Στην Ευρωβουλή στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της η Βουλευτής Δωδεκανήσου με τους Ανεξάρτητους Ελληνες κ. Μίκα Ιατρίδη μετά και την απόφαση της συγκυβέρνησης να προωθήσει ρύθμιση ώστε οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό κι όχι με λίστα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Η κ. Ιατρίδη, που επέστρεψε χθες από την Ιορδανία, γνωστοποίησε ήδη την πρόθεσή της αυτή στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Πάνο Καμμένο, ο οποίος και την αποδέχτηκε.
Μένει να διαπιστωθεί αν θα προωθηθεί το σχέδιο νόμου για το οποίο συμφώνησαν σε συνάντησή τους το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων σε κάθε ευρωψηφοδέλτιο προγραμματίζεται να είναι 42 (δηλαδή διπλάσιος από τον αριθμό των ευρωβουλευτών που εκλέγει η χώρα) και μέχρι στιγμής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πέραν της κ. Ιατρίδη, υποψήφιοι φέρονται οι κ.κ. Ελ. Κουντουρά και Νότης Μαριάς.
Από το 1981 και μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009 οι Έλληνες ευρωβουλευτές εκλέγονταν από λίστα, που διαμόρφωνε το κάθε κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών αποφασίζεται από την ίδια τη χώρα.
Τα κυβερνητικά επιτελεία αναμένεται να προωθήσουν άμεσα διάταξη στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί στις προσεχείς ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.
Η κ. Ιατρίδη, θεωρεί ότι αν ισχύσει ο σταυρός, οι Δωδεκανήσιοι, που την έχουν τιμήσει με την ψήφο τους στο Κοινοβούλιο, θα μπορούν να της δώσουν καθαρή εντολή για να τους εκπροσωπήσει και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η κ. Μίκα Ιατρίδη είχε αποφασίσει να απέχει από τις εκλογές του Μαϊου. Μετά από συνεργασία που είχε με στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και διαβουλεύσεις με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως μετά από συζητήσεις με την οικογένειά της, αποφάσισε να μην είναι υποψήφια τόσο στο Δήμο Ρόδου όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Θυμίζουμε ότι υπήρχαν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του περιβάλλοντος της Βουλευτού και του επικεφαλής της παράταξης “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ” κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, για κοινή κάθοδο στις εκλογές του Μαΐου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο πρώην Βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Κ. Μαρκόπουλος είχε εισηγηθεί, όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, την στήριξη της ενιαίας παράταξης από το κόμμα.
Παρά το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα είχε θετικό αντίκτυπο αλλά και το ό,τι δημοσκοπικά η κ. Ιατρίδη υπερτερούσε των φερόμενων ως διεκδικητών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποφάσισε να αφοσιωθεί πλέον στο παιδί της. Όπως είχε γράψει η «δημοκρατική», οι ενδοιασμοί της κ. Ιατρίδη ήταν πως θα αντιμετώπιζε ενδεχόμενη δυσαρέσκεια των Κυκλαδιτών για τις απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς για τη διάσπαση της ενιαίας Περιφέρειας και για την αδικία στην κατανομή των υπηρεσιών μεταξύ των δύο νομών αλλά και το γεγονός ότι είναι μητέρα και ίσως να μην μπορεί να πραγματοποιεί συχνές μετακινήσεις στα 50 νησιά.
Πέραν των ανωτέρω είχαν προηγηθεί και δεσμεύσεις για τη στήριξη της υποψηφιότητας του δημάρχου Λειψών κ. Μπενέτου Σπύρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τους ΑΝΕΛ.
Ηδη η κ. Ιατρίδη εργάζεται συστηματικά για την προώθηση της υποψηφιότητας Μπενέτου, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες το χθεσινό ραντεβού μεταξύ Μπενέτου και του δικηγόρου κ. Μ. Κόκκινου, που προορίζεται για αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, φέρει την υπογραφή της.
Εν πάση περιπτώσει η προώθηση του νομοσχεδίου εκλογής με σταυρό των ευρωβουλευτών έφερε κάποιες γκρίνιες στη συγκρότηση ενιαίου ευρωψηφοδελτίου της «Κεντροαριστεράς» με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ, «58», Λοβέρδου κ.ά.
Τo βράδυ της Κυριακής συνεδρίασε η ολομέλεια των «58» και χωρίστηκε στα δύο: Από τη μια πλευρά ήταν όσοι υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται απλώς για μια αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά για αλλαγή σχεδίου από τον Βενιζέλο, ο οποίος στοχεύει πρωτίστως στην ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ και στον επιμερισμό της ευθύνης για ένα τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές σε ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις.
Από την άλλη, υπήρξαν φωνές που υποστήριξαν ότι η «μεγάλη» κάλπη είναι πιο αξιοκρατική από την «παραταξιακή» (όπου θα καθοριζόταν από ΠΑΣΟΚ, «58» και άλλους ποιοι και σε ποια θέση θα έμπαιναν στη λίστα) που δεν θα μπορούσε κανένας να εγγυηθεί την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και ότι ανεξαρτήτως της αλλαγής του νόμου, το εγχείρημα θα πρέπει να προχωρήσει.
Για το σταυρό προτίμησης, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταβάλει τις ευρωεκλογές «σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ “προσωπικοτήτων”», ενώ αυτή ακριβώς είναι και δική του τακτική που κωδικοποιείται στο σύνθημα των «νέων και άφθαρτων».
Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη απόφαση έχει ως σκοπό να συσπειρώσουν την κομματική τους βάση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ..
Είναι δε σίγουρο ότι δεν απαιτούνται 200 ψήφοι προκειμένου η ρύθμιση να περάσει από το Κοινοβούλιο. Η ψήφος των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών απαιτείται μόνο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου όταν πρόκειται για εθνικές εκλογές.