Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Με τις επιλογές της κυβέρνησης φοβούμαι ότι η ανεργία θα αυξηθεί, επιχειρήσεις θα κλείσουν, οι φορολογικοί στόχοι θα αποτύχουν και η ύφεση θα βαθύνει. Αυτά όμως θα είναι προπομπός δυσάρεστων εξελίξεων στις σχέσεις μας με τους δανειστές της χώρας και στο θέμα της κοινωνικής συνοχής».
Στον αντίκτυπο, που θα έχει η εφαρμογή νέων επώδυνων μέτρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο επίτιμος πρόεδρος του ελληνικοαμερικανικού επιμελητηρίου και πρόεδρος του πολιτικού σχηματισμού «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα» κ. Γιάννος Γραμματίδης.
«Η κυβέρνηση αναγκάζεται από την ασφυκτική πίεση του χρόνου να κάνει πρόχειρες ρυθμίσεις, εντελώς αποσπασματικές και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους πολίτες», παρατηρεί ο κ. Γραμματίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό, με αφορμή και την επίσκεψή του στα Δωδεκάνησα, ο κ. Γραμματίδης δηλώνει ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να εμφανίσει άμεσα σχέδιο για την εκτόνωση του προβλήματος και, παράλληλα, να δώσει κίνητρα στα Δωδεκάνησα ώστε να αναπληρώσουν τις απώλειες που υπέστησαν.
Η συνέντευξή του κ. Γιάννου Γραμματίδη, αναλυτικά:
• Πώς κρίνετε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που αναγνώσθηκαν στη Βουλή;
Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο τους όρους του 3ου μνημονίου και δευτερευόντως δικές της επιλογές. Σε σχέση με τις δράσεις που έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα, όπως π.χ. το ασφαλιστικό, η αναδιάταξη του δημόσιου τομέα, το άνοιγμα των επαγγελμάτων κ.α., η κυβέρνηση αναγκάζεται από την ασφυκτική πίεση του χρόνου να κάνει πρόχειρες ρυθμίσεις, εντελώς αποσπασματικές και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους πολίτες. Αυτό μοιραίως θα έχει σαν αποτέλεσμα οι μεταρρυθμίσεις αυτές να έχουν προβλήματα στην εφαρμογή τους, πέρα από τις κοινωνικές εντάσεις πού θα δημιουργηθούν. Σε σχέση με τα φορολογικά μέτρα φοβούμαι ότι η κυβέρνηση κάνει ένα μοιραίο για την οικονομία λάθος αφού επιλέγει την κοντόφθαλμη επιβολή βαρύτατων φορολογικών υποχρεώσεων στις παραγωγικές τάξεις πού είναι και αδύνατο να αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα και επόμενο να οδηγήσουν επιχειρήσεις, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχους και μισθωτούς σε μεγαλύτερα αδιέξοδα από αυτά πού ήδη βιώνουν.
• Πιστεύετε πως με την επιβολή φόρων και άλλων επώδυνων μέτρων μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία;
Αντίθετα, τα μέτρα αυτά θα επιβαρύνουν την ήδη τραγική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Ο παραγωγικός ιστός της χώρας είναι ήδη απονεκρωμένος ενώ είναι εμφανής η επιχειρηματική άπνοια. Σε μια τέτοια οικονομία πού βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση δεν επιβάλλεις κι άλλα φορολογικά βάρη, αντίθετα μειώνεις τους φόρους, δίνεις κίνητρα για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, απαλλάσσεις την οικονομία από τις στρεβλώσεις κι ενισχύεις το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μόνον έτσι θα τονωθεί η επιχειρηματικότητα, θα αρχίσει πάλι να δημιουργείται πλούτος με αποτέλεσμα νέες θέσεις εργασίας, τόνωση των εξαγωγών και δημιουργία επενδυτικού περιβάλλοντος. Μόνον αυτή η επιλογή θα οδηγούσε σε ανάπτυξη. Με τις επιλογές της κυβέρνησης φοβούμαι ότι η ανεργία θα αυξηθεί, επιχειρήσεις θα κλείσουν, οι φορολογικοί στόχοι θα αποτύχουν και η ύφεση θα βαθύνει. Αυτά όμως θα είναι προπομπός δυσάρεστων εξελίξεων στις σχέσεις μας με τους δανειστές της χώρας και στο θέμα της κοινωνικής συνοχής.
• Έχει διαμορφωθεί πιστεύετε, οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα που να ευνοεί τις επενδύσεις;
Αντίθετα μάλιστα! Η οικονομία μας δεν είναι ανταγωνιστική, παραμένει με βαθιές στρεβλώσεις παντού, γραφειοκρατία, βραδεία απονομή της δικαιοσύνης, διαφθορά, βαριά φορολόγηση, ασταθές φορολογικό περιβάλλον, αγκυλώσεις στις αδειοδοτήσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και πολλά άλλα ανάμεσα στα οποία και μια κυβέρνηση πού είναι αρνητική στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
• Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σωστό μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας; Θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ και πως;
Ακριβώς το αντίθετο από αυτό πού επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση. Κίνητρα για νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, ανταγωνιστική φορολογία, τόνωση της αγροτοδιατροφικής επιχειρηματικότητας και σύνδεσή της με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, μετατροπή του τουρισμού από ποσοτικό σε ποιοτικό για την επίτευξη μεγαλύτερων εσόδων, ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και του σύγχρονου πολιτιστικού μας προϊόντος, αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός και φιλικός στον πολίτη, ορθολογική αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, σύνδεση της παιδείας με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας κι απελευθέρωση της οικονομίας από την παρουσία και την κηδεμονία του κράτους. Μόνον έτσι η οικονομία μας θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική κι ελκυστική για νέες επενδύσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσουν με τεχνική βοήθεια οι ΗΠΑ όπως έχω συχνά και ιδίως πρόσφατα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση που, φοβούμαι, ότι δεν αντιλαμβάνεται την μεγάλη ευκαιρία που της προσφέρεται.
• Επισκεφθήκατε το καλοκαίρι νησιά της Δωδεκανήσου στα οποία είχε προσλάβει διαστάσεις το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ποια εικόνα σχηματίσατε;
Την ίδια τραγική εικόνα πού έκανε το γύρο του κόσμου και πού, φοβάμαι, ότι θα επηρεάσει δυσμενώς τις τουριστικές κρατήσεις του 2016 πέρα από τη ζημιά πού ήδη υπέστησαν τα Δωδεκάνησα και μέσα στην τρέχουσα σαιζόν. Η έλλειψη συντονισμού, η ανεπάρκεια των μέσων, η έλλειψη προσωπικού και, κύρια, η απουσία σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης μαζί με την απειρία της κυβέρνησης γιγάντωσε το πρόβλημα. Οι τοπικές οικονομίες έχουν υποστεί ζημιά στον μόνο τομέα στον οποίο βασίζουν την ανάπτυξή τους. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να εμφανίσει άμεσα σχέδιο για την εκτόνωση του προβλήματος και, παράλληλα, να δώσει κίνητρα στα Δωδεκάνησα ώστε να αναπληρώσουν τις απώλειες πού υπέστησαν, κίνητρα πού να περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ έως και το 2017, την απαλλαγή από καταβολή ΕΝΦΙΑ για το 2015 και ρυθμίσεις των οφειλών τους
• Ποια είναι η άποψή σας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας καθώς η διαδικασία παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων έχει προχωρήσει;
Η δημόσια περιουσία ανήκει στους πολίτες, οπότε απαιτείται ορθολογική αξιοποίησή της ώστε να αποδίδει άμεσα ή έμμεσα υπέρ των πολιτών. Σαφώς και πρέπει να συνεχισθούν με αμείωτο ρυθμό οι ιδιωτικοποιήσεις ώστε αυτή η αξιοποίηση να περάσει στην ιδιωτική διαχείριση με παράλληλη εγγυητική παρουσία του κράτους ώστε να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου. Ιδιαίτερα δε η διαδικασία παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε αυτά να πετύχουν όσο πιο σύντομα γίνεται την ουσιαστική ένταξή τους στο διεθνές μεταφορικό και τουριστικό σύστημα.
• Η «Νέα Αφετηρία Δράσης» έχει ιδρυθεί. Πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια καθώς τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν θα τελειώσουν έτσι εύκολα;
Προφανώς εννοείτε τον νέο πολιτικό σχηματισμό με την ονομασία «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα» του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Είναι μια κίνηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα πού ανάμεσά τους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες μάνατζερς, αγρότες, έμποροι, φοιτητές, άνθρωποι του πολιτισμού και των επιστημών, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι πού έχουν κολλήσει ένσημα στη ζωή τους και πέτυχαν.
Όλοι αυτοί, εμείς, θέλουμε να προσφέρουμε στην πατρίδα μας ό,τι μπορούμε για να βγει από τα σημερινά της αδιέξοδα. Πολιτικοί δεν υπάρχουν ανάμεσά μας γιατί πιστεύουμε ότι αυτοί ευθύνονται διαχρονικά για το κατάντημα της οικονομίας και την καταρράκωση της διεθνούς της αξιοπιστίας. Προς το παρόν δουλεύουμε ομαδικά και μεθοδικά για τον σχεδιασμό προτάσεων οικονομικής πολιτικής με συγκεκριμένες λύσεις και δράσεις πού υποβάλλουμε στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Ήδη υποβάλλαμε τις προτάσεις μας για τον αγροτικό τομέα και το φορολογικό και προτείναμε την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης που, αποτελούμενο από όλους τους παραγωγικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα, θα συμβάλλει στην χάραξη στρατηγικής αλλά και άμεσων μέτρων για να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική και να περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη, μια διαδικασία πού θα είναι δυστυχώς μακρά κι επίπονη.