Συντονισμένη επίθεση κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δημοσιογράφων επιχειρούν τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να ανακόψουν τη σφοδρή κριτική που δέχονται την τελευταία περίοδο, μετά και την υπόθεση των πόθεν έσχες των δυο υπουργών της, του Γιώργου Σταθάκη και του Αλέκου Φλαμπουράρη, αλλά και της φοροκαταιγίδας που έρχεται.
Την επίθεση επισημοποίησε αργά το βράδυ της Τρίτης το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με ενημερωτικό του σημείωμα (σ.σ. ένα ακόμα από τα πολλά non paper που διανέμει στα πλαίσια των ελεγχόμενων διαρροών που κάνει) εξαπέλυε μύδρους κατά των ΜΜΕ.
«Σεισμοί, Λιμοί, Καταποντισμοί, Φοροκαταιγίδες, Αρμαγεδώνες και ψύχραιμα ρεπορτάζ για το επικείμενο Τέλος του Κόσμου, αποτέλεσαν σήμερα το κυβερνητικό ρεπορτάζ των απογευματινών δελτίων των περισσότερων ιδιωτικών σταθμών. Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες εξωθεί κάποιους σε ολοκληρωτική απώλεια ψυχραιμίας», σημειώνεται στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου που έχει τη σφραγίδα και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που έχει την πλήρη ευθύνη για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η στρατηγική της σύγκρουσης με τα ΜΜΕ
Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του να επιτεθούν στα ΜΜΕ οριστικοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, διαπιστώνοντας ότι η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση αυξάνεται διαρκώς ύστερα από μια περίοδο ύφεσης λόγω και της νέας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο.
Βασικό στόχο της, δε, έχει την αναστροφή του πολιτικού κλίματος που προοδευτικά στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης και απεικονίζεται στα ΜΜΕ, αλλά και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να περάσει, όχι μόνο από τη Βουλή, αλλά από την κοινωνία, το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Τις τελευταίες ημέρες οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου καταλήγουν σχεδόν πάντα στο ίδιο συμπέρασμα: «Υπερμεγεθύνονται ειδήσεις που προκαλούν κόστος στην κυβέρνηση». Και ως εκ τούτου επελέγη η επίθεση στα ΜΜΕ, εκ των οποίων τα περισσότερα συστημικά, όπως αναφέρουν στα ενδότερα του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι απαξιωμένα στην ελληνική κοινωνία.
Το φάντασμα του “βασικού μετόχου”
Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες και θεωρεί ότι με αυτό αλλάζει πλήρως το άναρχο τοπίο των τελευταίων ετών και ουσιαστικά τίθενται κανόνες. Μόνο όμως που το φάντασμα του…«βασικού μετόχου», που έπληξε την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή το 2005, πλανάται πάνω από την κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι γίνονται τα ίδια ακριβώς λάθη.
Εξάλλου, το νομοσχέδιο δέχεται ήδη επίθεση όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά υπάρχει και κριτική από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ενώ βαριά τη σκιά της ρίχνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Δεν πρέπει να υποτιμάται, όπως λέει έμπειρος πολιτικός παράγοντας της κεντροδεξιάς που είχε πλήρη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2004-2006 σχετικά με τον «βασικό μέτοχο», το γεγονός των ισχυρών δεσμών που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις μεγάλες ευρωπαϊκές κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα. Αυτοί οι δεσμοί θα είναι ουσιαστικά ο βασικός αντίπαλος που θα έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να πείσει την Κομισιόν ότι το νομοσχέδιο δεν αντιστρατεύεται και δεν αμφισβητεί το Κοινοτικό Δίκαιο.
Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως λέγεται, είναι καταδικασμένο να απορριφθεί όταν ψηφιστεί και γίνει νόμος, από την Ε.Ε., ένα γεγονός που εάν συμβεί θα πλήξει καίρια την κυβέρνηση.
Κόντρα Παππά Θεοδωράκη
Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ προκάλεσε και σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Νικο Παππά.
«Η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή. Το Ποτάμι καταγγέλλει ότι με το νέο νόμο που ετοίμασε ο κ. Παππάς χρίζεται ο ίδιος ως ο μέγας καναλάρχης της χώρας. Αυτός θα αποφασίζει τον αριθμό των αδειών, αυτός θα αποφασίζει τα κριτήρια. Και υπάρχει ένα ερώτημα: πώς θα αποφασίζει; Θα παζαρεύει δηλαδή ο καθένας από τους καναλάρχες με τον υπουργό Επικρατείας αν θα πάρει ή δε θα πάρει άδεια;» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε να εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα νομοσχέδιο, κομβικό για τη διαφανή διαχείριση των συχνοτήτων στην Ελλάδα».