Εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων είναι απαραίτητα εμβόλια για μικρά παιδιά, κυρίως αυτά της ιλαράς, της ερυθράς και της πολιομυελίτιδας, ενώ σύμφωνα με φαρμακοποιούς που συνομίλησε το Capital.gr, εξίσου σημαντικές είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται ακόμη και στα αντιβιοτικά.
Παρά τις επανειλημμένες κρούσεις προς το υπουργείο Υγείας, πολύ μεγάλες ελλείψεις εξακολουθούν να σημειώνονται σε εμβόλια όπως το Pentavac και το Tetravac (εμβόλια διφθερίτιδας – τετάνου – ακυτταρικό κοκκύτη -πολιομυελίτιδας), το Priorix (εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας- ερυθράς -ανεμοβλογιάς) και το Havrix (εμβόλιο ηπατίτιδας Α). Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως αν και πριν από λίγο διάσημα και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε επισήμως επισημάνει τη ανεπάρκεια σε μια σειρά εμβολίων άκρως σημαντικών για την δημόσια υγεία, καθώς υπάγονται στο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού, εντούτοις η κατάσταση, όπως λέει το ρεπορτάζ, δείχνει να μην έχει βελτιωθεί, ενώ για πολλές από την ελλείψεις ο επαρκής εφοδιασμός των φαρμακείων εκτιμάται πως δεν πρόκειται να αποκατασταθεί άμεσα.
Για ποιους όμως λόγους παρατηρούνται εδώ και καιρό τόσο σημαντικές ελλείψεις σε πολλές κατηγορίες εμβολίων και αντιβιοτικών; Όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, το πρόβλημα εστιάζεται στις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν εφοδιάζουν επαρκώς την αγορά. Όπως επισημαίνουν, πολλές εταιρείες φαρμάκου δεν τηρούν τα αποθέματα διμήνου ή τριμήνου που είναι υποχρεωμένες να έχουν ανάλογα με το σκεύασμα που εμπορεύονται, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μια τάση να γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα τα φθηνά εμβόλια, η εμπορία των οποίων για πολλές εταιρείες καθίσταται ασύμφορη στην ελληνική αγορά. Αντίθετα, τα εμβόλια με χαμηλότερη τιμή φαίνεται, όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, να έχουν αντικατασταθεί από πολυδύναμα, τα οποία όμως είναι αρκετά πιο ακριβά. Για παράδειγμα, ενώ η τιμή για το απλό εμβόλιο κατά της ιλαράς είναι 14 ευρώ, το αντίστοιχο πολυδύναμο κοστίζει περίπου στα 52 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επίσης, πολλές εταιρείες έχουν μειώσει την παραγωγή τους λόγω έλλειψης ρευστότητας, είτε σε συνδυασμό με τους περιορισμούς των capital controls έχουν πραγματοποιήσει μειωμένες εισαγωγές. Οι φαρμακοποιοί εξηγούν πως οι ελλείψεις αναμένεται να γίνουν πιο έντονες τους επόμενους μήνες, ειδικά όσο οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες εξακολουθήσουν να αυξάνονται και κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τον εφοδιασμό με αντιβιοτικά, δεδομένου πως από εδώ και στο εξής αναμένεται να σημειωθούν και τα πρώτα κρούσματα γρίπης.
Πριν από λίγες ημέρες άλλωστε ο ΕΟΦ προχώρησε σε διευκρινήσεις για το θέμα, έχοντας ήδη προβεί στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών συνδυασμένων εμβολίων που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη, προκειμένου να διασφαλισθεί η επάρκεια.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Οργανισμού, η αυξημένη ζήτηση των εμβολίων κοκκύτη παγκοσμίως σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής λόγω των αυστηρότερων ποιοτικών ελέγχων των προϊόντων, ιδιαίτερα όσον αφορά την “ισχύ” του ακυτταρικού αντιγόνου κοκκύτη, ευθύνονται για τις ελλείψεις των εμβολίων.
Όπως επισήμανε τέλος ο ΕΟΦ, η επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη, και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα, και σημειώνει ότι συχνά παρουσιάζονται ελλείψεις σε προϊόντα που μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης και άλλους παράγοντες που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.
Capital.gr