Σε κλίμα διαπληκτισμών και έντασης διεξήχθη χθες στην Αθήνα το απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ).
Αιτία των διενέξεων, μεταξύ των παρατάξεων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ ήταν η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ξενοδόχων στις αρχές του έτους.
«Το συνέδριο διεξήχθη σε κλίμα έντασης εξαιτίας των διαπληκτισμών με τα στελέχη του ΠΑΜΕ, που αποδοκιμάστηκαν από την πλειοψηφία των εργαζομένων που δεν συμφωνούν με τις λογικές αυτές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Παναγιώτης Προύτζος και πρόσθεσε πως στην Αθήνα οι εργαζόμενοι δεν δέχονται πλέον τις τακτικές των στελεχών του ΠΑΜΕ.
«Μας είναι αδιάφορο ποιος επιχειρεί να προσδώσει στη συμφωνία πολιτικές ή αναπτυξιακές διαστάσεις, ευρύτερες της καθαρά εργασιακής σημασίας, που έχει για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, (οι οποίοι διασφάλισαν μισθό και επιδόματα για τα επόμενα 2 χρόνια, την εποχή της απόλυτης εργασιακής απορρύθμισης), όμως έχουμε να παρατηρήσουμε στην Κυβέρνηση ότι αντί για θριαμβολογίες καλό θα ήταν να ξαναδούν το πλαίσιο υποχρεωτικής εφαρμογής και επέκτασης προς όλους για να εφαρμοστεί η Σύμβαση και να μην διακυβεύεται διάλυση των εργοδοτικών οργανώσεων από τις αντιδράσεις των μελών τους», τόνισε στην ομιλία του για το θέμα αυτό ο κ. Προύτζος, που χαρακτήρισε υποκριτικές όσο και υστερόβουλες τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών της μειοψηφίας.
«Είναι κατανοητό πως αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων ενιαία, ως παράταξη:
Σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας, όπου πλειοψηφούν, εγκαταλείπουν τους εργαζόμενους έρμαια στις διαθέσεις των εργοδοτών και των ατομικών συμβάσεων, αφού πουθενά δεν επεδίωξαν να υπογράψουν μια συλλογική σύμβαση! Όταν οδηγούν με την ανοχή ή την συνενοχή τους τις αποδοχές των εργαζομένων στα 586 € ποιων την κερδοφορία εξυπηρετούν; Επιπλέον, ψεύδονται ασύστολα για τις υποτιθέμενες συνέπειες της εξαιρετικά περιορισμένου εύρους διευθέτησης του χρόνου εργασίας που συμφωνήθηκε για υπέρβαση του νομίμου ωραρίου κατά δυο ώρες, σε περιπτώσεις αυξημένης πληρότητας (πάνω από 75%). Περιέρχονται στα ξενοδοχεία και μας εγκαλούν ότι η πλειοψηφία κατάργησε τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, το 8ωρο. Για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της υποκρισίας δεν χρειάζεται παρά να ανατρέξει στην Κ.Σ.Σ.Ε. Φαίνεται πως οι υποτιθέμενοι «ταξικοί αγωνιστές» δεν έχουν επίγνωση για τις συνθήκες απασχόλησης στον κλάδο, ειδικά την εποχική περίοδο και τις συμφωνίες για δωδεκάωρη – επταήμερη απασχόληση συνήθως υποαμειβόμενη, η περιορισμένη αλλά ασφαλισμένη και αμειβόμενη διευθέτηση τους πείραξε!», τόνισε ο κ. Προύτζος.
Μετά την έγκριση του απολογισμού των δράσεων της Ομοσπονδίας συζητήθηκαν τα προβλήματα που «καίνε» τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Αποφασίστηκε μάλιστα η προκήρυξη κινητοποιήσεων προκειμένου να μην εφαρμοσθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν και θα έχουν σαν αποτέλεσμα να χάσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που έχουν συμπληρώσει εικοσαετία, το εφάπαξ.
Σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν και για την απόδοση των εισφορών των εργαζομένων στο ΙΚΑ. Θα γίνει όμως και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να μην εφαρμοσθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί.
“Έχουν ευθύνη και ο πρόεδρος του ταμείου τον οποίο και καταγγείλαμε. Φαίνεται πως κάποιοι χρωστούσαν γραμμάτια και δεν χώνεψαν το γεγονός ότι απαλύναμε πέρσι τις συνέπειες από το κούρεμα των χρημάτων μας», δήλωσε ο κ. Π. Προύτζος.
“Ο Υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης διεκδικεί επάξια τον χαρακτηρισμό του αρχινεκροθάφτη της κοινωνικής ασφάλισης, αφού παρά τις πρόσφατες τηλεοπτικές κορόνες ότι δεν θα θιγεί περαιτέρω το εφάπαξ του Ιδιωτικού Τομέα στην πράξη μεθοδεύει τον αφανισμό του.
Όλα τα Ταμεία Πρόνοιας έχουν διακόψει τις απονομές εφ’ άπαξ από την αρχή του χρόνου αναμένοντας το Υπουργείο να διευκρινίσει τι θα γίνει με την περιβόητη και (μη εφαρμόσιμη) Υπουργική Απόφαση (30854/3809/31.12.2012) που από 1/1/2014 αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ με ενδεχόμενες νέες περικοπές και με διακύβευμα νέα εκτίναξη στην καθυστέρηση απονομής αλλά και πιθανή απώλεια ρευστότητας, αφού τα διαθέσιμά τους υποχρεούνται ανά τακτά διαστήματα να κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ωστόσο, μετά το PSI και την ουσιαστική «απαλλοτρίωση» του υπολοίπου κοινού κεφαλαίου που έχει δεσμευτεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, τώρα μεθοδεύεται και η ουσιαστική δέσμευση των εισφορών των ασφαλισμένων από το ΙΚΑ, μέσω της Α.Π.Δ, αφού στα πλαίσια του Ν.4225/2014 συντάσσεται αυτές τις ημέρες Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει την βεβαίωση και είσπραξη των εισφορών στα Ταμεία ΤΑΠΙΤ, ΕΤΕΑ, και ΤΑΥΤΕΚΩ και με την οποία καταργούνται αρμοδιότητες του Δ.Σ του ΤΑΠΙΤ και των υπηρεσιών του, που εδράζονται στον Ν. 3655/08 που συνέστησε το Ταμείο, αναθέτοντας στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) την είσπραξη των εισφορών οι οποίες θα αποδίδονται μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών της Α.Π.Δ. (έτσι οι εισφορές για εφάπαξ μετατρέπονται στην καλύτερη περίπτωση και για άγνωστο χρονικό διάστημα σε πρόσθετη ρευστότητα του χρεοκοπημένου ΙΚΑ).
Επιπλέον, αφαιρείται από τους αρμόδιους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς κάθε αρμοδιότητα επί των ενστάσεων –προσφυγών παραπέμποντας στις Τ.Δ.Ε. του Ι.Κ.Α και τέλος οδηγεί μαθηματικά στην υποκατάσταση και το κλείσιμο των περιφερειακών υπηρεσιών του ΤΑΠΙΤ αλλά και την απόλυση μεγάλου μέρους του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας με αντικείμενο τα έσοδα του Ταμείου. Επειδή όλα aυτά οδηγούν νομοτελειακά στο κλείσιμο του ΤΑΠΙΤ και στην απώλεια του εφάπαξ των μελών μας, έχουμε ήδη αντιδράσει στο Δ.Σ του ΤΑΠΙΤ, στο δικαίωμα του Υπουργού Εργασίας να καταργήσει νομοθετημένες αρμοδιότητες Δ.Σ Ταμείων με Υπουργικές αποφάσεις και θα προασπίσουμε συνδικαλιστικά και με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματα των ασφαλισμένων που εκπροσωπούμε και με απεργιακές κινητοποιήσεις”, επεσήμανε στην ομιλία του για το θέμα αυτό ο κ. Προύτζος.
Στον απολογισμό έγινε αναφορά και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου να μην χαθεί το επίδομα ανεργίας.
“Η ρωγμή που καταφέραμε σε ένα μνημονιακό νόμο και η όποια διόρθωση επέφερε η τροπολογία αντιμετωπίστηκε από την μειοψηφία περίπου ως εθνική μειοδοσία με ύβρεις και οργίλες, φασίζουσες προσωπικές επιθέσεις. Προτιμούσαν ως φαίνεται μια επισφαλής κοινωνική ομάδα, όπως οι εποχικά απασχολούμενοι, να εγκαταλειφθεί, να επιβιώσει απροστάτευτη το χειμώνα. Η Ομοσπονδία δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θεωρεί τη λύση που εξευρέθη προσωρινή και θα αγωνιστεί στην πορεία για οριστική ανατροπή του Ν.3986/11”, τόνισε ο κ. Προύτζος.
Τις εργασίες της Ομοσπονδίας παρακολούθησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θ. Σταμούλης και η βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη, η οποία, μεταξύ των άλλων, δήλωσε: «Χωρίς εσάς και την αφοσίωσή σας, το τουριστικό προϊόν μας, δεν θα ήταν ανταγωνιστικό».