων «επίορκων»

Την ευθύνη που έχουν τα πειθαρχικά συμβούλια σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για όσους αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει αδικήματα που οδηγούν στην ποινή της οριστικής παύσης επισείει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις στη διερεύνηση και στην έκδοση απόφασης για δυνητική αργία επισύρουν συνέπειες, εν είδει πειθαρχικής ευθύνης, για τα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων…

Με εγκύκλιο που εξεδόθη στις 7 Οκτωβρίου 2015 και υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, καλούνται τα πειθαρχικά συμβούλια «όπως προβαίνουν αμελλητί και με ευθύνη (πειθαρχική) για την όποια καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων της διοίκησης για τη θέση υπαλλήλων σε δυνητική αργία». Και αυτό, όπως επισημαίνεται, με στόχο την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του κύρους των δημοσίων υπηρεσιών με σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από το τεκμήριο αθωότητας.

Η εγκύκλιος με τίτλο «Άμεσες ενέργειες των Υπηρεσιών για την εφαρμογή της δυνητικής αργίας» δίνει διευκρινίσεις αναφορικά με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου περί αυτοδίκαιης ή δυνητικής θέσης σε αργία και τις ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου (νόμος 4325/2015) περί αναστολής καθηκόντων.

Στις περιπτώσεις συνδρομής επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος έχει προβλεφθεί η δυνατότητα άμεσης επιβολής του μέτρου της αναστολής άσκησης καθηκόντων σε υπαλλήλους που τελούσαν αυτοδίκαια σε αργία με τις προϊσχύουσες του ν. 4325/2015 διατάξεις.

Οι διευκρινίσεις της εγκυκλίου αλλά και το γεγονός ότι θυμίζει στα πειθαρχικά την ευθύνη που τα βαρύνει για την εφαρμογή του νόμου έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προγραμματικά θέτει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Έτσι, ο υπουργός καλεί υπουργεία, γενικές ή ειδικές γραμματείες, αποκεντρωμένες διοικήσεις και ανεξάρτητες Αρχές να κοινοποιήσουν άμεσα την εγκύκλιο στα οικεία πειθαρχικά συμβούλια.

Η αναστολή άσκησης καθηκόντων είναι εξαιρετικό διοικητικό μέτρο προσωρινού χαρακτήρα, «ήτοι βραχείας διάρκειας και συνοδεύεται από τη διατύπωση ερωτήματος στο οικείο πειθαρχικό συμβούλιο για τη θέση ή μη σε δυνητική αργία».

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην εγκύκλιο τονίζεται ότι ήδη έχει παραταθεί με ρύθμιση η προθεσμία για τη γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου για τη θέση σε δυνητική αργία μέχρι την πρώτη συνεδρίασή του και το αργότερο έως την 15η Σεπτεμβρίου 2015.

Η δυνητική αργία αποτελεί διοικητικό μέτρο απομάκρυνσης, με αιτιολογημένη απόφαση, από τα υπηρεσιακά καθήκοντα του υπαλλήλου σε βάρος του οποίου:
* έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα το οποίο μπορεί να επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία
* ή έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα, το οποίο μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης
* ή υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για έκνομη διαχείριση, «ερειδόμενες σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή του αρμόδιου επιθεωρητή, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος».

Για τη θέση σε δυνητική αργία απαιτείται η διατύπωση γνώμης του οικείου πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο, έπειτα από ακρόαση του υπαλλήλου, αποφαίνεται αν το συμφέρον της υπηρεσίας επιβάλλει την άμεση απομάκρυνση του διωκόμενου από την ενεργό άσκηση των καθηκόντων του.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου