Ειδήσεις

Δεν έχουν ούτε για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές

Γραμμή προς την πλήρη οικονομική εξαθλίωση οδηγούνται οι επιχειρηματίες και οι αγρότες, που επένδυσαν στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, εξαιτίας της ασυνέπειας του κράτους ως προς την πληρωμή των οικονομικών του υποχρεώσεων.

Οι καθυστερήσεις στις καταβολές των χρημάτων είναι πολύμηνες. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως Ρόδιος επενδυτής δεν έχει εισπράξει τα αναλογούμενα τέλη από το καλοκαίρι του 2013. Για την ίδια περίοδο, ωστόσο ο ίδιος υποχρεούται να πληρώνει υψηλούς τόκους υπερημερίας στις τράπεζες που χρηματοδότησαν το έργο.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά εγγίζει όλους τους παραγωγούς ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, χθες επρόκειτο να γίνει διαμαρτυρία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από όλους εκείνους που νιώθουν την οικονομική μέγγενη να στενεύει.

Υπό το πρίσμα αυτό, έχει πια «παγώσει» αυτού του είδους η επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί, ενώ ακόμα και οι ιδιώτες που είχαν προγραμματίσει την εγκατάσταση τέτοιου είδους συστημάτων στα σπίτια τους, τώρα προχωρούν σε μαζικές ακυρώσεις παραγγελιών. Οι ακυρώσεις αποδίδονται στην ανασφάλεια που επικρατεί ως προς τους φόρους που τυχόν θα επιβληθούν στο μέλλον, όπως για τις ολοένα και μειούμενες τιμές αγοράς ενέργειας.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου, τουλάχιστον εκείνοι που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο, θεωρούν ότι «εάν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν για ακόμα έξι μήνες, τότε ένα προς ένα θα κλείσουν οριστικά τα πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Οι ίδιοι εξηγούν πως «δεν είναι μόνο οι τράπεζες που θα μας πνίξουν, αλλά θα είναι αδύνατο να αποκατασταθούν οι βλάβες και οι φθορές στα πάρκα μας. Το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης των προβλημάτων στα πάνελ και τους συσσωρευτές είναι αρκετά υψηλό. Χωρίς χρήματα, τα πάρκα θα αχρηστευτούν».

Στον τόπο, όπου η μέση, ετήσια ηλιοφάνεια ξεπερνάει κάθε άλλη περιοχή στον πλανήτη, οι επιχειρήσεις αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας «χαροπαλεύουν». Το οξύμωρο της κατάστασης είναι ταυτόχρονα και τραγικό, καθώς γίνεται αντιληπτό πως ακόμα και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, με το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.
Επειδή το όλο θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, σε εθνικό επίπεδο τα μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, συντονίζονται προκειμένου να πιέσουν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Τα βασικά προβλήματα του κλάδου συνοψίζονται στα ακόλουθα:

– Αδυναμία πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων και επιπλέον να κινδυνεύουν να συλληφθούν για χρέη προς το Δημόσιο, όταν το Δημόσιο τους χρωστά πολλαπλάσια ποσά το οποία ούτε συμψηφίζει αλλά και ούτε αποδίδει τους τόκους υπερημερίας.
– Δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις στις τράπεζες με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν τόκους ληξιπρόθεσμων δόσεων με επιτόκια της τάξης του 12%-13%.
– Αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες των πάρκων με αποτέλεσμα κάποια απ’ αυτά να είναι ανασφάλιστα, άλλα να υπολειτουργούν και άλλα να κινδυνεύουν από μεγάλες ζημιές, λόγω ελλιπούς συντήρησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος, μέχρι πριν από τρία χρόνια εμφάνιζε εξαιρετικά μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έβαζαν «λυτούς και δεμένους» προκειμένου να συμπεριληφθούν στις λίστες της ανάπτυξης. Οι ίδιοι οι επενδυτές, εκείνοι που ρίσκαραν και έριξαν πολλά λεφτά για την υλοποίηση των οραμάτων τους, σήμερα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε καν στις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Υπαίτιο για την κατάσταση αυτή είναι το κράτος, που μέσα από την αδυναμία του να κρατήσει μια σταθερή πολιτική, έχει καταφέρει τη διαρκή οικονομική εξαθλίωση των πάντων, μεγάλων και μικρών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου