Για τις σκέψεις της κυβέρνησης να μετατρέψει ένα νησί σε «θερινό Νταβός» -κέντρο δηλαδή συνεδριακού τουρισμού- μίλησε ο Δημήτρης Μάρδας κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή.
Το νησί αυτό, δεν είναι άλλο από τις Σπέτσες, σύμφωνα με το SaronicMagazine! Γράφει στο αποκλειστικό του ρεπορτάζ το διαδικτυακό περιοδικό:
«Οι Σπέτσες είναι το -”μυστικό”- μαγευτικό “θερινό Νταβός” που σκιαγράφησε χωρίς να αποκαλύψει κατά τη συζήτηση , στη Βουλή, των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Έτας Βασιλείου για το SaronicMagazine. To ρεπορτάζ υποστηρίζουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές επικαλούμενες πολύωρη συνάντηση και συζητήσεις, που ξεκίνησαν πριν τις εκλογές, με εκπρόσωπους της περίφημης Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και μελέτες με ευνοϊκούς οιωνούς.
“Το νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας” , όπως φέρεται να το έχει ονομάσει η ερευνητική ομάδα, στην οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του σχετικά με την αναγκαιότητα πολιτικής εξωστρέφειας της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν περιλαμβάνει μόνο χρήματα, επενδύσεις και εξαγωγές αλλά και πολιτισμό.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην πρωτοβουλία αυτής της αξιοποίησης των δυνατοτήτων των Σπετσών, που στηρίζει και συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού, ενεργό ρόλο διαδραματίζουν το Ίδρυμα της Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και ιδιαίτερα διακεκριμένοι απόφοιτοι της.
Από το υπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιοι κύκλοι του, δεν θέλησαν να κάνουν οποιαδήποτε διευκρίνιση αναφορικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού στη Βουλή, ούτε επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για την “ταυτότητα” του νησιού.
Το θέμα, όπως χαραχτηριστικά έλεγαν οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, είναι “στα σπάργανα” και χρειάζεται μελέτη και δουλειά. Για ένα “θερινό Νταβός” ωστόσο , όπως υπογράμμιζαν, που αν δημιουργηθεί θα έχει τις ρίζες του στο όραμα του μεγάλου σπετσιώτη εθνικού ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, ρίζες πολιτισμού, φιλοσοφίας, επιστήμης, ιστορίας, περιβάλλοντος. Κι αυτό το όραμα στο οποίο έβαλε “σάρκα και οστά” ο ευεργέτης, στις αρχές του περασμένου αιώνα, πλανάται από τότε πάνω από το νησί και υλοποιείται ήδη, άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε πιο αργά ανάλογα με τη συγκυρία και τα εμπόδια.
Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, μεταξύ άλλων, είπε :”Έχουμε προσδιορίσει ένα νησί κι έχουμε κάνει μια προμελέτη, που έγινε πολύ παλαιότερα βέβαια από τότε που ανέλαβα, το οποίο μια ερευνητική ομάδα το έχει ονομάσει ως νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας. Σκεφτόμαστε αυτό το νησί να το μετατρέψουμε σε θερινό Νταβός και θα καλέσουμε όλα εκείνα τα κράτη τα οποία θέλουν να κτίσουν ένα οίκημα στην περιοχή έτσι ώστε να εξυπηρετούν τον συνεδριακό τουρισμό κι όχι μόνο. Αυτό το νησί βέβαια χρειάζεται χρήματα και υπάρχουν τρόποι με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να αναπτύξουμε μια μορφή πολιτισμού που συμβάλει στην εξωστρέφεια της χώρας.”
Πηγή: SaronicMagazine