Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες έξω από το κτήριο της ΔΟΥ, όπου στεγάζονται οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή Ζέφυρος, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς.
Την συγκέντρωση διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων.
Αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και γονιών, που ήρθαν και από απομακρυσμένα χωριά της Ρόδου, είχαν συνάντηση με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Ηλία Βασιλειάδη και Γιάννη Παπαδομαρκάκη.
Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν έχουν καλυφθεί ακόμη οι κενές θέσεις στα σχολεία με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι μαθητές.
«Ο λόγος που πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα είναι οι κενές θέσεις των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες. Δεν έχει δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με τρομακτικά προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης και πρόσθεσε πως 30 σχολικές μονάδες τέθηκαν σε λειτουργία στις αρχές Οκτωβρίου, ελλείψει εκπαιδευτικών.
«Και τώρα αρκετά σχολεία εξακολουθούν να υπολειτουργούν γιατί δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Κενά υπάρχουν ακόμη στα νηπιαγωγεία και στα ολοήμερα σχολεία», δήλωσε ο κ. Γκουτζιαμάνης και τόνισε πως δεν θα δοθούν πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για το διορισμό εκπαιδευτικών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
«Ζητάμε να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το κενό που έχει δημιουργήσει η απώλεια των πιστώσεων από το ΕΣΠΑ. Επιτέλους, όμως, πρέπει να γίνουν και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών», τόνισε ο κ. Γκουτζιαμάνης.
«Υπάρχουν ακόμη κενά στις θέσεις των καθηγητών. Ο υπουργός Παιδείας δεν υποσχέθηκε πως θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Θα είμαστε στο δρόμο και θα κάνουμε αγώνες συνέχεια. Καλούμε και τους πολίτες να αγωνιστούν για αυτό. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Εξαιτίας των μνημονίων πόροι δεν θα δοθούν για να διοριστούν καθηγητές», δήλωσε ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ κ. Κώστας Ρακόπουλος και επεσήμανε πως εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει και τους γονείς, είναι τα κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών. Έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμα τμήματα στα σχολεία. Αυτό δεν λειτουργεί προς όφελος των μαθητών. Επίσης δεν έχουν δοθεί χρήματα για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει πρόθεση να δοθούν λύσεις στα προβλήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Ειρήνη Καραπάνου.
«Εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διοριστούν δάσκαλοι και καθηγητές σε όλα τα σχολεία. Καταγράψαμε τα κενά και στείλαμε πρόταση στο υπουργείο Παιδείας για το διορισμό εκπαιδευτικών. Τώρα θα πρέπει και οι αρμόδιοι να λάβουν αποφάσεις», δήλωσαν οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κκ. Ηλίας Βασιλειάδης και Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Όπως επισημάνθηκε τα περισσότερα κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών είναι στη Ρόδο και σε άλλα μεγάλα νησιά.
«Οι πρώτες λίγες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών (με σημαντική καθυστέρηση) δεν αρκούν για να ανοίξουν όλες οι κλειστές τάξεις και να λειτουργήσουν όπως πρέπει τα ειδικά και τα ολοήμερα σχολεία. Η άρνηση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί, που είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα των κενών στα σχολεία, έχει οδηγήσει τη δημόσια εκπαίδευση σε τραγική κατάσταση. Η λύση του προβλήματος δεν παίρνει αναβολή. Τα κενά θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει να δουλέψει για την οριστική λύση. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ψήφισμα που εκδόθηκε από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
«Δάσκαλοι καθηγητές και γονείς απαιτούν:
Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μαζικούς διορισμούς για να σταματήσει η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο.
Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών για να ξεκινήσει η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.
Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις ΔΕΚΟ.
Απαλλαγή των σχολικών επιτροπών από το ΦΠΑ. Κατάργηση του ΦΠΑ για τα φροντιστήρια και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες.
Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες και να δοθεί λύση στο θέμα που αφορά στην καθαριότητα στα σχολεία με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».